skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Kinderzegen

Zou het 60 jaar geleden zijn dat dit gezin zich liet fotograferen? De aanleiding was zeker niet het aantal kinderen, want tien was toen heel gewoon. Een zilveren bruiloft ligt meer voor de hand.

Opmerkelijk trouwens, dat ene jongetje tussen negen meiden! Hij had alleen zijn vader maar om zich te kunnen handhaven…. Weet iemand wie dit waren?

Rechts op de achtergrond is een winkeletalage zichtbaar, dus dit waren middenstanders. Wat voor winkel zou het zijn geweest en waar? Laat het ons weten en reageer.

We zijn erg benieuwd!

Reacties (38)

Hein Smulders zei op 9 januari 2011
Tijdens mijn bezoek aan Harrie Kersten, 87 jaar oud, heb ik deze foto met hem besproken.
Hij is ervan overtuigd dat hij dit gezin kent. Voor nadere informatie kunt u contact met hem opnemen.
H.Kersten Runstraat 1 Schaijk.

Hein Smulders
Anne zei op 10 januari 2011
Misschien had dat ene jongetje tussen al die meisjes het toch niet zo slecht... Een bekend gezegde van vroeger luidde immers 'een meisje alleen tussen jongens is een slaaf, een jongen alleen tussen meisjes is een graaf’.
Mevr. Geurts van Kessel, Schaijk (telefonisch) zei op 12 januari 2011
Beste mensen,

Op deze foto staat de familie Van Dongen, van de voormalige bakkerij op de hoek Bossestraat/Runstraat, schuin tegenover de huidige Basisschool De Regenboog. Moeder heette met haar meisjesnaam Van der Heijden. Het jongetje in het midden is Frans, 70 jaar inmiddels. Hij woont nu aan de Schaijkse kant van Herperduin.
F.C.G.v.Dongen. zei op 12 januari 2011
Beste Anne,
Ik ben dan die graaf,maar er is ook een gezegde die luidde,de waarheid zal wel in de midden liggen.op de foto staat de familie kees van dongen van der heijden voor de bakkerij en kruidenierswinkel. de foto is genomen
in 1948,toen zij 25 jaar getrouwd waren.
Mvrgr.GRAAF Frans v.Dongen.
Jojan spanjers zei op 12 januari 2011
Dit zijn mijn grootvader en grootmoeder met hun kinderschare.
Het betreft Cees van Dongen (de plaatselijke bakker) met de kinderen.
Voorste rij vlnr
Tonnie, opa Kees, Frans, Oma Francisca, Dinie en Mientje.
Achterste rij vlnr
Cisca, Nolda, Corrie, Joke en Annie.
Helaas zijn er al vele overleden.
Momenteel leven nog Frans, Mientje, Cisca, Nolda en Annie.
Frans en Annie zijn nog steeds woonachtig in schaijk.
Ik ben de outste zoon van Joke.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 12 januari 2011
@GRAAF Frans van Dongen, wat leuk dat u nu zelf ruim 60 jaar later kunt reageren op een jeugdfoto! We houden het er maar op dat het voor u voor- en nadelen heeft gehad om te midden van zoveel zusjes op te groeien...

@Jojan Spanjers, hartelijk dank voor je aanvullende reactie!
Lambert van Breda zei op 13 januari 2011
De geboortedatum van Cees van Dongen is 28-10-1892 te Druten en hij is gestorven op 28-12-1961 in het st. radboudziekenhuis en op 02-01-1962 begraven te Schaijk. Francisca van der Heijden is geboren 26-10-1897 en gestorven op 6-7-1962 en op 9-7-1962 begraven te Schaijk
Annie van Boekel-van Dongen, Schaijk (telefonisch) zei op 14 januari 2011
Wat leuk om deze foto te zien! Ik ben het meisje op de achterste rij rechts, met bril.
De foto is inderdaad gemaakt ter gelegenheid van de zilveren bruiloft van mijn ouders. Zus Nolda (achterste rij de 1e van links) en ik zaten op kostschool in Boxtel (MULO) en mochten vanwege dit feest enkele dagen naar huis komen. Dat was in 1946 of '47. Ik weet helaas niet wat voor fotograaf deze foto heeft gemaakt.
Wij hadden inderdaad een bakkerij, waar behalve brood ook beschuit werd gebakken. Het huis was, met de winkel erbij, groot en stond tegenover de school. Nu is er een snackbar en een banketbakker in gevestigd.
Op zich was het voor die tijd bijzonder dat Nolda en ik naar de MULO mochten. Ik ben daarna eerst gaan werken in de kruidenierswinkel van mijn zus en zwager (Spanjers) aan de Burg.v.Erpstraat in Berghem, vervolgens in een winkel van Wagemakers in Oss. Daarvoor had ik naast mijn middenstandsdiploma ook een tabaksdiploma behaald. Toen Spanjers op 33-j.leeftijd stierf, ging ik weer in de winkel van mijn zus werken.
Nolda is met haar MULO-B gaan werken in het ziekenhuis in Oss, later als secretaresse in de St.Maartenkliniek in Berg en Dal.
Mevr. v.d. Borg - van Dongen, Lithoijen (telefonisch) zei op 14 januari 2011
Bij mij kwamen allerlei mooie herinneringen naar boven, toen ik deze foto zag. Ik ben een dochter van Johan van Dongen, broer van bakker Kees van Dongen in Schaijk.
De Van Dongens kwamen uit Puiflijk, waar ik ben opgegroeid. Tijdens de vakanties ging ik vaak logeren bij ome Kees en tante Cisca, dus met de fiets van Puiflijk naar Schaijk! Daar was het een gezellige boel met al die nichtjes. Andersom werd er vanuit Schaijk ook in Puiflijk gelogeerd; zo kon je goedkoop vakantie vieren.
Van die vakanties herinner ik me nog Maupertuus en het pootje baden in Herperduin. Maar het was ook aanpakken geblazen in dit grote gezin. Ieder had daar haar taak, alles onder regie van ome Kees. Tante Cisca en nicht Rietje stonden in de winkel, waar heerlijk vers brood en gebak uit eigen oven werden verkocht. Nicht Dina werd missiezuster en heeft na haar terugkeer (malaria!) bij ons in Lithoijen nog maatschappelijk werk gedaan.
Mevr. Vos - Pashouwers, Schaijk (telefonisch) zei op 14 januari 2011
Ook ik herkende het gezin op de foto in De Sleutel: de Van Dongens van de bakkerij en kruidenierswinkel hier in Schaijk. Het was een prima bakkerij met een grote klantenkring. Omdat Bakkerij Pashouwers in Schaijk familie van ons was, kochten wij ons brood niet bij Van Dongen.
Ik weet dat één van de dochters van Van Dongen missiezuster was en zoon Frans automonteur. Hij werkte later als onderhoudsmonteur bij de Velazquez-sigarenfabriek in Schaijk.
Maarten Peeters, kapper in Schaijk (telefonisch) zei op 14 januari 2011
Natuurlijk herkende ik het gezin van bakker Van Dongen, hier in Schaijk. Hun bakkerij is later overgenomen door Wieland, van wie nu een kleinzoon de cafetaria op deze plek runt. Gruijthuijzen, de grondlegger van het cateringbedrijf in Heesch, heeft hier nog als bakkersknecht gewerkt.
Gerard Fleuren zei op 15 januari 2011
Hallo allemaal, via mijn zus Trudy Fleuren kwam de foto onder mijn aandacht, mijn moeder Dina Fleuren van Dongen zittend naast Cisca v. Dongen.
