skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Katholiek van de eeuw blijft vooral “ons Rinie” uit Rooi

Een echte boerenzoon en de oudste in een gezin van 13 kinderen in Sint Oedenrode. De start van Willem Marinus Bekkers (1908-1966) lijkt op die van veel Brabantse jongens in de vorige eeuw. Maar alleen Bekkers – “ons Rinie” –  wordt, bijna een eeuw na zijn geboorte, gekozen tot katholiek van de eeuw.

Mgr. W.M. Bekkers in zijn geboorteplaats Sint-Oedenrode, voor de R.K. pastorie.

Een open boek, spontaan, extravert, joyeus en zeer bedrijvig en wat rusteloos: zo omschrijven mensen in zijn omgeving bisschop Bekkers. Liefst elke zondag te vinden in Sint Oedenrode, om op de koffie te gaan bij z’n moeder, en te gaan paardrijden met zijn broers. Aansluitend luistert hij naar de uitzendingen van voetbalwedstrijden  en legt hij ’s avonds ’n kaartje. Mét een goed glas wijn en een sigaar want het Bourgondische karakter zit tot in het diepste van zijn vezels.

Aan de andere kant is Bekkers een harde werker: na zijn priesterwijding in 1933 is hij onder andere kapelaan in Den Bosch, rector in Eindhoven, pastoor in Tilburg en daarbij bekleedt hij verschillende rectoraatsfuncties en is geestelijk adviseur bij de NCB. Vanaf 1960 is hij bisschop van Den Bosch met als wapenspreuk: De Liefde Als Wapen. Geen andere Bossche bisschop heeft het bisdom zo kort bestuurd, nog geen zes jaar.  

Bekkers' grote bekendheid en populariteit komt vooral door uit zijn optredens voor de televisie. Sinds de zomer van 1960 levert hij een bijdrage aan KRO’s Brandpunt en dat doet hij op een steeds meer informele manier, dicht aansluitend bij datgene dat speelt in de samenleving. Want Bekkers staat niet boven maar tússen de mensen. “Daarom trap ik de bal af bij een voetbalwedstrijd, woon ik eindeloze vergaderingen bij, sla ik een uitnodiging alleen af als ik niet anders kan”, stelt hij. Als er nieuwe koffiekopjes op het Bisdom moeten worden besteld, kiest hij direct de allergrootste. Mensen moeten zich welkom voelen. Als gezelschapsmens wordt Bekkers graag omringd door anderen. Hij geniet ervan dat hij door zijn tv-optredens een Bekende Nederlander avant la lettre wordt.

Afscheid van zijn televisiepubliek neemt Bekkers in de befaamde stoel van Mies Bouwman, al kan niemand dat nog weten. Maar enige tijd later wordt bij hem een ongeneeslijk hersentumor geconstateerd. Volgens mensen in zijn omgeving moet hij huilen als een kind als hem de onomkeerbaarheid van zijn ziekteproces duidelijk wordt en hij ongenadig wordt getroffen in wat hemzelf het dierbaarst is: zijn stem, zijn geheugen, zijn sprankelende geest. Daarna volgt er berusting en niet lang erna de dood.

Kijkers van het tv-programma Kruispunt (RKK/KRO) kiezen in 1999 Bekkers tot katholiek van de twintigste eeuw. Nadat er in 2002 een beeld van Bekkers in Sint Oedenrode wordt geplaatst, staat er sinds 2010 een standbeeld van deze bijzondere Brabander bij de Heikese Kerk in Tilburg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!