skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

Klein Amerika

Paul Spapens
vertelde op 8 februari 2009
bijgewerkt op 20 december 2011
Op meerdere plaatsen in Brabant kun je de naam Siberië aantreffen op doorgaans geïsoleerd gelegen boerderijen. De naam Klein Amerika komt voor zover bekend slechts één keer voor. De naam hoort tegenwoordig bij een eetcafé langs de weg van Baarle-Nassau naar Chaam.

Tientallen jaren wist iedereen in plaatsen als Alphen en Baarle-Nassau waar het om draaide bij dat café aan de Baarleseweg: feesten, voetballen en vergaderen. Talloze bruidsparen en jubilarissen vierden er hun feestje, verenigingen hielden er hun bijeenkomsten.

Op zondag 25 juni 1967 werd het café voor het grootste deel verwoest door een windhoos. Een moeilijke periode volgde. In 2004 werd het roemruchte café nieuw leven ingeblazen.

Er bestaan twee lezingen over de herkomst van de naam Klein Amerika. Een van de vroegere uitbaters zou ooit zijn heil hebben gezocht in de VS. De meest waarschijnlijke verklaring is gerelateerd aan een zekere Jan Hendriks die hier ooit een boerderij had. Hij werd "De Amerikaan" of "Wilson" genoemd, maar was nooit in Amerika geweest.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant in december 2007

Reacties (6)

Jan Ophuis zei op 14 augustus 2010 om 19:03
Beste redactie,

Ben zelf inmiddels 54 jaar en dus ten tijde van de tornado die o.a. over de Alphensebaan trok of passeerde 12 jaar.
Heb als kind hier wel wat van meegekregen en van dit noodweer iets ervaren en daarbij is weer vooral tornado's een grote passie.
Wat mij zo verbaasd is dat er van deze tornado (F3) helemaal geen foto's zijn.
Is er een ingang of iemand die er één zou kunnen hebben.
Zou het heel bijzonder vinden.

met vriendelijke groeten,

Jan Ophuis
jan_ophuis@hetnet.nl
tel 06 10397061
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 19 augustus 2010 om 19:38
Beste Jan, mooi om te lezen dat u juist geen angst maar een fascinatie hebt overgehouden aan het noodweer dat u als jongen van 12 beleefde... Dat moet ontzettend spannend zijn geweest.

Misschien hebt u dit al eens uitgeprobeerd, maar als ik via google /afbeeldingen zoek op 'Tornado F3 1967' krijg ik een aantal mooie foto's en filmpje(s) via You Tube te zien van de windhoos van 1967. Maar helaas niet van de tornado over de Alphensebaan, maar misschien herkent u iets in onbekende foto's.
Jan Ophuis zei op 10 oktober 2010 om 22:42
Ik geef het nog niet op maar heb wel zoiets van vreemd dat er dus helemaal ook al is het dan weliswaar 1967 geen foto is van deze tornado....

keeping the dream.

Jan Ophuis
06 10397061
Rolf Vonk zei op 12 oktober 2010 om 18:25
De naam is helaas niet exclusief...ook Veghel heeft een Klein Amerika. Het was in Veghel de naam voor een buurtschap tussen Dorshout en Amert. De naam zou de buurt hebben gekregen wegens de wat ruige levensstijl van de inwoners. Tijdens de Balkanoorlogen kwam volgens Cornellissen (1996) ook de benaming D'n Balkan in zwang, wegens vechtpartijen e.d.
Jose Kouters van der Horst zei op 15 januari 2016 om 20:44
Beste Redactie,
ben zelf nu 57 jaar. ik heb de Tornado van heel dicht bij meegemaakt.
was die middag met mijn ouders en jongere zusje in het bos.de lucht begon te betrekken zag er raar uit ,ook in de verte was het aan het donderen een beetje eng werd het,we zijn naar chaam gereden .cafe klein america.mijn ouders wilde daar binnen de bui afwachten....maar al snel werd het een nachtmerie.we zaten vol in de tornado.het cafe werd zwaar getroffen.we zijn nog richting de kelder gegaan maar hebben we niet op tijd gehaald.het dak strote aan een kant helemaal in.de auto van mijn ouders is meters mee geslingerd.en er belande ook nog een boom bovenop.totaal los.er hing van mijn vader een jasje in de auto die is er uitgeslingerd en in een plaats verder op bij mensen in de tuin gevallen..in de plaats Ulvenhout.we waren allemaal gelukkig maar licht gewond.. wel hebben we er tijdelijke angst aan over gehouden.

met vriendelijke groet Jose Kouters
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 januari 2016 om 09:54
Beste José, bedankt voor dit verhaal. En wat moet dat beangstigend geweest zijn om dit mee te maken. Het is zeker een geluk dat jullie er zo goed van afgekomen zijn en dat je het dus (op onze website) kunt navertellen.
Nogmaals bedankt!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen