skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Kijkje in de Kreupelstraat

Deze keer zetten we de klok nog net geen eeuw terug maar veel scheelt het niet. We staan hier in de Kreupelstraat in Boxmeer in 1927. Tegenwoordig bekend als de Burgemeester Verkuijlstraat. Het kleine torentje achter de twee mannen die over de weg lopen, is de brandweerkazerne.

 

Op de achtergrond is de kerktoren duidelijk herkenbaar. Maar meest in het oog springend is de auto. Als we inzoomen kunnen we het nummerbord lezen: N-15216. Aan het begin van de vorige eeuw worden zogeheten nummerbewijzen per provincie uitgegeven waardoor elk nummerbord begint met één (of twee) letters om de provincie mee aan te duiden. De N staat voor Noord-Brabant.

 

Verder is te zien dat rechts vooraan “behangselpapieren” worden verkocht. Wie herkent sporen van het huidige Boxmeer terug? Woonden je opa en oma in de Kreupelstraat? Welke herinnering komt er bij het zien van deze foto naar boven? Oftwel: wat is jouw verhaal?

Reacties (27)

Els Lourensen-Verbroekken zei op 27 augustus 2013 om 11:27
Hallo, ik wil reageren op de foto van de Kreupelstraat. Ik heb daar met mijn ouders Riek en Toon Verbroekken Tijssen gewoond, samen met mijn broer en twee zussen in 1947. Wij woonden in het huisje dat aan de brandweerkazerne leunde. Ik kan me nog altijd het geluid herinneren als de sirene loeide.
Het huisje is in 1947 onbewoonbaar verklaard. Aangezien mijn ouders inwoonden bij mijn Opa en Oma en geen vooruitzicht hadden op een huis, heeft mijn vader op een nacht het huisje gekraakt en is daar gaan wonen met mijn moeder. Na een paar weken kwam de eigenaar een kijkje nemen en heeft er wat reparatie aan verricht. We konden er blijven wonen voor 2 gulden in de week.
Later is mijn broer en zijn mijn twee zussen daar geboren. We hebben er enkele jaren gewoond en zijn toen verhuisd naar de Begijnenstraat. Daar stonden houten noodwoningen tegenover het oude kerkhof.
Dat zijn mijn herinneringen aan de Kreupelstraat.
Groetjes
Een groet uit de Vrij Heerlijkheid zei op 12 september 2013 om 16:10
Wie kent de Oude Kreupelstraat?

Ik: geboren 1924 en getogen in de Kreupelstraat.

De foto: Het huis op de voorgrond met het uithangbord: behangselpapier is van schilder Mandje Martens, de vrouw met de schort is waarschijnlijk zijn vrouw Kaatje.
Jammer dat de werkplaats die links van het huis lag er niet op staat. Op die werkplaats “prijkte” een brede band in kleur “M. Martens huis en decoratieschilder”.

Martens had 3 zonen, 2 schilder, 1 onderwijzer en 4 dochters (waarschijnlijk allen overleden).

De auto en de mannen, met meisje kan ik niet thuis brengen. In die tijd waren er in heel Boxmeer misschien 10 auto’s. In het witte huis woonden Piet Arts met z’n gezin. Zijn vrouw droeg de naam Derks. Ze hadden een winkel met koloniale waren (Albert Heijn in het klein!!). Ze zijn later verhuisd naar de Steenstraat en hebben daar een schoenwinkel gehad A(rts) – der(ks) – bo(xmeer) dus Aderbo.

Naast Arts was de “Hema” in het klein van Bertus v. Os. Ook verhuisd naar Steenstraat, nu zit in dit huis kapper Schrijen.

Daarnaast Herman den Draaier (Jansen)
Daarnaast Holtmeulen
Daarnaast Drika Herman

De toren ernaast is van de Centrale, een gebouw waar van alles gebeurde, m.i. iets met de Gemeente-radio.
In de crisistijd werd er wel eens voedsel uitgedeeld voor de mensen, die dit nodig hadden en m.i. werd er gestempeld, d.w.z. mensen die werkloos waren moesten daar 2 x per dag heen voor het stempelen, dit was om onrechtmatig voedsel en geld (een karig loontje) niet te geven waar de mensen geen recht op hadden.

Dan volgt het postkantoor: 4 telefonisten, 3 postbeambten en 4 postbezorgers.
Namen zal ik maar niet noemen want ik denk dat deze allen zijn overleden.

Daar achter een paar woningen en ook bovenwoningen. Het oude gemeentehuis was ook boven, een hele brede trap bracht je naar “de werksalon”. Op de hoek was de Edah. Maria Rieter was daar de baas.

Ik stap over naar de linkerkant.

