skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Kijken naar een neergestort vliegtuig

Marion
vertelde op 21 februari 2012
bijgewerkt op 18 november 2013
Een spectaculair beeld van een neergestort vliegtuig; afkomstig uit het fotoarchief van Philips Oss. Wie weer hierover meer? Wanneer gebeurde dit en waar? Welk vliegtuig is dit? En wil iemand de originele foto?

Was jij één van de mensen die op de achtergrond stond te kijken? Of heb je het je ouders horen vertellen? Vertel het en laat het verhaal achter deze foto niet verloren gaan.

Reacties (27)

A.Raaijmakers, Zwolle ( oud-Ossenaar) zei op 21 februari 2012 om 18:44
Kenners van vliegtuigtypes uit WOII kunnen misschien het soort type bevestigen.
Op de site <a href="http://www.defensie.nl/" target="_blank">van defensie</a> staat vermeld dat om 22.54 op 15 okt 1942 te Oss is neergestort een vliegtuig Stirling I, 1 km ten zuiden van het station.
Deze aanduiding komt overeen met een locatie toentertijd nabij de Molenweg waarvan sprake is op de site: <a href="http://www.dewerkendemensoss.nl/pdf/tussentijds2009_1.pdf" target="_blank">De Werkende Mens</a>

Et staat vermeld: 1942
omstreeks 23.00 uur: een Engels vliegtuig, “door schoten
van een Duitsch vliegtuig getroffen”, neergestort op een
perceel bouwland op ongeveer 300 meter ten Oosten van de Molenweg.
Als deze foto echt Oss betreft dan is m.i. de locatie duidelijk.
Het was nabij het industrieterrein van die tijd met de bekende vleesverwerkende fabrieken.
Jan van den Oever zei op 21 februari 2012 om 22:19
Dit lijkt eerder iets op wat in scene gezet is, voor een film misschien?
Een losse autoband eronder en een verwijderde motor doen niet echt denken aan een ongeluk ter plaatse.
A.Raaijmakers zei op 22 februari 2012 om 12:28
Op diezelfde pdf-pagina <a href="http://www.dewerkendemensoss.nl/pdf/tussentijds2009_1.pdf" target="_blank">Tussentijds</a>(de werkende mens oss) is sprake van een inwoner aan de Hagelkruisstraat die een vliegtuigdeur nabij zijn woning vindt..en vermeldt een ns-beambte (maanden later want het jaartal is nu 1943) dat (onderdelen van) een vliegtuigmotor (zijn)is ontvreemd van een trein nabij de Ridderstraat. Dus de motor is onderweg al verloren of later gedemonteerd.
Waarschijnlijk heeft het neerstortende vliegtuig nog wel meer onderdelen verloren. Heeft de piloot nog bewust naar een stuk onbebouwd land gezocht om te voorkomen dat zijn toestel op de fabrieken zou neerstorten?
Wat mij wel bevreemdt is dat de foto bij daglicht is genomen; is het vliegtuig nog nabrandend of daags/dagen erna in brand gestoken?
Die autoband waar de heer J.v.d. Oever op doelt, kan natuurlijk best b.v. het neuswiel zijn geweest.
Wie kan er klaarheid brengen in deze kwestie? Maar de documenten wijzen wel uit dat er die bewuste avond een vliegtuig in Oss is neergestort!
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 22 februari 2012 om 13:53
@A. Raaijmakers en @Jan van den Oever: Deze zaak wordt alleen maar interessanter! Allebei hartelijk dank voor het meedenken. En nu is het wachten op degene - zoals A. Raaijmakers zegt - klaarheid brengt in deze kwestie. Ik gooi vast een lijntje uit naar Joop Thuring die veel van deze materie weet.
Joop Thuring zei op 23 februari 2012 om 11:45
Ik hel sterk naar de kant van de heer J. v.d. Oever. Inderdaad is ongeveer op die locatie in november 1942 's nachts een viermotorige bommenwerper van de RAF neergestort maar zo'n wrak zou er heel anders uit moeten zien.(N.B. zo'n dertig jaar geleden heb ik in de regionale pers daar uitvoerig over geschreven).

We kijken in een zwart gat dat m.i. zorgt voor de luchtaanvoer van een eenmotorige straaljager; vermoedelijk van het type Republic F-84E of F, c.q. Thunderjet of Thunderstreak van Amerikaanse makelij en die bij de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht in dienst is geweest.