Mijn Moeder bracht het brood rond met paard en wagen en later gemotoriseerd, ze werd geen missiezuster dat was Corrie van Dongen.
Groetjes Gerard Fleuren Nistelrode
ad spijkers zei op 16 januari 2011
Een hele fijne familie,en heel speciaal
met het jongste meisje rechts"Mientje"heb ik als militair kennis gehad,het was mijn buurmeisje.
m. h. groeten adriaan Spijkers.
Antoon den Brok zei op 16 januari 2011
Nou Jojan, ik dacht dat Riet ook nog leefde. Dat kan ik weten, want het is mijn schoonzusje. Ze staat op de foto tweede rechts op de achterste rij, tussen Joke en Annie.Niet goed geteld? Het zijn er echt tien.
Groeten,
Antoon den Brok
Helmond
F.G.M. Fleuren zei op 20 januari 2011
Inderdaad tante Riet leeft nog, onlangs hebben we haar 80e verjaardag gevierd. Zij is mijn peettante. Ik ben de dochter van Dina Fleuren-van Dongen zittend rechts naast haar moeder, Cisca. Ik ben naar mijn oma vernoemd.
F.G.M. Fleuren
Nolda van Kraaij-van Dongen, Arnhem zei op 21 januari 2011
ik, nolda van Kraaij-van Dongen sluit mij aan bij het stukje van zus Anny, ik woon al bijna 54 jaar in Arnhem, was indertijd helemaal niet blij met de kostschool, had veel heimwee en ben wel eens teruggelopen naar huis,maar achteraf wel blij met de opleiding, in Schaijk was nl. geen middelbare school,wat moesten mijn ouders met 10 kinderen thuis? Daarna zou ik naar de kweek in Den Bosch gaan met Anny Prinsen,dat heb ik kunnen voorkomen door te suggereren dat ik naar Posterholt zou gaan, ik moest dan mulo B hebben, daarna steno en typen en kon ik lekker bij mijn moeder blijven wonen! Oss en Nijmegen en Arnhem, die mooie stad, daar ben ik heel gelukkig!
ik was blij verrast met de foto van mijn zus Anny, wat hebben we met dat grote gezin en zorgzame hardwerkende ouders een fijne tijd gehad, onvergetelijk! groetjes , Nolda, Arnhem
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 22 januari 2011
Gerard, Ad, Antoon, Cisca en Nolda, wat een mooie herinneringen allemaal. Dit Schaijkse gezin was wel heel speciaal!
Toch nog een vraag aan Nolda: wat was dat met Posterholt, en vond je de kweek echt niet zo leuk?
Nolda van Kraaij-van Dongen zei op 22 januari 2011
hallo Henk Buijks,ik ken je niet, toch wil ik antwoorden, ik vond de kweek wel leuk maar niet WEER naar kostschool,dus toen kwam Anna Zegers, vrouw van Jozef, (2e kamer lid) die zei:laat ze dan Posterholt doen,huishoudlerares, daar heeft ze later ook nog iets aan! Dan moest ik eerst mulo B hebben en dat heb ik "braaf" gehaald extern in Oss,en hoefde ik daarna van mijn moeder niet meer naar kostschool(Posterholt),mocht ik steno/typen halen,soort Schoevers ook EXTERN, ben in het St.Anna-zh. gaan werken en daarna bij Dr.Bär in Nijmegen, zo voldoende??groet, Nolda.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 24 januari 2011
Prachtig, Nolda, dank! Ik was inderdaad wat nieuwsgierig, maar dat had te maken met het feit dat ik een aantal jaren met veel plezier les heb gegeven aan studenten van een PA, dus kweek! Het plezier was wederzijds en van de meeste collega's hoorde ik soortgelijke geluiden. Dus wilde ik graag weten of het voor jou anders was.
En wat die kostschool betreft, dat kan me met 6 jaar ervaring voorstellen!
Johan Spanjers zei op 24 januari 2011
Oei oei oei wat een kapitale blunder, om tanta riet te vegeten. Inderdaad, pas nog een taartje wezen eten op haar 80 tigste verjaardag.
Ik hoop dat ze nog lang bij ons mag blijven.
Trudy Lakeman, Oss (via e-mail) zei op 25 januari 2011
Volgens een cliënt op onze dagactiviteit in de Sterrenbos betreft het de Fam. van Dongen. Zij hadden een bakkerij en een kruidenierszaak, te vinden op de hoek van de Bossestraat en de Schutsboomstraat in Schaijk.

Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 25 januari 2011
Trudy, geweldig dat je tussen jouw zorgactiviteiten door de moeite hebt genomen om ons deze reactie te geven! Maar natuurlijk kom je juist op de dagactiviteit mensen tegen die verhalen over vroeger willen vertellen. En het BHIC gaat gewoon door met de publicatie van foto's van vroeger, zodat jouw cliënten daaraan gespreksstof kunnen ontlenen.
Fm van dongen zei op 30 januari 2011
hallo schaijk! Ik ben cisca v dongen,woon in westervoort.ben blij verrast met de belangstelling rond ons gezin van toen.jullie doen goed werk!!vele herinneringen komen weer boven.Jammer dat onze oudste vier zussen er niet meer zijn.Gr Fm v dongen
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 31 januari 2011
Wat een foto niet allemaal kan oproepen... Mocht u nog herinneringen willen delen met de lezers, dan zijn deze van harte welkom!
Tineke Hendriks-Kocken zei op 19 februari 2011
Op de site van Schayk zag ik mijn familie Van Dongen uit Schayk.
Dit waren mijn oom en tante en mijn neef en nichten.
Ik ben Tineke Kocken en mijn ouders waren Petronella van der Heyden en Albert Kocken.
Zelf ben ik woonachtig in Baexem Limburg. Leuk om mijn familie nog eens te zien.
Nolda van Kraaij-van Dongen,Arnhem. zei op 19 februari 2011
dag Tineke, wat leuk dat jij reageerde,hoe gaat het met jou? Al weer een hele tijd geleden dat ik bij jou was i.v.m.het overlijden van jouw man! En nog steeds moet ik denken toen mijn moeder overleed, dat jouw moeder (zus van mijn moeder) een dag eerder overleed, vanwege een ongeluk met haar fiets om te informeren naar de toestand van mijn moeder, zo tragisch.
We rijden nog wel eens langs jouw ouderlijk huis en denken dan veel aan jullie en aan onze jeugdjaren in Schaijk, gr. Nolda van Kraaij-van Dongen.
Tineke Hendriks - Kocken zei op 19 februari 2011
hallo Nolda,

Wat leuk dat je zo snel hebt gereageerd. Met Leo en mij gaat het goed. Natuurlijk kraakt het hier en daar weleens maar dat doet de ouderdom. Terugdenkend aan de tijd dat onze ouders ouder werden en zelfs onze leeftijd niet gehaald hebben.
Hoe ouder men wordt des te meer denk je aan de mooie tijd van vroeger.
Ik ben nog heel actief met o.a. bridgen, vrijwilligerswerk Beekenbos Ouderencentrum. Sinds 1 jan. j.l. ben ik gestopt als bestuurslid van dit Ouderencentrum na ruim 23 jaar.
Misschien komen we mekaar nog eens tegen om verhalen uit te wisselen.
Alle goeds voor jou en je gezin.

Tineke.
Tiny Hendriks- Kocken zei op 19 februari 2011
Beste Jo van Schayk Van Tiel,

Zojuist kreeg ik een mail van Nolda van Dongen. Mijn gedachten gingen daarna uit naar Nieuw-Zeeland naar Tonnie en Ria en hun broers.
Heb jij misschien een emailadres voor mij van hun zodat ik eens een berichtje over zee stuur.
Hartelijke groeten en alle goeds.

Tineke en Leo uit Baexem.
Frans de Wit zei op 14 maart 2011
Hallo,
Ik verzamel alle van Dongen's heb dit echtpaar ook in mijn gegevens staan, vind echter de verhalen van o.a. de kinderen niet echt duidelijk. Ik kom door elkaar steeds andere 'roep' namen tegen als hun kinderen?
Zou iemand het hele gezin er op willen zetten met hun geboorte gegevens. Ik weet nu niet meer wie, wie is?
Hartelijk bedankt vast voor de moeite, trouwens mijn Oma is Francina Anthonia (Anna) van Dongen.
vr.gr. Frans
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 15 maart 2011
Beste Frans,
ik heb je ondertussen per email een scan van de gezinskaart van het betreffende gezin toegestuurd. Je hebt dan meteen de voornamen compleet. De gezinskaarten lopen t/m 1938.
Met vriendelijke groeten,
Nolda van Kraaij-van Dongen, Arnhem zei op 16 maart 2011
Even een correctie, Lambert van Breda schrijft dat mijn moeder is geboren 26-10-1897, dit moet zijn: 26-06-1897, voor mij een zeer "bewogen" datum, omdat op 27-06-1962 ons derde kindje is geboren en mijn moeder toen zeer ernstig ziek was en 9 dagen later is overleden. Groet, Nolda van Kraaij-van Dongen, Arnhem.
Nolda van Kraaij-van Dongen, Arnhem zei op 16 maart 2011
even een correctie: Lambert van Breda schrijft dat mijn moeder is geboren 26-10-1897, dit moet zijn 26-06-1897, voor mij een "bewogen"datum, omdat op 27-06-1962 ons derde kindje is geboren en mijn moeder toen zeer ernstig ziek lag in het zh.te Oss en 9 dagen later is overleden, groet,
Frans de Wit zei op 16 maart 2011
Hallo Frans (F.C.G.) van Dongen, nu mist ik alleen jou geboorte gegevens nog wil je me die sturen, al je zussen heb ik nu ik hoop dat ik de roepnamen er goed bij heb vermeld.
1 Berdina Antonia (Dina/Dinie) van Dongen, 2 Antonia Bernardina (Tonnie) van Dongen, 3 Joanna Cornelia Caecilia (Cisca) van Dongen, Cornelia Johanna (Corrie) van Dongen, Anna Maria (Annie) van Dongen, Arnolda Theresia (Nolda) van Dongen, Johanna Maria (Joke) van Dongen, Theresia Catharina Francina van Dongen, Francisca Maria van Dongen en Wilhelmina Johanna Norberdina (Mientje) van Dongen.
Zal je mij ook de namen van je Opa en Oma willen sturen aub?
Bedankt iedereen voor de hulp...
vr.gr. Frans de Wit
Trudy den Brok zei op 1 mei 2011
Nu mis je nog een naam en wel die van mijn schoonmoeder:
Anna Maria (Riet) van Dongen geb:26071930 door de zussen Marietje genoemd.
Frans de Wit zei op 1 mei 2011
Heb tot heden niets meer vernomen van Frans F.C.G. van Dongen?
Heeft iemand zijn voledige voornamen? En nogmaals de vraag wie zijn de ouders van Cornelis (Cees) van Dongen, geboren 28-10-1892 in Druten?
vr.dank vast voor de moeite
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 1 mei 2011
Hallo Frans de Wit, ik zal Frans C.G. van Dongen via de inlichtingenbox van BHIC benaderen, met het verzoek contact met je op te nemen of op het forum te reageren.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 2 mei 2011
Beste Frans de Wit, helaas heeft Frans C.G. van Dongen geen e-mailadres achtergelaten. Daarom kan ik geen contact met hem opnemen. Nu maar hopen dat hij zelf weer op dit forum reageert...
Frans de Wit zei op 2 mei 2011
Oke, bedankt vast, trouwens de ouders van Cornelis (Cees) van Dongen heb ik al gevonden. Gelukkig had ik ze al in mijn gegevens staan. Heb gewoon gezocht op zijn geboorte datum en de rest kwam toen van zelf.

vr.gr. Frans de Wit

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!