vertelde op 7 juni 2009 om 09:09 uur
Het gehucht Keent heeft altijd in Gelderland gelegen. Het maakte, samen met Balgoij, deel uit van de gemeente Overasselt. Doordat de bocht van de Maas waarin Keent ligt, afgesneden werd, raakte het dorp los van Balgoij. Het kwam aan de andere kant van de Maas te liggen. Het dorpje werd de kleinste kern van de gemeente Ravenstein, met rond de 70 inwoners. Dat gebeurde officieel op 23 juli 1957.
De verlegging van de Maas had weliswaar al in 1938 plaats gevonden, maar voordat deze feitelijke situatie ook in een wet was vastgelegd (dat moet bij gemeentelijke herindelingen), moesten er dus nog twintig jaar voorbijgaan. Inmiddels is Keent onderdeel van de gemeente Oss.
De naam Keent houdt verband met het Germaanse woord ‘kene’ of ‘kine’ dat spleet, barst, smal water, kreek betekent. De eind-t kom je vaak in plaatsnamen tegen, omdat dat elementje “plaats” betekent.
Keent kende zeker vanaf 1421 een eigen Antoniuskapel. Die werd echter al in 1609 aan de eredienst onttrokken. Rond 1850 schreef het Aardrijkskundig Woordenboek van Van der Aa daarover: “De R.K. Kapel, aan den H. Antonius Abt toegewijd, is een vervallen gebouw, waarin geen dienst gedaan wordt.” Begin 20e eeuw is hij afgebroken. Het enige dat nog aan deze kapel herinnert is de straatnaam Kapelstraat.
Een andere herinnering is het gedenkteken ter nagedachtenis aan het vliegveld dat in 1927 werd aangelegd voor vliegdemonstraties, en dat een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens de bevrijding in 1944.
Het dorp Keent kreeg landelijke bekendheid doordat het regelmatig geïsoleerd raakte als gevolg van het vollopen van de afgesloten Maasarm in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Het waren vooral de media, het NOS-journaal voorop, die zich daar erg druk over maakten. De Keentenaren zelf bleven er rustig onder (“de Maas geeft en neemt”).
Nu had Keent dan ook al eeuwenlang ervaring met overstromingen. Vooral in de 18e eeuw (onder andere in 1740 en 1799) richtte het Maaswater met enige regelmaat grote schade aan. Vee verdronk en huizen stortten in. De nu nog aanwezige vennen zijn blijvende herinneringen aan deze dijkdoorbraken. Wat ooit schade was, verfraait nu als natuurschoon het uitzicht.
De Maaskanalisatie was bedoeld om een einde te maken aan het overstromingsgevaar, maar had ook sociale neveneffecten. Zo was de kermis van Keent, die op de zondag na St. Victor begon (het feest van de heilige Victor is op 10 oktober), en dus laat in het seizoen viel, een geliefde uitgaansgelegenheid voor de hele omgeving. Het was er vanouds druk, met danstenten ondanks het verzet van de pastoors. Dat levendige feest bloedde dood, nadat Keent aan de andere kant van de Maas was komen te liggen.
De krant kopte dan ook: "klap voor uitgaansleven in regio Balgoij-Overasselt".
Reageer op dit verhaal