Het zal als een oefenobject hier naar toe zijn gebracht met een vrachtauto voor de (bedrijfs?)brandweer. Mogelijk heeft dit toestel of het restant ervan meer in brand gestaan en is er wat hout tegenaangezet en een autoband (die ik niet zo duidelijk zie) dat overgoten met wat benzine en dan in brand gestoken. Een leuke afwisseling voor beoefenaars in het redden van mensen en snel indammen van een brand.

Tenslotte kwamen toen meer militaire straaljagers ongewild omlaag dan nu. Gezien het type toestel denk ik dat deze foto in de zestiger jaren van de vorige eeuw is gemaakt.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 23 februari 2012 om 14:49
@Joop, denk wel dat je gelijk hebt. En n.a.v. jouw reactie heb ik nog eens goed gekeken naar de huizen op de achtergrond: ja hoor, in het midden staat een lange tv-antenne op het dak! Helaas is van de kleding van de toeschouwers te weinig te zien. Maar de link met de vroege jaren '60 (maar kan ook late jaren '50 zijn!) is gelegd.
Nu zitten we wel met vraagtekens omtrent de juiste plek in Oss. Want ik betwijfel of we hier bij de Molenweg of Oude Molenstraat zitten. Wie weet het beter?
Gerrie van der Heijden zei op 29 februari 2012 om 23:45
Op de achtergrond ziet u volgens mij de Kruisstraat,vlak bij de ingang van het straatje naar de molen.
Waar het vliegtuig ligt, is op grond van de toen Lievekamp, waar nu het gemeentehuis op staat.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 1 maart 2012 om 11:48
@Gerrie, dan is de foto dus gemaakt op het open terrein tussen de Kruisstraat en de spoorlijn Oss-Den Bosch. Dat zou kunnen. Benieuwd of we hier nog meer over horen. In elk geval dank voor deze aanvulling!
Gerrie zei op 1 maart 2012 om 12:10
Hij ligt precies op de plek als je voor de bioscoop op de straat gaat staan.
Kijk dan richting Kruisstraat richting T-kruising, dan zie je volgens mij de achtergrond.
Leon zei op 25 november 2012 om 17:39
Dit is een F-84G waarmee ook de nederlandse luchtmacht heeft gevlogen in de 50-er jaren. Zeker niet WO II dus.
Coen van den Heuvel zei op 30 december 2012 om 15:39
In ieder geval is het wrak idd een Republic F-84 Thunderjet en dus duidelijk van na de oorlog. Gezien de band -zonder velg- in de romp, Het ontbreken van de motor en gezien een aantal ontbrekende luikjes die niet zomaar kunnen losspringen, ook niet bij een crash, denk ik dat het inderdaad geen neergestort vliegtuig is, maar een wrak dat moedwillig in brand gestoken is. Bijvoorbeeld -gezien de afkomst van de foto- door de Philips Brandweer. Helaas kan ik in mijn database nog niet meer duidelijkheid krijgen
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 2 januari 2013 om 10:05
Het lijkt me dat Coen het wel mooi heeft samengevat: een halfgesloopt vliegtuig, dat gebruikt is als demonstratiemodel door de brandweer. En dat moet dus eind jaren '50, maar wellicht al wel wat verder in de jaren '60 zijn geweest.
Ruud Wildekamp zei op 21 januari 2013 om 13:59
De Documentatiegroep Volkel kreeg al eerder een vraag over dit wrak. Enig zoeken in de aantekeningen een van de leden leverde het volgende op: het is de romp van de F-84G Thunderjet K-54 (51-9783) die in 1957 werd afgeschreven en in november van dat jaar naar het Depot Vliegtuig Materieel op Gilze Rijen ging. Vandaar in december 1957 overgebracht samen met de vleugels en de kielvlakken naar Schaijk voor een brandweeroefening. In januari 1958 de restanten weer opgehaald en in april 1958 naar de brandweerschool op Vliegbasis Deelen.
Henk van Hees zei op 25 januari 2014 om 21:11
Ik heb mijn Vader ooit horen vertellen dat waar sporthal-zuid staat (kloosterstraat)in de tweede wereld oorlog een gevechtsvliegtuig van de Engelse is neergestort........Weet niet of deze foto hier iets mee heeft te maken?
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 28 januari 2014 om 11:48
Beste Henk,
tot nu toe komt uit de discussie naar voren dat deze foto genomen zou zijn in de buurt van de Kruisstraat/spoorlijn. Toch eigenlijk wel uit de buurt van de Kloosterstraat. Maar misschien zijn er mensen die iets van een neergestort Engels vliegtuig in de buurt van de Kloosterstraat weten?
Met vriendelijke groeten,
Mari van Orsouw zei op 18 juni 2014 om 17:33
Toen het terrein werd geëgaliseerd midden jaren vijftig zijn er brokstukken van een vliegtuig gevonden.Op die plaats werd namelijk een kraakgas installatie gebouwd. Tegenover Max Mozes.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 juni 2014 om 13:43
Dag Mari, waar lag het terrein precies? Weet je een straatnaam? Dat zou de zoektocht naar de juiste locatie kunnen vereenvoudigen. Dank alvast!
Mari Orsouw. zei op 20 juni 2014 om 02:26
Beste Marilou, het terrein lag(ligt) tussen de kloosterstraat en de Trompstraat kruising de Ruyterstraat.
Alphons Bakker zei op 4 september 2016 om 17:26
Mijn moeder vertelt dat in de Molenweg, op een open terrein, net achter de witte huisjes, in de oorlog een Engels vliegtuig neergestort is. De Duitsers hebben de overledenen in kisten gedaan. Mijn moeder, die in de Oude Molenstraat woonde, is gaan kijken en was hevig verontwaardigd dat een Duitser op de kist ging zitten roken. Ik zou graag de grote foto zien om te kijken of mijn moeder er tussen staat, maar denk het eigenlijk niet. Denk overigens dat het niet bij de Kruisstraat is. Je zou dan de molen moeten zien. Vliegtuig kwam 's avonds brandend naar beneden. Op deze foto's is het licht, zou dus een andere foto moeten zijn.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 14 september 2016 om 10:56
Beste Alphons, bedankt voor je reactie op deze foto. Uit bovenstaande discussie is gebleken dat het waarschijnlijk gaat om een foto uit eind jaren vijftig of begin jaren zestig. Het gaat dus niet om een foto uit de Tweede Wereldoorlog van de crash zelf.

