skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Kasteelsepoort

Paul Spapens
vertelde op 6 februari 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
In hartje Ravenstein ligt de Kasteelsepoort. De ouderdom laat zich aan het metselwerk aflezen: rond 1360 gebouwd, samen met het kasteel. De Kasteelsepoort fungeerde als afscheiding van de stad Ravenstein en de voorburcht van het kasteel.

De tweede functie was die van verdedigingswerk.

Een boogvormige uitsparing in de muur springt direct in het oog. Dit was een schutsboog. Terwijl ze zelf buiten schot bleven, konden de boogschutters hun pijlen op de vijand afvuren. De vlakke bovenkant van de Kasteelsepoort verraadt dat daar een valdeur heeft gezeten, compleet met scherpe punten en nog zo’n middel om de vijand buiten de stad Ravenstein te houden.

Het kasteel en het vestingstadje hebben het in de middeleeuwen zwaar te verduren gekregen. Maar verschillende bestormingen, waaronder die van de legers van de hertogin van Brabant en de bisschop van Luik, werden weerstaan.

Het kasteel van Ravenstein ging desondanks toch ten onder. Het is in 1816 gesloopt. Wat rest is de Kasteelsepoort, een monument dat door de familie Van Rijn wordt bewoond.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 13 oktober 2007

Reacties (6)

Jeroen Arts zei op 27 maart 2008 om 00:13
De boogvormige uitsparingen zijn voortgekomen uit pure Nederlandse zuinigheid. Doel: stenen sparen! De bogen werden dus waarschijnlijk niet als schutsboog gebruikt. De kasteelsepoort is niet de voorburcht. Wèl was het in 1356 al het woonhuis van Maria van Herpen...
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 27 maart 2008 om 10:45
Het eerste deel van jouw reactie op Spapens'verhaal kan ik niet beoordelen, Jeroen. Waarmee helemaal niet gezegd dat het niet waar is.
En inderdaad, de Kasteelsepoort was niet de voorburcht, maar de verbindende schakel tussen kasteel en stadje.
Ben wel benieuwd waar je het gegeven over Maria van Herpen vandaan hebt.
Hartelijke groet
Jeroen Arts zei op 27 maart 2008 om 12:12
In de uitgave "Geschiedenis der Vestingstad Ravenstein - Het Stein van Walraven", door Joost Vlemmix en Nicki Bullinga; zit een artikel uit Scarabee, genaamd "De Vloek van het Ravensteinsche Slot".
In dat artikel staat: "Het stein van Walraven of van Maria? Al zoekend naar informatie stuit men nogal eens op verrassende zaken. In zijn boek 'Le Miroir des Nobles de Hesbaye', maakt de Franse Jacques de Hemricourt (1333-1403) melding van het huwelijk van Jan van Valkenburg en Maria van Herpen en hun zoon Walraven: 'Ly tesuernomeis messires Johan, sire de Borne et de Zittert, out de son promerais marriage, assavoir delle dame de Ravelsteyne, le bon et le preut monsaignor Walleran de Borne deseurnomeit'. Algemeen wordt aangenomen dat Walraven de bouwer is van het kasteel en er zijn naam aan heeft gegeven. Maar in het bovenstaande citaat wordt Maria 'dame van Ravenstein' genoemd. Werd hiermee misschien de Heerlijkheid bedoeld? Het gebied stond beter bekend als het Land van Herpen. Is het misschien gemakzucht van de schrijver geweest die de naam Ravenstein aan die van Maria koppelde? Maria stierf in 1328 en Walravens burcht zou in 1360 gebouwd zijn...

wordt vervolgd
Jeroen Arts zei op 27 maart 2008 om 12:25
..."In het tweede deel van zijn boek schrijft de Hemricourt onder de naam Fauquemont (Valkenburg): 'Jean de Fauquemont, sire de Borne et de Sittard, (gest.) 1356, (getr. met) Marie, dame de Ravenstein et de Herpen' en verderop staat wederom 'Marie, Dame de Herpen et de Ravensteyn, epousa Jean de Fauquemont'. Als we kijken bij haar zoon Walraven vinden we: 'Walleran de Fauquemont, Sire de Borne, Sittaert, Herpen et Ravensteyn, qu'il fortifia et forme des murailles'. Walraven liet dus, wat er was een dorp of stad, in ieder geval van versterkingen voorzien en omringen door stads- en vestingmuren. Impliceert dit wellicht dat er reeds een nederzetting bestond die door zijn moeder Maria het leven was ingeblazen? Een nederzetting die gesticht werd rondom het nieuwe kasteel?"
Zolang datgene wat door Hemricourt wordt aangegeven niet wordt bevestigd door contemporaine documenten, is het onmogelijk hierover een definitief antwoord te geven. Men zal de archieven van Sittard, Kleef, Frankfurt en Düsseldorf moeten belagen om hier wijzer uit te worden (...) maar indien de naam Ravenstein vóór 1360 voorkomt, zal men de geschiedenis van Ravenstein moeten herschrijven...

Door: Nicki Bullinga.
Jeroen Arts zei op 27 maart 2008 om 12:30
Als Wenceslaus in 1363 het Ravensteinse kasteel belegerde en dan al zo sterk is om die belegering te weerstaan, dan moet er wel héél hard gebouwd zijn in drie jaar tijd. Toch?
Is een kasteel in drie jaar klaar?
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 28 maart 2008 om 12:01
Dan is er inderdaad tempo gemaakt, maar het is natuurlijk de vraag of het kasteel toen al meteen de omvang had van hetgeen in de 17e eeuw is afgebeeld. Daarin zit meteen het antwoord op je eerste vraag opgesloten.
En misschien hebben er voor Wenzel ook andere factoren dan de sterkte van de burcht meegespeeld. Zo zou het peil van de Maas weleens heel hoog geweest kunnen zijn. Dat is geen plezierige situatie voor een belegeraar.
Groet!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen