skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Kern met pit

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 15 maart 2013
bijgewerkt op 18 november 2013
“Kern met pit”, zo worden in Brabant kleine dorpen genoemd die bepaalde voorzieningen hebben weten vast te houden. Deze foto, van ruim 40 jaar terug, laat enkele van die voorzieningen zien: een gemeenschaps- of dorpshuis èn een kruidenierswinkel.

Je kon toen in Deursen nog terecht voor je dagelijkse boodschappen: bij de VIVO! En het dorpshuis bood onderdak aan allerlei verenigingsactiviteiten. Momenteel moeten alle dorpen van ‘over d’n Dam’ (Deursen-Dennenburg, Dieden, Demen en Neerlangel) het met één dorpshuis doen.

Misschien maakt de foto dierbare herinneringen los bij mensen uit Deursen-Dennenburg: aan de familie die de VIVO uitbaatte, en aan de gezelligheid in het gemeenschapshuis. Deel deze herinneringen met ons en met vele anderen via onderstaande reageerlink.

We zijn benieuwd!

Reacties (9)

Toos van Dieten (Deursen, telefonisch) zei op 21 maart 2013 om 14:31
Al 40 jaar woon ik hier, naast de kerk, dus ik was blij verrast bij het zien van deze foto in De Sleutel. Uiteraard ken ik de VIVO-winkel, die jammer genoeg is gestopt. De eigenaars, Ben en Riet van Uden, wonen er nog wel.

Het vroegere dorpshuis ken ik misschien nog beter. Ongeveer tien jaar geleden kwam het leeg te staan en raakte het in een verwaarloosde staat. Na drie jaar heb ik het van de kerk gekocht om het later te kunnen gebruiken als seniorenwoning. Maar toentertijd zat er nog geen woonbestemming op. Via een makelaar kon ik het verhuren aan een stichting voor de opvang van autistische kinderen. Die maakt er na zes en een half jaar nog steeds gebruik van, met veel genoegen. Intussen is het zover dat er wel een woonbestemming op het pand rust, dus dat is een goed gevoel met het oog op later.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 21 maart 2013 om 14:41
Bedankt, @Toos, voor jouw uitgebreide verhaal! Ik merk dat zo'n eenvoudige foto, zonder mensen erop, ook verhalen kan oproepen. En nu de VIVO nog...
Willie de Kort zei op 27 maart 2013 om 22:07
Als oud inwoner van Deursen herinner ik me nog goed dat het gemeenschapshuis er was. Al snel was er het plan om er een speelhoek voor de kleinsten in te richten. Wij hebben toen nog meegeholpen om bij de mensen uit het dorp speelgoed op te gaan halen.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 28 maart 2013 om 11:46
Mooi, @Willie, jouw bijdrage gaat dus over de periode waarin de foto is gemaakt. Toen Deursen nog een echt gemeenschapshuis had. Wel vragen we ons af of er behalve een speelhoek voor de kinderen nog meer activiteiten waren ondergebracht.
Willie zei op 21 april 2013 om 22:09
Natuurlijk werd er meer gedaan dan alleen de speelhoek voor kinderen. Wat te denken van feestjes, mijn ouders hebben daar het 12,5 jarig huwelijk gevierd. En natuurlijk de prijsuitreiking van de carnavalsoptocht van de Schottelzakken.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 22 april 2013 om 08:57
Zo wordt het beeld weer wat completer - bedankt, @Willie!
Frank van Uden zei op 7 maart 2014 om 09:19
Als zoon van kan ik wel iets meer schrijven over de winkel. Het winkeltje was erg klein maar je kon er zeker wel de dagelijkse boodschappen halen. Naast de winkel ging mijn vader rond met een kruideniersbusje. Zo kwam hij aan huis bij de inwoners uit Demen, Dieden en Langel. De winkel heeft gedurende de jaren verschillende namen gehad: Kwiek, Cirkel en Buurtwinkel Ben en Riet. De winkel is t/m 1999 open geweest. Mijn ouders wonen echter nog steeds in hetzelfde huis.

Herinneringen aan het plein heb ik ook zeker. Met vele kinderen uit het dorp waren we er heel vaak aan het voetballen. Het hek van het kerkhof deed dan dienst als goal. Regelmatig moest de bal van het kerkhof worden gehaald. Het andere doel werd dan vlak voor de heg van Wijnakker gemaakt. Ook daar vlogen vaak de ballen de tuin in.

Mooie herinneringen.....
Jörgen van Perlo zei op 9 april 2019 om 15:02
Ik kom nu nog met mijn oudste zoon door Deursen heen. We gaan dan vanuit Oss even motor rijden, naar Ravenstein, bij de spoorbrug rond hangen. En op de terugweg weer naar Oss in een enorme regenbui kunnen schuilen in de kerk. Mooi plekje, heerlijke jeugd gehad. En het gemeenschapshuis... een flink litteken door een glijpartij op de gladde vloer terwijl ik daar speelde. :-)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 april 2019 om 13:08
Ai Jörgen, dat litteken zal je herinnering aan het gemeenschapshuis wel voor altijd levend houden... Als je zegt 'heerlijke jeugd', was dat dan vooral het buiten spelen? Iets anders?

Ik ben benieuwd!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.