i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergen op Zoom
Periode: 1905 - 1987
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 2 mei 2017 om 09:48 uur

Aan het begin van de twintigste eeuw was het aantal stedelingen snel groeiende. Dat vergde ook steeds meer van de rooms-katholieke geestelijkheid ter plaatse. En nieuwe parochies boden dan uitkomst. Zo geschiedde ook in Bergen op Zoom in 1904/1905, met de stichting van een parochie gewijd aan de H.H. Martelaren van Gorkum.

De H. Martelaren van GorkumkerkDe Martelaren van Gorkumkerk (Foto: Job van Nes 2009, bron: Reliwiki.nl)

De kerk van de H.H. Martelaren van Gorkum werd gebouw in 1905/1906 en op 27 mei 1907 ingewijd. Het enige dat nog ontbrak was een mooie toren. Deze werd pas gebouwd in de jaren 1913/1914 door een legaat van mejuffrouw de Meulemeester.

Wat opvalt is het enorme contrast tussen de moderne voorgevel en de neogotische stijl van de rest van het gebouw. Dit kan als volgt worden verklaard. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar liefst enkele uren voor de bevrijding van Bergen op Zoom op 27 oktober 1944, lieten de Duitsers de toren springen en zij vernielden daar tevens de voorgevel mee. Een nieuwe toren was niet in beeld en daarvoor kwam in 1961 een aparte voorgevel, waarvan het bijzondere kunstwerk nog steeds bij de Heilig Hart kerk staat in de wijk Bergen op Zoom - Gageldonk-Oost. (Dit kunstwerk is te zien op een foto hieronder.)

Zoals ook bij veel andere kerken gebeurde, raakte die van de H.H. Martelaren van Gorkum in de latere twintigste eeuw buiten gebruik als een gevolg van het teruglopende kerkbezoek. De kerk werd in 1983 aan de eredienst onttrokken en in 1987 gesloopt. Op de vrijgekomen grond zijn woningen gebouwd.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor A. Geerts, die in 1950 op 58-jarige leeftijd in de parochie werd ingehaald. Of aan zijn kapelaans, de priesters J. Stam en Ed. Bielars. Foto's zijn ook van harte welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl en we voegen ze hier toe.

[Bovenstaand verhaal werd op 6-5-2020 aangepast n.a.v. een reactie van Hans Jordans. Red.]

Foto's


De prachtige toren in ca. 1920 (foto met dank aan Hans Jordans)Het interieur van de H.H. Martelaren van Gorkum kerk (foto met dank aan Hans Jordans)


Pastoor A. Geerts van de Parochie H.H. Martelaren van Gorkum tijdens de viering van zijn gouden priesterfeest, 27 mei 1968. (West-Brabants Archief, RKEG048, foto: C.K.H. (Coen) Leman)
Pastoor A. Geerts van de Parochie H.H. Martelaren van Gorkum tijdens de viering van zijn gouden priesterfeest, 27 mei 1968 (foto: C.K.H. (Coen) Leman, collectie West-Brabants Archief RKEG048)Foto met dank aan Willem Kruf.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (14)

Jan Bekker zei op 3 oktober 2018 om 19:58 uur

In 1946 werd ik lid van het Parochiële Jongenskoor "De Jonge Markiezen" dat onder leiding van kapelaan Matthijsen de erediensten samen met het mannenkoor verzorgde. Het koor trad ook op tijdens het "Laus Deo Tournee" dat een serie concerten heeft gegeven in het Bisdom ten bate van de wederopbouw van het seminarie Ypelaar Het jongenskoor is ter ziele gegaan met het verdwijnen van kapelaan Matthijsen. Ik meen dat de pastoor in die tijd de Vos heette.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 oktober 2018 om 11:32 uur

Wat jammer dat het koor niet meer bestaat, Jan. Maar wat mooi dat je het hier weer in herinnering roept. Ben je lang lid geweest? Weet je nog welke liederen jullie zongen? En hoe groot was het jongenskoor (ongeveer)?

We zijn heel benieuwd!

