i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vught
Periode: 1904 - 1971
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

Klooster en pensionaat Regina Coeli in Vught

vertelde op 16 november 2011 om 14:41 uur

Op het terrein van villa Eikenheuvel aan de Helvoirtseweg 187 bouwde architect J. Dony uit ’s-Hertogenbosch in 1904 een imposant neorenaissancegebouw voor de Kanunnikessen van de H. Augustinus. Het op 9 januari 1905 ingewijde huis is in fasen gebouwd. Men begon met het middendeel en de eerste bouwlaag van de hoekvleugels.

Vught, Regina Coeli. Foto: BHIC, fotonr. fotovu.0738Met het groeien van het aantal zusters en pensionaires volgden uitbreidingen. In 1909 zegende de bisschop van Nancy, Mgr. Turinaz, de eveneens door Dony ontworpen neogotische kapel in.

Het huis kreeg bekendheid als het deftige meisjespensionaat Regina Coeli. Tot 1935 werd er voornamelijk opgeleid voor onderwijsaktes Frans, maar de meisjes kregen er vooral ook een brede culturele vorming. In 1930 startten de zusters met een mulo, deze ging over in een mms, die in 1935 werd erkend.

Inmiddels waren ook Nederlandse vrouwen ingetreden en verzorgden de zusters bovendien kleuter- en lager onderwijs in de parochie. Op den duur lieten zij het onderwijs over aan leken en wijdden zij zich aan andere taken. Zo werd in 1963 het Talenpracticum Regina Coeli opgericht.

Vught, Regina Coeli, achtergevel. Foto: BHIC, fotonr. fotovu.3605De omstandigheden veranderden, het aantal pensionaires liep terug en de zusters vergrijsden. Zij besloten in 1971 naar een nieuw klooster te verhuizen. In datzelfde jaar werd het hoofdgebouw verkocht aan het Instituut voor Doven (Viataal), die het gebruikte voor huisvesting van dove kinderen. Daarna kwam het leeg te staan en raakte het in verval. Pogingen het tot monument te verklaren liepen op niets uit, het gebouw had immers zijn oorspronkelijke allure verloren.

Vught, bramd bij Regina Coeli, 1953. Foograaf: Fotopersbureau het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1634-007747In de loop der jaren is het gebouw verschillende malen ingrijpend verbouwd. Na een brand in 1952 werd de dakpartij grondig gewijzigd, waarbij ook het balkon boven de ingang verdween. In de voorgevel van het hoofdgebouw was oorspronkelijk de naam Regina Coeli ingehakt, een naam die later werd vervangen door Eikenheuvel. Dat gebeurde toen het Instituut voor Doven het pand ging gebruiken.

Na een tweede brand in 1996 besloot men het gebouw af te breken. Het is in 1997 gesloopt. Sinds 2001 staat op de hoek van de Martinilaan de grote, eigentijdse nieuwbouw van het Taleninstituut Regina Coeli, naar ontwerp van architect Bonnemayer. Afbeeldingen van de stichters van de kanunnikessen, mère Alix en Pierre Fourier, hebben een bijzonder plaatsje gekregen in deze nieuwbouw.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Jan Poels zei op 12 juni 2019 om 21:31 uur

Goede avond,

Mijn moeder, Willy Schots, heeft in de jaren 1933/34 op Regina Coeli gezeten. Ik heb op zolder nog enige hand geschreven schoolschriften gevonden. Deels in het Nederlands, deels in het Frans.
Eerlijk gezegd niet spectaculair.
Kan ik jullie daar een plezier mee doen? Of hebben jullie al zoveel spul uit die tijd dat ik het net zo goed kan weg gooien.
Met vriendelijke groet,
Jan Poels

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 juni 2019 om 16:21 uur

Hallo Jan,

Bedankt voor je berichtje! We zijn sowieso nieuwsgierig, hoor, naar het materiaal. Zou je anders een paar pagina's willen mailen naar info@bhic.nl tav Klooster en pensionaat Regina Coeli in Vught?

Veel dank voor alle moeite (en vooralsnog niks weggooien hoor ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 maart 2014 om 14:52 uur

Klooster Alix le Clerc in Vught