Slager Verdijk. De winkeldeur lag aan de Steenstraat.
Het huis (woonhuis) lag aan de Burgemeester Verkuijlstraat, daarachter een paar opslagruimtes met deuren. Tijdens de mobilisatie in ’39 (1939) lagen er soldaten.
Achter de tuin van Verdijk woonde Dotje Jansen en zijn vrouw Truis. Dotje was kapper.
Dan volgde een tuintje met een klein huisje (wie daar woonde) weet ik niet.
Dan volgde het huis van Jan en Nel Meeuws en het naaiatelier van Pietje van Tilburg.
De 2 huizen er naast woonde Moeder Thiery en
Toon Moors met vrouw en kinderen.
Vrouw Thiery had een behoorlijk achterbouwtje daar had zoon Harrie met zijn 2 zonen een sigaren-fabriekje en de sigaren droegen het etiket La bouquette!

Toen er voor de Boxmeerse winkelweek een slogan (spreuk) werd gevraagd dichtte Harrie “Wat Boxmeer U biedt, koopt dat op een ander niet”.
“Daarom is het mij steeds een vraag
Waarom koopt de middenstand op een ander zo graag”.

Ik was er niet bij in 1927 toen de foto werd gemaakt, bovendien was ik amper 3.

Wat ik schreef is echt historie. Volledigheidshalve.

Burgemeester Verkuijl werd burgemeester in 1922. Na zijn overlijden in 1933 werd de Kreupelstraat Burg. Verkuijlstraat. Burg. Mr. Verkuijl had ook een fabriek, zijn zoon Bertus is in de jaren 30 verhuisd naar Den Haag! De sigarenindustrie verdween voor het grootste deel.

Zo, wie ik ben en hoe ik heet is niet belangrijk.

Boxmeer is het Boxmeer van toen niet meer.
Man Martens, Boxmeer zei op 17 september 2013 om 12:05
De foto van de Kreupelstraat die laatst in de Weekendkrant stond werd toen bewoond door mijn opa ‘Den Heer A.Martens’.Ik heb net een wikkel van een tijdschrift gevonden met als adres Kreupelstraat 24 Boxmeer. Er zijn ook nog aantekeningen van rekeningen waarop 'Behangselpapieren' staat vermeld.

Het bedrijf staat sinds 1 januari 1898 ingescheven bij de Kamer van Koophandel. Later is de winkel verhuisd naar Steenstraat 80. Potjes verf met dit adres zijn nog steeds in mijn bezit. In 1954 werd Steenstraat 79 aangekocht. Dit was een woonhuis dat werd verbouwd tot winkel. Ben daar geboren en opgegroeid. In de jaren zeventig is het nogmaals verbouwd en tot 1991 heb ik daar gewoond en gewerkt. Later is het opnieuw verbouwd tot de huidige winkel La Vie. En tot slot eind 2013 gestopt en het bedrijf opgeheven.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 20 september 2013 om 09:34
@allen: Dank voor deze reacties op de Kreupelstraat! Dat moet een bijzonder stukje Boxmeer zijn...
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 24 september 2013 om 19:29
Wil je meer verhalen lezen over de Kreupelstraat van vroeger? Lees dan <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=14267" target="_blank">hier</a> het uitgebreide verhaal van 95-jarige mevrouw Elbers.

G.M. Fleuren-Van Bommel, Boxmeer zei op 26 september 2013 om 12:07
Ik ken de Kreupelstraat, ben er in 1925 geboren. Ietsje verder waar de auto staat. Mijn naam is G. M. Fleuren-Van Bommel. Mijn vader (J.M.F. van Bommel) kocht het huis op 15 april 1921.

Toen ik vier jaar was, kwam de watersnood. Heel de straat stond onder water. Het is vanaf de kerk een aflopende straat (nu nog). Volgens mijn moeder zijn we door de ramen in een bootje getild totdat we op het droge gedeelte waren. Toen met een paard en kar naar mijn grootouders in Vierlingsbeek gebracht. Intussen had mijn vader al een nieuw huis gekocht aan de Steenstraat en kwamen we - na de overstroming - in een droog huis.

Ik heb nu gevonden het eigendomsbewijs en een schuldverordening van het pand in de Kreupelstraat. Een huis, tuin en erf (kadastraal sectie D2525, ter grootte van ongeveer 5 aren). Hij kocht het voor de prijs van 2700 gulden. Het overige bedrag (1300 gulden) wordt schuldig gebleven. Ik heb het eigendomsbewijs en een hypothecaire schuldverordening van het kantoor van notaris Jhr. van Sasse van IJsselt te Boxmeer. Het is een lang epistel zoals het beschreven is, één zelfs helemaal met de hand beschreven.

Ik vind het leuk wat ik weet van de Kreupelstraat aan BHIC te vertellen.

Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 26 september 2013 om 14:22
@G.M.Fleuren: Wat bijzonder dat er op een toch al erg oude foto (1927) zulke enthousiaste reacties binnenkomen. Dank daarvoor!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 januari 2018 om 09:33
Bedankt voor je toevoeging, Jan!
L.Minten zei op 10 augustus 2020 om 22:21
Ben op zoek naar Theo Jansen, moet nu ongeveer 88jaar zijn.
Wie kan mij iets over hem vertellen?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 augustus 2020 om 16:53
Hallo L. Minten, misschien weet je nog iets meer over Theo Jansen te vertellen? Weet je misschien waar hij in Boxmeer woonde, of wanneer je het laatst contact met hem hebt gehad? Wat extra gegevens roept wellicht eerder herkenning op bij (oud)inwoners... We wachten af!
L,minten zei op 11 augustus 2020 om 20:26
Woonde in Burg. Verkuijlstraat in de jaren.....1953-'54.....zoiets.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 augustus 2020 om 11:01
Ah dank je, hopelijk helpen deze gegevens bij het traceren van Theo Jansen. Wie weet meer? Laat het ons weten!
L.MInten zei op 14 augustus 2020 om 11:05
Hij had ook een zus in Beugen wonen. Het eerste huis links als je v Boxmeer kwam.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 augustus 2020 om 20:35
Bedankt, we wachten af of iemand meer weet... Hopelijk wel!
W. Kelders zei op 10 maart 2021 om 19:04
Ik heb het huis van beetje van tilburg nog gekocht toen ik nen getrouwd 5 jaar gewoon en verkocht aan de gemeente die het hebben gesloopt ww
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2021 om 09:04
Bedankt voor uw bericht, W. Kelders. Was het een mooie plek om te wonen? En wanneer is het verkocht en gesloopt? (ongeveer)?
Lisette Minten zei op 11 maart 2021 om 17:50
Jammer dat er geen reacties komen, mn moeder Leen Denissen nu 86 jaar zou graag iets v Theo Janssen z'n leven willen weten.
Ze is ooit weleens bij hun thuis geweest en dan moest je bij de deur 2 trapjes op. Hoop toch dat er iemand zich de Fam. JANSSEN herinnerd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 maart 2021 om 12:30
Hallo Lisette, ik hoop het met jou! Je zou ook kunnen overwegen een dergelijke oproep op Facebook te plaatsen, bij een lokale pagina over Boxmeer. Wie weet, levert dat nog iets op.
W. Kelders zei op 14 maart 2021 om 13:38
Media 1971 heb ik nummer 5 verkocht aan de gemeente en die hebben het gesloopt met het oog op de centrum plannen ik ben toen opgelicht door de gemeente boxmeer
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 maart 2021 om 12:28
Wat jammer dat je niet prettig terugkijkt op de verkoop. Heb je lang gewoond en heb je goede herinneringen daaraan?
Peter en Annemieke Francken zei op 20 oktober 2022 om 12:48
Wilhelmina Maria van Houtert-Arts (geboren 09-12-1884 in wijk C aan den Valendries(t) en Franciscus Hubertus van Houtert woonden tot haar overlijden op 40-jarige leeftijd op 14-04-1925 op adres C212 - Kreupelstraat.
Zij kregen op dit adres 3 dochters en 1 zoon (in de periode 1919-1924).
Mijn opa en zijn broer zijn geboren op adres C197 (opa Jan Jozef van Houtert is geboren op 19-03-1917).
Wij zijn op zoek naar o.a. een foto van Wilhelmina Maria van Houtert-Arts.
Haar moeder Hendrika Arts-Basten is op 81-jarige leeftijd gestorven dd 01-03-1925. Dit is een maand voor haar dochter. Heel bijzonder...
We kunnen ook niet vinden waar zij beiden begraven liggen/lagen. En of ze kerkelijk waren?
F.H. van Houtert was R.K. en is in 1926 hertrouwd en verhuisd naar Cuijck waar hij met zijn tweede vrouw begraven ligt.
Will kelders zei op 20 oktober 2022 om 14:08
Wij hebben ca 5 jaar gewoond in de kreupelstraat tegenover nettenbreijer de kruidenierswinkel het was echt Boxmeer voor ijn echtgenote die uit den bosch kwam was het wet even wennen , want her was wel zo in die tíjd van derke wie bende gij en war komde vandaon
Inmiddels is zij beter bekend in boxmeer als ik
Norah zei op 20 oktober 2022 om 17:09
Wilhelmina Maria Arts * 09-12-1884 Boxmeer was R.K.
Ouders Jan Hendrik Arts en Hendrika Basten.
Norah zei op 20 oktober 2022 om 20:13
Verder waren de ouders J.H. Arts-H. Basten beiden katholiek. Zie: bevolkingsregisters Boxmeer.
Als het goed is, moeten zij ooit op het R.K. kerkhof van Boxmeer begraven zijn. Ik ben bang omdat dit zo lang geleden gebeurd is, dat ooit de graven geruimd zijn.
Dan de foto's, daar zouden jullie eens naar kunnen informeren bij de Heemkundekring van Boxmeer >>>
www.nepomukboxmeer.nl
Mvg.
W m f Kelders zei op 29 juni 2023 om 15:19
De kreupelstraat wax een bij het centrum behorende straat met Cremers de slager,berbers de groenteboer dan een bakker en dan de winkel van jan kerst en met daar weer een slager naast dan kinders de kolemboer, dan nee hebt, arts slagers en van neërven de melkboer fe kreuprlsteaat hoorde bij het centrum
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 juni 2023 om 13:36
Dag W. Kelders, wat een mooie aanvulling. Alsof u in gedachten weer door de Kreupelstraat van jaren terug loopt. Bedankt!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen