i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Loon op Zand
Periode: 1899 - 1994
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 6 september 2013 om 15:53 uur

In 1843-1844 bouwde pastoor H. Spoorenberg naar ontwerp van architect A. van Veggel een pastorie in de huidige Kloosterstraat. Pastoor Klijssen liet naast de kerk een nieuwe pastorie bouwen, die hij in 1899 kon betrekken. De oude pastorie werd tot klooster verbouwd voor de Zusters van Liefde van Schijndel , die het katholieke onderwijs gingen verzorgen voor kleuters en meisjes.

Het oude Sint-Gerlachusgesticht (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Zusters van Liefde van Schijndel) Het koetshuis werd kapel en naast het klooster werden vijf klaslokalen gebouwd. Op 30 juni 1899 namen de zusters intrek in het Sint-Gerlachusgesticht. Later vertrokken ze naar een nieuw kloostergasthuis aan de huidige Van Rijckevorselstraat.

De Fraters van Tilburg kochten het oude klooster en vestigden zich daar op 25 september 1926. Het kreeg de naam Fraterhuis Sint Eligius, naar frater superior Eligius Elich. De fraters gaven onderwijs aan de jongens.

De voormalige meisjesschool kreeg een bestemming  als sanatorium voor tbc-patiënten en herstellingsoord voor zieke fraters. Daarom werd een grondige verbouwing uitgevoerd naar tekeningen van architect C. Panis. De inzegening van deze bouw vond plaats op 8 oktober 1928.

Sint-Eligiusklooster (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)De fraters namen in 1968 afscheid van het onderwijs en het fraterhuis werd 1 oktober 1974 opgeheven. Het werd verkocht aan Huize Assisië te Udenhout. Van 1975 tot 1993 deed het pand dienst als internaatsvervangend tehuis (Inverte) voor mensen met een verstandelijke beperking, ressorterend onder de stichting Prisma te Udenhout. Sinds 1994 maakt het oude gebouw deel uit van het erachter gebouwde multifunctioneel centrum De Wetering.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010 

Foto's
  1. Het oude Sint-Gerlachusgesticht (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, BM-Z152 collectie Zusters van Liefde van Schijndel nr. 132027)
  2. Sint-Eligiusklooster (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant) 
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Harry Rouwenhoff zei op 13 januari 2020 om 15:26 uur

Momenteel ben ik bezig met een stamboom van mijn vader:
Franciscus Johannes Maria Rouwenhoff (geboren 04-12-1920 overleden 02-11-1999). Op zijn 14e is hij voor een periode van 3 jaar naar Loon op Zand vertrokken. Ik heb het vermoeden dat hij in een van de juvenaten heeft verbleven, daar er sprake was volgens mijn moeder van een "soort priesteropleiding". Kunt u misschien nagaan of hij ooit in uw klooster is geweest. En zo ja, kunt u als dat beschikbaar is een kopie inschrijfgegevens opsturen?
Ik hoor graag van u onder dankzegging voor de genomen moeite,
Met vriendelijke groet,
Harry Rouwenhoff

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 5 september 2013 om 15:05 uur

Het nieuwe Sint-Gerlachusgesticht in Loon op Zand