i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Zundert en Wernhout
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK Internaten

vertelde op 19 juni 2018 om 09:46 uur

In Wernhoutsburg, nu een buurtschap van Zundert, was vroeger het kleinseminarie Sint Vincentius (vernoemd naar de heilige Vincentius à Paulo) gevestigd van de paters Lazaristen. Het was een gymnasium met internaat, bedoeld voor jongens met een kloosterroeping. Aan het einde van het schooljaar 1966-1967 ging deze kostschool dicht, een gevolg van het dalende aantal aanmeldingen.

Oud-leerlingen van deze school zullen zich niet alleen de paters, ook de zusters van het internaat nog wel herinneren. Zij namen op het kleinseminarie immers alle huishoudelijke taken voor hun rekening, waaronder het koken, wassen en naaien. De Dochters der Liefde van de Heilige Vincentius à Paulo, zoals de zusters voluit heetten, waren met hun wijd uitstaande witte kappen misschien wel de meest opvallende verschijning van alle vrouwelijke kloosterlingen in Nederland. Het leverde hen in Tilburg en omstreken de bijnaam ‘vliegkappen’ op.

Het Lazaristenklooster waar de internen verbleven omvatte een herenhuis met hoektorens, een visvijver, stallen, een koetshuis en smederij, boerderijen en dat op maar liefst 150 hectare grond. Middenin die boomrijke omgeving waren ook sportterreinen aangelegd waar je, zoals hieronder op de foto te zien, in de pauzes en weekenden met je vriendjes kon voetballen.

Ontspanning was ook wel nodig, want het kostschoolleven stond in het teken van een strakke dagelijkse routine en tucht en dat was zeker niet voor iedereen weggelegd. Dat betekende dus onder andere 's morgens vroeg op de nuchtere maag de dag beginnen met gebed en gezang in de kapel. De studielast was ook niet mis met vakken als Latijn, Grieks, wijsbegeerte, wiskunde en natuurlijk continue aandacht voor godsdienst en de goede zeden.

Niet alle studenten op Sint Vincentius zullen een sterke roeping hebben gevoeld. Natuurlijk waren er ‘internen’ die, omdat ze erover gelezen hadden in een spannend boek of door verhalen van een familielid, niets liever wilden dan missionaris worden in een ver land. Ze zouden eens wat van de wereld zien. Of misschien verwachtten je ouders het gewoon van je, omdat je nu eenmaal de oudste zoon was en je er maar weinig in had te zeggen.

Hoe de seminaristen van toen ook terugkijken op hun verblijf, het internaatleven zal op al die twaalfjarigen van toen, die vanuit alle hoeken van het land op het deftige juvenaat Sint Vincentius door hun ouders werden afgezet, een onuitwisbare indruk hebben gemaakt.

Hoe kijk jij terug op jouw verblijf op de kostschool van de paters?

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan!

Foto's

Studiezaal van het internaat (bron: coll. West-Brabants Archief, nr. RAW014029307)

De Dochters der Liefde van de Heilige Vincentius à Paulo verzorgden de huishouding in het seminarie. (Foto: JosPé (Arnhem) 1958, bron: coll. West-Brabants Archief, nr. RAW014032031)

Seminaristen spelen een potje voetbal (bron: coll. West-Brabants Archief, nr. RAW014029293)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Ton Bakermans zei op 25 maart 2019 om 22:31 uur

Enige spontane gedachten: In Wernhoutsburg acht jaar verbleven. De periode 1958 t/m 1966. Lessen gehad van o.a. de heren Jochems, Bastiaansen, Oomen, Knippenberg, van Deursen en gymleraar van Erck. Daarna naar het missiehuis Helden Panningen. Het noviciaat in Eefde was opgeheven.
Ben in bezit van overzicht namen en vele foto's.
De Reünie eind jaren 80 meegemaakt.
Groeten aan alle studiegenoten.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 28 maart 2019 om 15:34 uur

Dank voor je reactie, Ton! Nog best wat leraren die je zo paraat hebt. Ik ben nu wel benieuwd naar die foto's. Misschien dat je er ons een aantal als scan kunt sturen? Dan zouden we deze aan het verhaal kunnen toevoegen. Je kunt ze sturen aan info@bhic.nl, ter attentie van mij. Zelfde geldt voor die namenlijst. Ook die zou ik op de een of andere manier in het verhaal kunnen verwerken. En ik hoop met jou dat er nog veel andere oud-leerlingen gaan reageren!

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 september 2019 om 19:48 uur

We hebben via de mail reactie ontvangen van Sjeng Niessen:

Bij het lezen van het boek: “Het einde van de eeuwigheid” van Tymen Trolsky over zijn verblijf in een kleinseminarie in Brabant in de zestiger jaren
gingen mijn gedachten terug naar mijn eigen ervaringen in het kleinseminarie Sint Vincentius in Zundert.
Google brengt dan uitkomst en dus las ik het BHIC-artikel van Thijs de Leeuw met commentaar van Ton Bakermans.
Graag wil ik mijn commentaar daar aan toevoegen.
Ik was seminarist in Zundert van 1958 tot 1964. De studenten van die tijd zullen zich mij nog wel herinneren als de jongen die ineens
uit hun midden verdween door een onschuldige affaire met een jonge dame die de nonnen in de keuken bijstond.
De rector van toen, Dhr. Dekkers, bijgenaamd “spits” riep mij om 8 uur ‘s ochtends bij zich met de woorden: om 10 over half negen gaat de bus,
je kunt vertrekken, je ouders weten ervan.
Dat was voor mij het einde van een lange doch best wel leuke tijd.
Ik herinner mij nog de namen en bijnamen van veel leraren;
Oomen, bijgenaamd coppie, leraar geschiedenis,
Zuidinga, leraar latijn.
Oomen, leraar Nederlands
zijn leken-neefje Jochems, natuurlijk Jojo genoemd,
Claus, leraar Muziek, tevens dirigent van het jongenskoor
Mertens, oude talen,
Van Deursen, wiskunde en tevens vervangende huisarts
Van Erck, leek, leraar gymnastiek; zijn zoon Loud zat in mijn klas.
Knippenberg, toezicht op de cour.

Ik herinner mij Ton Bakermans als iemand die veel aan fotografie deed.??

De foto van de studiezaal in uw artikel is volgens mij niet van dit seminarie.
Zelf heb ik wel wat foto’s maar die tonen vnl. studenten van die tijd.

Tot zover mijn relaas,
Ik groet u.
Jan Niessen

Alfons Rouweler zei op 15 december 2019 om 22:33 uur

Vanuit het Overijsselse Goor geworven door de naar studenten speurende voormalige missiepater Helmes voor 4 jaren Wernhoutsburg: 1963 - 1967. Ik meen mij het akkefietje rond Niessen vaag te herinneren; het zal wel gaan om Nelly die in de keuken assisteerde. Het gebied over de grens was voor de studenten van Wernhoutsburg ook no-go arena vanwege aldaar vertoevende dames. Ik meen mij te herinneren dat er toe nog enkele studenten meer naar huis zijn gestuurd, die wel voor hun eindexamen mochten terugkomen. Ik bewaar trouwens de beste herinneringen aan Wernhoutsburg waar ik bij het sluiten op de fiets naar huis in Twente ben teruggekeerd.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 16 december 2019 om 14:36 uur

Hallo Alfons, bedankt voor het reageren. Alleen al om die fietstocht kan ik me voorstellen dat je die dag nooit meer zult vergeten! En dank voor de naam van de jongedame, zou leuk zijn als Sjeng dat nog even wil bevestigen maar ik neem het zo van je aan. Wat me toch weer opvalt is, ook bij andere internaten, is hoe snel je weer van zo'n kostschool kon worden weggestuurd, en dan zonder dat andere internen werd verteld wat er was gebeurd.

Trouwens hoe was jouw tijd in Wernhoutsburg, kijk jij er net als Sjeng met plezier op terug als een 'lange doch best wel leuke tijd'?

Alfons Rouweler zei op 16 december 2019 om 15:15 uur

Nelly maakte volgens mij wel indruk op de seminaristen in de eetzaal wanneer de warme maaltijd werd geserveerd. Het seminarie van toentertijd was natuurlijk een heel beschermde en gesloten gemeenschap. Ik geloof dat je pas in de 3e klas over een fiets kon/ mocht beschikken. De terugtocht heb ik op mijn geografische kennis in mijn eentje gefietst: Wernhout - Breda - Tilburg - Den Bosch - Oss - Nijmegen - Arnhem. Na Arnhem is het helemaal misgegaan en ben ik zigzaggend door de Achterhoek gereden tot ik ‘s avonds uitgeput bij een bakkerij in het Gelderse Geesteren op 25 kilometer afstand van woonplaats Goor naar huis belde met het verzoek om mij met de auto maar op te halen. Mijn ouders wisten niets van deze fietstocht. Onverantwoord eigenlijk.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 16 december 2019 om 15:21 uur

Wat een verhaal zeg : ) Fijn dat je het nog (zo snel!) wilde toelichten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: