i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Periode: 1982 - 1997
Tags:

Kledingwinkel Hartenvrouw

vertelde op 10 september 2019 om 16:32 uur

Tijdens de bijeenkomsten van de vrouweninitiatiefgroep , de basisacademie en de studiedagen, kwam nogal eens het thema “buurteconomie” naar voren. Daarbij werd gedacht en gedroomd over mogelijkheden waarbij bewoners met lage inkomens elkaar zouden kunnen helpen vanuit eigen kwaliteiten.

Gedacht werd dan aan een soort ruildienstensysteem, waarbij de eigen ondernemingszin en onderlinge contacten zouden worden gestimuleerd; goed en nuttig, met name voor vrouwen. Maar een goede vorm hiervoor was nog niet zo snel gevonden.

Een naaigroep was niet alleen op zoek naar een geschikt pand in de wijk, maar wilde bovendien wel iets meer dan alleen naailes. Ze hoorden van een excursie door een groep vrouwen naar een succesvolle tweedehands kledingwinkel in Zuid-Limburg. Dat leek de naaigroep ook wel wat en een enthousiaste werkgroep ging aan de slag met het idee van een eigen tweedehands kledingwinkel. Hartenvrouw was geboren.

Er werd druk gewerkt aan alle voorbereidingen. Via de wijkkrant en het netwerk van groepen en activiteiten en vooral via heel veel mond-tot-mond reclame kreeg het idee bekendheid. En het sloeg aan, met name binnen het vrouwenwerk. Toen eenmaal een betaalbaar winkelpandje in de wijk was gevonden, stond er niets meer in de weg: in 1982 ging Hartenvrouw feestelijk open.

De winkel heeft zo’n 15 jaar met succes gedraaid. Veel vrouwen waardeerden het als een nuttige en leuke voorziening in de wijk. En de kleding die niet verkocht werd, ging naar een goed doel.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: