i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Etten-Leur
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 21 februari 2014 om 14:35 uur

Toen de industriekern Etten-Leur behoefte kreeg aan technische opleidingen, vond hierover contact plaats tussen de Broeders van Liefde en pastoor Th. van de Bom van de Sint Lambertusparochie. Onderwijsinspecteur Mgr. P. van Gils speelde een belangrijke rol. De broeders gingen zowel aan in- als externe leerlingen onderwijs geven.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2014 In oktober 1949 kochten ze een terrein van zeven hectare, waarop ze in 1951 het klooster in traditionalistische stijl bouwden naar plannen van architect Frans Mol uit Breda. Ook vestigden ze er het juvenaat, dat op Eikenburg in Eindhoven was opgeheven. Het werd 8 september 1951 in gebruik genomen. Een jaar later startte de bouw van een ambachtsschool, die in 1953 werd geopend en al snel aan uitbreiding toe was.

Het nieuwe paviljoen uit 1971 gaf onderdak aan een aantal oudere jongens en broederhuis Den Oversteek.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2014 De broeders droegen de onderwijstaak per 1 augustus 1984 over aan een nieuwe stichting, het hoofdgebouw werd toen verkocht. In 1985 nam de nieuw opgerichte Stichting Schoolinternaat Edward Poppe het internaat over. De laatste internen vertrokken in 2004.

In het huidige paviljoen-broederhuis is nog elke dag een broeder aanwezig om voorkomende werkzaamheden te verrichten. In het hoofdgebouw zijn verschillende publieke en sociale organisaties gehuisvest, waaronder kinderopvang.

Heb je bij de broeders op school gezeten of misschien wel in het internaat? Deel dan hier jouw herinneringen. 

 

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Foto's: BHIC / Henk Buijks, 2014

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: