i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 3 oktober 2017 om 13:43 uur

De Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart begonnen in 1924 met lager onderwijs in de parochie Broekhoven. Daarnaast hadden ze een bewaarschool en een naaischool, ook verzorgden ze jeugdwerk. De zusters woonden aanvankelijk in het noviciaat aan de Bredaseweg.

Tilburg, H-Hartklooster, 2010. Foto: Collectie jan SmitsArchitect M.J. Bedaux kreeg opdracht het patronaat aan de Heikestraat te verbouwen en een klooster met kapel te ontwerpen. Het huis werd 27 december 1924 ingezegend.

In 1961 is de communiteit opgeheven. De zusters bleven tot 1988 aan de school verbonden, ze woonden in die tijd op de Bredaseweg in Notre Dame.

In 1962 kreeg het pand een uitbreiding met een aantal schoollokalen, daarna is het in verschillende fasen verbouwd door architect Jos. Bedaux. Het werd wijkcentrum De Spil.

Het oorspronkelijke plan bestond uit een langgerekt bouwdeel, waaraan een vleugel was toegevoegd, zodat een L-vormige plattegrond ontstond. De kapel bevond zich in het midden.

Het bakstenen huis is in een traditionele stijl gehouden en uiterst eenvoudig van opzet. Na de verbouwingen resteert er een eenlaags bouwdeel. Boven de twee kruisramen op de begane grond valt een horizontale, in twee kleuren baksteen gemetselde band op, die rondom het huis wordt voortgezet.

In de topgevel loopt een verticaal gemetselde sierband uit in een bakstenen sokkel.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto: Tilburg, voormalig H. Hartklooster, 2010 (Foto: Collectie Jan Smits)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: