skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Kleinzoon onthult gedenkteken voor de schrijver A.M. de Jong

Op woensdag 18 oktober 2023 is in Bergen op Zoom een speciaal gedenkteken onthuld voor de schrijver A.M. de Jong. Zijn kleinzoon, Michel Thomassen en Sjaak Tempelaars, laatste voorzitter van de R.K.v.v. Nieuw Borgvliet namen de onthulling voor hun rekening. Speciaal op die dag want 80 jaar eerder werd deze schrijver van onder meer Merijntje Gijzen tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord, wegens zijn politieke opvattingen.

Het gedenkteken en de plek waarop het staat, zijn met elkaar verbonden. Het is ter ere, en herinnering aan A.M. de Jong, het verdwenen sportpark “De Brombeer” én de voetbalvereniging Nieuw-Borgvliet die daar 65 jaar speelde. Bijkomende redenen zijn het 100-jarig bestaan van de vereniging en de geesteskinderen Bulletje en Bonestaak van de schrijver en tekenaar George van Raemdonck in 2022.

Eerst een park met gedenkteken

Reeds in 1995 eert de gemeente de schrijver A.M. de Jong door het noemen van een park naar hem met een gedenkteken. Dit staat op de hoek Churchilllaan, Kometenlaan. De onthulling ervan geschiedt samen met de vereniging op vrijdag 10 november 1995. De plaquette is in brons en verdwijnt. Steenhouwerij Kees de Kort sponsort ook toen door de plaquette gratis in natuursteen te vervangen. De onthulling daarvan was op donderdag 21 februari 2008.     

Robuuste grootheden

A.M.de Jong en de voetbalvereniging zijn twee robuuste grootheden. De identiteit van beide zal altijd blijven. Hetgeen tot uitdrukking komt in het gedenkteken van twee solide natuurstenen op een stelcon betonplaat. De bovenste steen is voorzien van twee gegraveerde natuurstenen platen. Een plaat met het hoofd van de schrijver naar een tekening van George van Raemdonck, zijn vriend, en het logo van de voetbalvereniging een voetballer. Deze plaat is ook voorzien van een kort samenhangend poëtisch gedicht over De Brombeer en eigenaar De Jong, later zijn weduwe. De weduwe stelt haar eigendom ter beschikking aan de vereniging in 1946. Mogelijk houdt dit verband met het feit, dat de Duitse bezetter in 1942/1943 het speelveld van de vereniging, dat aan de overzijde van de Antwerpsestraatweg ligt, vordert voor de aanleg van verdedigingswerken.      


George van Raemdonck tekent niet alleen Bulletje en Bonestaak. Hij maakt ook deze tekening Koning Voetbal voor de NIR, de latere VRT.

Op de tweede kleinere plaat staat 100 jaar Bulletje en Bonestaak. Het eerste Nederlandse stripverhaal met tekst van A.M.de Jong en tekeningen van George van Raemdonck. De grote stenen zijn gedraaid gestapeld. De bovenste steen wordt door een hardgetrapte bal weggeschoten. Dit als symboliek voor mindere gebeurtenissen. De reeds gemelde moord op de schrijver, het gedwongen vertrek van de voetbalvereniging in 2010 van de door natuurlijke en groene glooiingen omgeven  voetbalvelden als onderdeel van de illustere Brabantse Wal en het einde van de voetbalvereniging in 2023 wegens fusie.

Waarom hier?

Het gedenkteken staat in het openbaar parkgebied, geheten de "Borgvlietse Wal". Naast herinnering aan het verleden geeft het gedenkteken ook een verklaring van het heden van de omgeving. Het heden bestaande uit straatnamen die te maken hebben met de schrijfresultaten van A.M. de Jong, als daar zijn Kromme Lindert, Bulletje en Bonestaak, Goudbaard, Merijntje Gijzen. Tot slot als Borgvlieter over het gedenkteken: "Als ik er voorbij kom denk ik aan A.M. de Jong én denk ik met weemoed en trots aan De Brombeer. …en zie ik de clubkleuren …oranje zwart…!!!"

Meer foto's van de onthulling zelf en achtergrondinformatie vind je hier.


links voorzitter Sjaak Tempelaars en rechts kleinzoon Michel Thomassen


Hoe het monument tot stand is gekomen, vind je hier. Het werd mogelijk door twee lokale sponsors, steenhouwerij Kees Kort en Boerderijwinkel Hugo Bogers.

Reacties (6)

René Asselbergs zei op 23 oktober 2023 om 22:17
Interessant verhaal dat een achtergrond biedt aan de plaatsing van de gedenksteen. Zowel de schrijver A.M. de Jong en de R.K.v.v. Nieuw Borgvliet (en eigenlijk ook de tekenaar George van Raemdonck) worden hier op de juiste plaats aan de vergetelheid onttrokken. Hulde aan de initiatiefnemers en sponsoren van deze gedenksteen!
Willem Kruf zei op 26 oktober 2023 om 07:42
Dank je wel René voor deze mooie woorden.
Dikverdiende waardering voor De Jong, Van Raemdonck en voetbalvereniging.
Hulde ook aan BHIC die het verhaal en vele anderen verhalen over Borgvliet, zoals je hebt kunnen zien, telkens weer plaatsen.
Louis Raaijmakers zei op 27 oktober 2023 om 02:38
Het was een gedenkwaardig moment. Als oud-borgvlieter, als oud lid en voetballer van de club, heb ik genoten van de onthulling van het monument. We stonden daar met oude getrouwen te herinneren. Ik sprak enkele mensen die ik meer dan 50 jaar niet gezien had. Het voelde alsof we elkaar gisteren nog gesproken hadden. Het gaf een waar thuisgevoel, dat komt door het DNA van een plek, in dit geval Nieuw Borgvliet. Jullie mogen trots zijn.
Willem Kruf zei op 27 oktober 2023 om 11:33
In een zeer recent krantenartikel wijst de vice-voorzitter van het A.M. de Jongmuseum er op, dat we de dingen waarover A.M. de Jong schrijft nog steeds voor onze kiezen krijgen. In vergelijkende zin kan dat dus ook worden gezegd over bovenstaande tekening van George van Raemdonck.
Willem Kruf zei op 19 november 2023 om 20:42
Dagblad De Grondwet van maandag 30 november 1925 bericht over de schrijver en de tekenaar als volgt:
PROVINCIAAL NIEUWS. HET SOCIALISME IN BRABANT.
Vanwege de S.D.A.P. zijn twee nieuwe propagandisten naar Brabant gezonden. Het zijn de bekende schrijver A. M. de Jong, die zich te Nieuw-Borgvliet, en de bekende tekenaar L. van Raemdonck, die zich te Halsteren, heeft gevestigd.
Beiden zijn bekend om hun propagandistischen arbeid.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 november 2023 om 15:51
"Propagandistischen arbeid", dat geeft wel aan in welke tijd het is geschreven. Mooie aanvullingen Willem, dank je wel daarvoor.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.