skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Katwijk en Klein Linden in vogelvlucht

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 28 oktober 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
De dorpen Katwijk en Klein Linden maakten tot de annexatie door Cuijk en Sint Agatha in 1942 deel uit van de gemeente Linden. Katwijk ligt praktisch tegen Cuijk aan. In het westen ligt Klein Linden. Aan de overzijde van de Maas ligt Mook.
De naam

De verklaring voor de naam Katwijk is niet zo makkelijk. Het tweede deel van de naam, wijk, is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse woord vicus, dat nederzetting (wijk) of aanlegplaats betekent. Voor het element “Kat” bestaan meer mogelijkheden: het kan een oude benaming zijn voor een scheepstype. Dan zou Katwijk van oorsprong “aanlegplaats voor vissersboten” of iets dergelijks betekenen.

Kat kan ook een belegeringswerktuig zijn, of onderdeel van een vestingwerk. Toch lijkt dat wat minder voor de hand liggend. De naam Katwijk komt voor het eerst in 1391 op schrift voor.

Linden slaat op de boomsoort. Klein Linden moeten we natuurlijk zien als contrast met Groot Linden. Toen “Groot” en “Klein” na 1942 niet meer tot dezelfde gemeente behoorden, raakte de benaming Klein Linden steeds meer in onbruik en werd Katwijk meer de benaming voor beide gehuchten. Ze zijn in de loop der tijd ook aan elkaar gegroeid, alleen nog gescheiden door het spoorwegviaduct.

Oudste bewoning

Zowel in Katwijk als in Klein Linden zijn talloze urnen gevonden, die duiden op menselijke bewoning in de prehistorie. Die vroegste bewoners leefden van de jacht en de landbouw. Die laatste sector is tot in onze dagen een belangrijk middel van bestaan gebleven.

Bevolking

De Katwijkse bevolking was heel beperkt van omvang. Niet meer dan een handvol inwoners woont in dit zeer kleine dorp.

Bijzonder in Katwijk en Klein Linden

Zo klein als Klein Linden mocht zijn, het werd wel de plaats waar het Lindense raadhuis kwam. Ook het (hulp)postkantoor van Linden stond in de jaren ‘20 van de vorige eeuw in Klein Linden.

Klein Linden had zijn eigen lagere school. De afstand naar Linden was te groot om te voet af te leggen, zeker in de wintermaanden. Dan was Linden vaak alleen bereikbaar per boot als gevolg van hoog water of overstromingen.

Ten westen van Katwijk liggen de Heeswijkse Kampen en de Kraaijenbergse plassen. Ontstaan als winningsgebieden van zand en grint voor woningbouw, vormen de plassen tegenwoordig een toeristische trekpleister.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.