skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Kleine weetjes uit de jaren ‘30 van de 20ste eeuw

Ma(a)ry (van de Ven)- de Bie, een tante van me, vertelde in de jaren ‘90 tijdens een bezoek aan haar ouderlijk huis (Kerkstraat 12A in Boekel) de volgende anekdote‘s.
Dienen in de grote stad

In het grote bakkersgezin van zo’n twaalf kinderen werd iedereen geacht zijn bijdrage te leveren voor de broodnodige inkomsten. Zo deed bijvoorbeeld zus Nellie de naai- en herstelwerkzaamheden voor zowel winkelklanten als het eigen gezin. Op zekere dag kwam er een zekere Skult uit Helmond, die lappen stof verkocht aan moeder Drika voor haar winkeltje (daar begint anno 2017 de Aldi-parkeerplaats). Hij vroeg aan Drika de Bie: “Weten jullie misschien een goeie kuise [= van onbesproken gedrag] meid voor in de huishouding?” “Oh”, zei mijn oma meteen, “Deh kan ons Maar mooi doen!”

En zo kwam Maar in Helmond te werken. Ze had al eerder als dertienjarige bij het gezin van de directeur van de boterfabriek, Trienekens in Boekel gediend, en daarna bij Van Brussels te Gemert. Ook haar zus Mien ‘diende’ in Helmond, bij een kantonrechter aan de Markt. Dit had wel enige ‘bijwerkingen’ tot gevolg.

Zo moesten Mien en Maar beiden op zondagavond al bij hun werkgever aanwezig zijn. Ze waren daar namelijk de hele week tot en met de zaterdagmiddag intern. Een busdienst was er toen nog niet. Dus bracht broer Willy hen op zondag-namiddag met de transportfiets naar het tramstation te Gemert. Een enkele keer kwamen ze te laat en dan trapte Willy weer kordaat, met zijn ene zus voor op de stang en de ander op de achterzit, terug naar Boekel om vervolgens enige uren later weer aan te fietsen voor een volgende tram. Vader Grard die dan dikwijls van zijn zondagse borrel in Café Verhoeven (anno 2017 Kerkstraat 10) af kwam, keek ze dan nog tot voorbij de kerk na.

Lena van de schommels

Toen in de jaren ‘30 de Boekelse Kermis nog in de Kerkstraat-noord was, stond de kermisattractie ‘De Luchtschommels’ verscheidene jaren achtereen voor het huis van Grard en Drika (anno 2017 Makelaardij ‘Jonkers’).

Hun dochter Nellie maakte dan voor de kermis een speciale schort en die droeg winkelierster Drika dan gedurende de kermisdagen. Wanneer nadien de Kermis weer afgebroken werd, kocht Lena, tevens een goede klant van het familiebedrijfje, de schort over als dank dat ze hun woonwagen tijdens die dagen links langs het huis op de inrit hadden mogen plaatsen.

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.