De foto is waarschijnlijk nog steeds in handen van Marion, die de foto op onze website heeft geplaatst. Mocht je haar willen spreken, dan zou ik jullie achter de schermen met elkaar in contact kunnen brengen.
roland koopman zei op 4 januari 2019 om 13:33
Als het hier gaat om een F84 Thunderjet en de foto dateert uit de jaren '50 dan kan dit goed het toestel zijn waarmee mijn oom Frits Koopman is gecrasht. Hij was gelegerd op Volkel en op 8 maart 1956 om het leven gekomen door een vliegongeluk in de omgeving van Oss.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 9 januari 2019 om 10:45
Wat moet dat erg zijn geweest voor jou en jouw familie, om op zo'n manier een familielid te verliezen. Uit eerdere reacties blijkt dat deze foto waarschijnlijk wel een F84 Thunderjet betreft, maar dat de foto verder een brandweeroefening laat zien, geen echte vliegtuigcrash. Ik denk daarom niet dat het hier om hetzelfde vliegtuig gaat als waarin je oom is verongelukt. Ik hoop dat iemand je verder kan helpen aan informatie over de daadwerkelijke vliegtuigcrash van jouw oom...
wim jansen zei op 10 januari 2019 om 22:36
ik woonde aan de berghemseweg naast slager wilbers die er nog altijd is in die oorlogsjaren ging ik en mijn buur jongen soms nachts om een uur een naar buiten om de bommenwerpers die van engelland op weg waren naar duitsland om daar de bommen op bestemde doelen te laten vallen dat ging niet zonder gevaar die morgen om ongeveer rond half vier toen de bommenwerpers op te terug weg waren ging het mis een bommenwerper werd geraakt en kwam terecht ongeveer waar laatst het tapijten fabriek deso was ik ben met mijn broer een dag erna nog gaan kijken ze waren toen de doden in de kisten aan het ik weet nog dat er een niet in de kist pasten en de benen zo gebogen dat het wel pasten. ben benieuwt of dat meer mensen weten.
Alphons Bakker zei op 11 januari 2019 om 09:53
Ik ken het verhaal Wim. Mijn moeder woonde aan de Oude Molenstraat en vertelde over het Engelse vliegtuig dat neerkwam in de Molenweg. (zie mijn eerdere bijdrage) Ze vertelde er altijd bij dat een van de militairen niet in de kist pasten en dat de benen werden dubbelgeklapt. Daarna ging een Duitse soldaat op de kist een sigaret zitten roken. Het heeft grote indruk op haar gemaakt. Dus ja, dat verhaal is ook door meer mensen verteld
.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.