skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Kleuterklas

W. Vermeulen
vertelde op 1 oktober 2010
bijgewerkt op 18 november 2013
Kijk ze eens braaf zitten, deze kleuters uit 1929 of daaromtrent. Het is een kleuterklas van de Clemensschool in Baardwijk. Een heel verschil met de speelhoeken van nu! Let op de matrozenpakjes. En wat zijn die voorwerpen die ze allemaal voor zich op hun bankje hebben staan? Zijn dat blokken?

Reacties (16)

Berry van Hoof zei op 12 november 2010 om 16:52
Jammer dat er geen enkele naam of adres genoemd wordt.
Kan de foto niet vergroot weergegeven worden,dan is eerder herkenning mogelijk.!!
Ben benieuwd.

gr. Berry van Hoof
Mylene Rutten, namens BHIC bhic zei op 16 november 2010 om 12:48
Hallo,
Misschien is er wel herkenning door een van de kleuters of oud-leerlingen van de Clemensschool in Baardwijk. Ik ben benieuwd!
Berryvan Hoof zei op 2 december 2010 om 15:58
Degene die de foto aangeleverd heeft, zal m.i. toch wel aanknopingspunten hebben en/of nadere informatie kunnen geven !!
Familie van mij : Lamber en Nort de Folter die op het Hoogeinde woonde ( net voor de fabriek van Greve ) waren de pleegouders van mijn moeder ( Cor Kocken )en kunnen veel over de foto vertellen, maar die zijn helaas overleden.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 3 december 2010 om 11:16
Tjee, dat is spijtig Berry. Wellicht dat andere forumbezoekers ons verder kunnen helpen? We wachten af...
Willy Vermeulen zei op 10 februari 2012 om 20:22
Deze foto is ongeveer uit 1929/1930 op de foto mijn moeder Ploon Schuurmans (midden van de foto armen over elkaar)(van het Hoogeinde 5 te Waalwijk) op de foto ook Harrie Klerks.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 12 februari 2012 om 11:46
@Willy: Bedankt voor deze informatie! Het was al lang stil rond deze foto dus ik ben erg blij met deze aanvulling. De foto is natuurlijk ook erg lang geleden gemaakt dus wat goed dat je daar - naast je moeder - nog iemand anders herkent.
Gerrit van Heeswijk zei op 29 maart 2016 om 22:26
Jammer maar helaas: deze foto kan m.i. nooit op de Clemensschool gemaakt zijn want dat was vanaf het begin in 1929 een jongensschool. Pas in 1970 werd deze school gemengd. Ik twijfelde al toen ik de foto zag want als oud-leerling van die school uit de 50-er jaren kan ik me niet herinneren als dat de deuren aan de lange kant van de klas zaten en niet aan de 'kopse' kant van de school, m.a.w. aan de zijkant van de klas waren de deuren.
Waar is de foto dan wel gemaakt?
Baardwijk kende de Mariaschool voor meisjes en de Clemensschool voor jongens en een gemengde kleuterschool.
We hebben er dus een raadsel bij.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 30 maart 2016 om 11:50
Dank voor je reactie, Gerard! De kinderen lijken me wat groot voor kleuters. Waarschijnlijk is het een gelegenheidsfoto waarbij de jongens en de meisjes samen gefotografeerd zijn. Een flink aantal kinderen moest ook staan. Kunnen de matrozenpakjes wijzen op het jaar van de eerste H. Communie, waarin jongens vaak een pak met een mooie matrozenkraag kregen? Als het de jongensschool niet is, dan is het mogelijk de Mariaschool. Nog even wachten op verdere reacties.
Norah zei op 30 maart 2016 om 11:56
In deze periode deed men op iets oudere leeftijd de eerste communie, herinner ik me van thuis.
Dacht zo rond het negende jaar.
Gerrit van Heeswijk zei op 30 maart 2016 om 14:55
In 1910 werd door Paus Pius X de leeftijd voor de eerste communie op 7 jaar gezet. Als dit een foto zou zijn van communicanten uit ca 1915 (in de jaren rond WO I was de matrozenkraag en pak wel in de mode) dan nog zou de foto m.i. niet in de Clemensschool genomen kunnen zijn omdat de bouwstijl van het lokaal niet overeenkomt met de bouwstijl van het nog bestaande gebouw. Kijkend naar de kleding denk ik ook eerder aan een foto van rond 1915-1920 dan aan 1929. In elk geval was het wel in een katholieke school getuige de console aan de wand waar hoogstwaarschijnlijk een heiligenbeeld op gestaan heeft. Toch de Mariaschool???
Helena zei op 31 maart 2016 om 00:03
- Zou het kunnen zijn dat de jongensschool nog in bouw-fase was [voor 1929] en de klassen tot dan toe tijdelijk gemengd waren? Heb dit zelf meegemaakt in een nieuw-gestichte parochie; de meisjesschool was een schooljaar eerder klaar dan de jongensschool. Iedereen ging dus naar de meisjesschool.
- Zou het kunnen zijn dat voor de opstelling van de fotograaf niets verschoven werd, maar juist de kinderen naar dit lokaal gebracht werden?
- Het lijken inderdaad blokjes ..dat zou wel eens 'Fröbel-materiaal' [blokken] kunnen zijn. Weet niet of men daar de lesmethode van Fröbel volgde. En dan denk ik ook eerder aan bijv. de oudste kleuterklas hier.
-Kleding kan ook nog een hand-down zijn van oudere broer of zus; was toch heel normaal in die jaren.
Gerrit van Heeswijk zei op 1 april 2016 om 19:49
Samen met een andere kenner van Baardwijk en de Clemensschool heb ik de zaak nog eens bekeken: De Clemensschool is gebouwd in 1929 en was zoals gezegd vanaf het begin alleen voor jongens en werd ook vanaf het begin door leken geleid. De meisjes hadden bij de zusters hun Mariaschool en hieraan was ook een bewaarschool van de zusters verbonden. Ik herinner me zuster Agatha -door ons zuster Akketa genoemd (met venijnige klemtoon) en juffrouw Bons en juffrouw Toos van Hulten, op dat moment stagiaire. Dus: als het een communievoorbereiding zou zijn geweest kan dat bij de zusters geweest zijn in hun school; na het zesde levensjaar gingen in Baardwijk alle katholieke meisjes naar de Mariaschool en alle katholieke jongens naar de Clemensschool (vanaf 1929). Het probleem van de foto, het waar en wanneer en waarom blijft bestaan.
Wij denken dat de foto in de kleuterschool gemaakt is.
Ad van Heeswijk zei op 25 september 2019 om 22:43
Ha! Zusterakketa! Net als mijn broer Gerrit van hierboven, maar dan een jaar eerder in de vroege jaren '50, zat ook ik in Baardwijk op wat toen nog de bewaarschool heette. En inderdaad werden wij daar bewaard door de Eerwaarde Zuster Agatha, door ons kleuters 'Zusterakketa' genoemd - wij wisten niet dat 'agatha' in 't Grieks 'de goede' betekent, en als we 't wél geweten hadden, hadden we 't niet geloofd. Zusterakketa werd bijgestaan door juffrouw Toos, een blozende boerendochter die voor kleuterjuf leerde. Nou schijnt 't zo te zijn dat ook kleuters soms best lastig kunnen zijn, want op een kwaad moment besloten Zusterakketa en juffrouw Toos tot een nogal drastische manoeuvre: zij liepen eenvoudigweg de klas uit en deden de deur hoorbaar(!) achter zich op slot. Achter het ruitje van de klasdeur zagen wij vervolgens slechts het stuurse gezicht van Zusterakketa, dat af en toe met gedempte stem mededelingen verstrekte aan juffrouw Toos, die zó klein van formaat was dat ze niet door de betreffende ruit kon kijken. De paniek onder ons kleuters was enorm - en toen enkelen van ons aanstalten maakten door het raam te ontsnappen was het snel gedaan: met schetterende stem herstelde Zusterakketa de orde en hervatte zij haar bewarende taak.
Ik heb er geen vroegkinderlijk trauma van overgehouden, maar opmerkelijk toch is het voorval ook nooit uit mijn geheugen verdwenen...

Juffrouw Bons herinner ik me ook nog: een lange, wat schraal uitgevallen dame met een donkere pukkel op haar bovenlip. Zij vertrok toen zij ging trouwen, en ik herinner me hoe wij haar en haar aanstaande ten afscheid moesten toezingen (geen idee meer wat we zongen), zij zittend op een stoel en hij achter haar staande, een wat verstild koppel dat de indruk wekte dat het huwelijk geen pretje was.

En ik herinner me ook dat de Eerwaarde Moeder van de nonnen, Zusterakketa's overste dus, bij bijzondere gelegenheden wel eens in de kleuterklas kwam kijken - een zeer welgevulde dame die door ons de 'bewaarde moeder' werd genoemd. In mijn toch wat merkwaardige herinnering rook zij sterk naar gerookt spek, vraag me niet waarom.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 september 2019 om 16:03
Het lukt me niet om je bijdrage te lezen, zonder een aantal keren in de lach te schieten, Ad! Zoals je de zuster en de juffen omschrijft, komen ze onmiddellijk tot leven. Ook het verstilde koppel dat van hun huwelijksbootje geen pleziervaart zou gaan maken, spreekt boekdelen. Letterlijk in geuren en kleuren, veel dank voor je mooie verhaal.

Ik ben benieuwd of er klasgenoten zijn 'Zusterakketa' nog herinneren, of juf Bons, of de geurige bewaarde moeder. Reacties altijd welkom!
Rini de Groot. zei op 28 september 2019 om 22:07
In de oorlogsjaren ging ik, naar de thuis genoemde, 'kakskool' later werd dat bewaarschool.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 september 2019 om 10:12
Aha Rini, wat herinner je jezelf nog van die periode?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen