i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Liempde
Tags:

Kerkpaden

vertelde op 28 maart 2009 om 15:14 uur

In verschillende plaatsen in Brabant liggen nog kerkpaden, kleinschalige verbindingen tussen meestal boerengehuchten in het buitengebied en de kerk van waaruit een regiootje werd bediend. Ze stemmen uit een tijd dat een mens vrijwel alles te voet deed.

Liempde is gezegend met een restant van in totaal 3,5 kilometer. De heemkundestichting Kèk Liempt heeft een kerkpadroute ontwikkeld, een aardige manier om erfgoed te beleven. Het beste kun je beginnen van het Tooseplein (al een keer in Een Ons Brabant onder de aandacht gebracht).

Kèk Liempt heeft bordjes kunnen regelen. Het veiligstellen van deze zeer oude paden maakte onderdeel uit van een breder project in de Meierij. Toen men daar zo rond 2000 in Liempde mee bezig was, bleek er al weer een stukje verdwenen: letterlijk omgeploegd.

Aan deze paden zitten dikwijls prachtige verhalen vast en die maken ze nog veel waardevoller. Een voorbeeld is de Vrillikhovensche Akkerweg, een naam die in 1960  officieel in ere werd hersteld. In 1864 verbond dit pad Vrillikhoven met de afgebrande schuurkerk van Liempde.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 17 maart 2008

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 1 mei 2009 om 16:16 uur

Een geleende heilige met een eigen pad

vertelde op 21 maart 2008 om 14:10 uur

St. Michaëlspad

vertelde op 5 augustus 2009 om 13:49 uur

Wolfswinkelse watermolen