skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Klompenmaker aan het werk

Als je wat langer naar deze foto kijkt, ruik je bijna de geur van de houtkrullen op de vloer. Het is een nostalgische prent van een hardwerkende klompenmaker in Sint-Michielsgestel.

Tegen het raam staat het onmisbare gereedschap van de klompenmaker. Hiermee wordt een blok hout getransformeerd tot een mooie klomp. Voor het handmatig maken ervan is algauw anderhalf uur nodig, hoewel beter gereedschap die tijd nu iets heeft teruggedrongen.

De ‘houten schoen’ wordt populair in de vijftiende eeuw, zodra wordt ontdekt dat de klomp uit één stuk hout kan worden gemaakt. En hoewel we ze steeds minder in het straatbeeld zien, zijn er mensen die op niets anders willen lopen. Welke herinneringen roept deze foto op? Wellicht was je vader klompenmaker? Of je opa? Of ging je vroeger bij de klompenmaker zelf nieuwe exemplaren halen? 

Reacties (17)

Jos Walters zei op 17 oktober 2016 om 13:52
Wij zijn woonachtig in Sint Michielsgestel op het adres, Beekvlietstraat 1. Uit verhalen van omwonende weten we dat in het verleden op ons adres een boerderij heeft gestaan, waarin een klompenmakerij was gevestigd.
De eigenaren van deze klompenmakerij waren twee broers, namelijk Jantje en Doruske de Rijk. Via, via heeft een oudbewoner van onze gemeente, die de boerderij nog kon herinneren voor ons een tekening gemaakt hoe het er in het verleden uit heeft moeten zien. Verder heb ik nog geen foto's en/of aantekeningen erover gevonden.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 oktober 2016 om 09:30
Hallo Jos, bedankt voor je reactie. Bijzonder om te lezen, over Jantje en Doruske de Rijk. Zelf kan ik jammer genoeg weinig van de broers terugvinden in ons archief maar mogelijk zijn er nog andere inwoners van Sint-Michielsgestel die ons meer kunnen vertellen... Dat zou heel mooi zijn; we zijn benieuwd!
Annette zei op 18 oktober 2016 om 13:55
De naam van de Gestelse klompenmakers is vermoedelijk Rijkers. Bij BHIC (zoeken in stamboom) is er zowel een Johannes (*1908) als een Theodorus (*1914) Rijkers te vinden. Dit zijn broers en zonen van een Christiaan Rijkers uit Sint Michielsgestel. Van beroep zijn de vader en zijn zonen klompenmakers.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 oktober 2016 om 16:19
Ah kijk, dat kan haast niet missen, Annette. Bedankt voor je speurwerk!
Jef van Veldhoven zei op 19 oktober 2016 om 11:32
Het was inderdaad Jantje Rijkers die als klompenmaker tot ca maart 1967 op Beekvlietstraat 1 heeft gewoond, zijn broer Dorus was er toen al uitgetrokken.
Bij een woningonderzoek op 2 nov 1966 bleek de woning onbewoonbaar te zijn en was ook al gedeeltelijk ingestort. Op 26 jan. 1967 werd de woning (bouwjaar ca 1780) onbewoonbaar verklaard door de gemeenteraad, maar Jantje wilde niet vertrekken. De woning moest voor 22 maart ontruimd en gesloopt zijn. Volgens Jan van de Broek heeft het voorval de krant gehaald, maar dat artikel heb ik nog niet kunnen achterhalen en later heeft Jantje op de Spijt nog klompen verkocht.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 oktober 2016 om 13:48
Jef van Veldhoven van Heemkundevereniging De heerlijkheid Herlaar stuurde ook deze bouwtekeningen van het pand door:

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/smg-klompenmaker-tekeningen-huis-1-ingestuurd-door-jef-van-veldhoven.jpg?tags-3-1-3" title="tekst voor tooltip" width="600" height="hoogte in pixels" border="0">


<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/smg-klompenmaker-tekeningen-huis-2-ingestuurd-door-jef-van-veldhoven.jpg?tags-3-1-3" title="tekst voor tooltip" width="600" height="hoogte in pixels" border="0">


<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 oktober 2016 om 14:42
Via Jef van Veldhoven kregen we de foto van een schilderij van de woon/slaapkamer van Beekvlietstraat 1, gemaakt door Jan van den Broek. Dat geeft een mooie impressie...

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/smg-schilderij-beekvlietstraat-1-via-jef-van-veldhoven-nav-kijk-naar-toen.jpg?3-1-9" title="tekst voor tooltip" width="600" height="hoogte in pixels" border="0">
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
<br>
Jan van den Broek. zei op 29 oktober 2016 om 11:25
Dorus Rijkers is geboren op 9-4-1904. ( niet in 1914 )
Jantje heeft nog een tijdje in Limburg van Stirumstraat gewoond en daar ook nog klompen verkocht wat hij echter van de gemeente niet mocht.
Niet in de Spijt.
Ik heb de familie Kapteyns benaderd ( eigenares van het boerderijtje ) of dat zei nog gegevens hadden, maar helaas.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 oktober 2016 om 21:43
Ah, hartelijk dank voor de aanvullingen, Jan. En vriendelijk dank ook dat je de familie Kapteyns ook nog hebt benaderd. We zijn dankzij jouw informatie toch weer een eindje verder!
J. Rijkers zei op 12 januari 2017 om 19:56
Jan en Dorus hadden een broer "Drikske". Deze laatste had een klompenmakerij "De Pionier" in Vught aan de Vlasmeersestraat. Nazaten van Drikske (nog woonachtig aldaar) hebben naar mijn weten zorg gedragen voor Jan en Dorus.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 januari 2017 om 14:45
Bedankt voor je aanvulling bij dit verhaal J. Rijkers. En ben je toevallig ook nog familie van Jan, Dorus en Drikske?
Jos Walters zei op 28 februari 2017 om 13:20
Hallo Marilou, leuk al die reacties. Graag zou ik een betere foto willen hebben van het schilderij, zonder flits. Is het mogelijk dat Jef van Veldhoven mij zijn mailadres stuurt, of hoe kan ik hem het beste bereiken?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 februari 2017 om 15:33
Ik kan jullie achter de schermen wel met elkaar in contact brengen, Jos. Dan geef ik jouw mailadres door aan Jef, als je daarmee akkoord gaat.
Jos Walters zei op 28 februari 2017 om 15:37
Helemaal goed Marilou. Dank voor je moeite.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 februari 2017 om 15:49
Graag gedaan, het mailtje naar Jef is zojuist verstuurd. Hopelijk komen jullie er samen uit :)
Ton Verheijen zei op 21 september 2017 om 13:23
Ik ben op 23 sept. 1992 nog bij Drikske geweest. Van hem nog 1 paar geschilderde klompen gekregen. Foto kun je krijgen; hierin plakken gaat niet.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 september 2017 om 16:19
Wat leuk Ton dat je ons een foto wilt laten zien van Drikske; als je een scan opstuurt naar info@bhic.nl tav Mariët, dan zorg ik dat hij hier bij geplaatst wordt.
Alvast bedankt!

Deze foto heeft Ton Verheijen aan ons opgestuurd. Bedankt Ton!


Het zijn de Rijkers klompen van Ton en deze tripklompen zijn gemaakt omstreeks 1960.<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/502.jpg?4-1-9" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/502.jpg?4-1-9" title="Mijn Rijkers klompen. De tripklompen zijn gemaakt omstreeks 1960." width="500"></a>

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!