Chris Bolders zei op 11 oktober 2018 om 13:44 uur

11. L.s. past geers was de opvolger van past vos.kapelaanswaren toen de wolf en mathijsen .daarna stam en bielaars die pastoor werd in dinteloord.hierna kregen we vuister,overgeplaatst naar breda en uitgetreden. Willemen, pastoor geworden in klein zundert en siebeling was norbertijn, is uitgetreden. Kap blok,uitgetreden en pater rovers.na past geers kregen we past schoenmakers ,die is later past geworden in huibergen.

Chris bolders zei op 11 oktober 2018 om 13:52 uur

In de jaren 50 was er een heel goed koor o l v hr zomerdijk.jongens en mannen.later werden de jongens vervangen door dames.dames o l v juf huismans.latere dir. Piet kats.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 oktober 2018 om 17:02 uur

Bedankt voor je toevoegingen Chris. Je hebt duidelijk zicht op het komen en gaan van de pastoors en kapelaans, heb je dat altijd zo goed bijgehouden? En heb je toevallig zelf ook nog gezongen in het koor?

We zijn benieuwd!

Cpjm Bolders zei op 11 oktober 2018 om 21:17 uur

Zeker, en op het koor,en misdienaar, kortom ik was meer in de kerk dan thuis.Mijn vader was van 1947 tot 1970 koster in deze kerk dus vandaar.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 oktober 2018 om 18:27 uur

Aha, dus je vader was koster, vandaar! Bijzonder hoor. Heb je veel mooie herinneringen aan die tijd?

Chris bolders zei op 12 oktober 2018 om 21:39 uur

Nee,maar heb wel veel geleerd. Maar geen mooie herinneringen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2018 om 09:58 uur

Duidelijk Chris. Wil je zeggen wat je daar het meest hebt geleerd? Of vind je dat te persoonlijk? (dat kan natuurlijk ook)

Gijs Jordans zei op 23 maart 2020 om 21:13 uur

Het betonnen beeld boven de ingang is gegoten op het paardenveldje voor café de Apple en daartegenover de paardenslachter. Het is later op zijn plaats gehesen. Mijn vader was de organist in de Martelarenkerk. Ik heb ergens nog een hele serie foto's van het interieur, moet ik toch eens opzoeken.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 maart 2020 om 15:31 uur

Oh heel graag Gijs! Als je enkele foto's wil doorsturen naar info@bhic.nl ovv Martelaren van Gorkumkerk, dan zetten we die er graag bij!

Leo van der Maas zei op 22 april 2020 om 15:49 uur

Ben op zoek naar de oude Noord-Oost gevels van: HH van Martelaren van Gorkumkerk in Bergen op Zoom, (waarop die mooie toren stond). Ben geboren op 25-10-1944 in Bergen op Zoom. Twee dagen later werd Berrege bevrijd en de N-O-toren werd opgeblazen door de moffen. Ik heb het altijd een prachtige kerk gevonden. Op de Aloysiusschool naast de kerk gezeten. 's-Winters tussen de pauzes, altijd sneeuwballen gooien naar de top van Oost-zijbeuk, ik was meestal de beste daarin. Mijn vader heeft jarenlang in het koor gezongen (ca. 1949-1975), als tenor samen met de tuinders: de Frankens. Wanneer hij zong, dan had hij altijd een hand tegen zijn oor en kon hij altijd zelf horen of ie goed zat. Pastoor Geers herken ik ook nog, evenals de kapelaans: Stam, Bielaars. ook kwam er veelal een missionaris uit de Kongo, die vertelde, als hij daar een preek hield, dat de vrouwen in de billetjes van die peuters kneep, het een teken was, dat de preek te lang duurde.

Gijs Asselbergs zei op 28 mei 2020 om 22:57 uur

Onder nummer SBOL353 staat in de beeldbank van het West-Brabant Archief (WBA) een foto genomen vanuit de Boxhoornstraat waarop duidelijk de fraaie toren te zien is. Leo kan die bij het WBA bestellen (digitaal).

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 mei 2020 om 21:26 uur

Dank Gijs! En Leo, jij kunt hiermee wel vooruit, denk ik?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: