i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Nistelrode
Tags:

Kerkelijke inspectie in 1623

vertelde op 15 december 2009 om 11:35 uur

De opstand van de Nederlanden tegen de Spaanse koning bracht veel ellende in het Maasland, vooral in de periode 1580-1609. Troepen van beide partijen hielden huis in de stadjes en dorpen, die soms maandenlang ontvolkt waren. Ook Nistelrode kreeg af en toe met soldaten te maken.

Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) kon het puin worden geruimd en hervatte het leven zijn normale gang. Het bisdom 's-Hertogenbosch gebruikte deze rustige periode om een inspectieronde te doen langs de parochiekerken. In 1623 kwam een visitator (een kerkelijk inspecteur) in Nistelrode langs en schreef over zijn bevindingen het volgende verslag:

De pastoor (Joannes Gijselius), een goede oude man, was ten tijde van de visitatie afwezig. Wat nu volgt, is ons medegedeeld door de pastoor van Heesch en de kerkmeesters.

Er zijn 600 communicanten en zij hebben allen gecommuniceerd. Verbazingwekkend, omdat een zekere Jan Hendriks en Jacoba, dochter van Jan Michielsen, die in de derde graad familie van elkaar zijn, in ’s-Hertogenbosch zijn getrouwd, dus samenwonen in een ongeldige verbintenis en ook een kind hebben verwekt. Zij wonen al drie jaar onder hetzelfde dak zonder dat hun de communie is geweigerd. Over deze zaak moet de pastoor worden aangesproken, zoals wij al hebben gedaan via de pastoor van Heesch en anderen.

De belangrijkste gedeelten van de kerk [op Kleinwijk] zijn in goede staat, zoals het dak, de muren en de vloer, maar de ornamenten zien er nogal verwaarloosd en vuil uit. Het tabernakel des Heren is aan een opknapbeurt toe, zodat het weer goed kan worden afgesloten.

Van de kerkmeesters is de ene al dertien jaar in functie, de andere bijna een jaar. Zij waren van vroeger uit niet gewend een jaarrekening op te maken. Hetzelfde geldt voor de H. Geestmeesters, maar hen hebben we na lang praten zover kunnen brengen dat zij beloofden aan het einde van hun ambtstermijn een rekening te zullen opmaken in het bijzijn van de pastoor en de schepenen. (…)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 december 2009 om 15:22 uur

De toestand van de Heessche kerk in 1623

vertelde op 11 mei 2011 om 14:29 uur

De vesting Heusden

vertelde op 11 mei 2011 om 14:38 uur

De vesting Steenbergen