skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Klooster H. Agnes in Geertruidenberg

Dit twaalfde succursaalhuis van de Zusters van Liefde van Tilburg werd in 1843 gesticht, op initiatief van onder andere pastoor J.W. Allard. Het werk van de zusters zou aanvankelijk bestaan uit het geven van onderwijs.

Foto: Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Zusters van Liefde (Tilburg)
Foto: Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Zusters van Liefde (Tilburg), 150036)

Ze logeerden in de pastorie en richtten het huis van mr. Brouwers aan de Venestraat, dat ze geschonken kregen, deels in als bewaarschool. Spoedig volgden handwerklessen en godsdienstonderricht.

In 1849 begonnen de zusters ook met ziekenverpleging, terwijl pastoor Hermus inmiddels grond voor de bouw van een jongens- en een meisjesschool had gekocht. De eerste weeskinderen werden in 1861 opgenomen, een internaat voor schipperskinderen volgde.


Tuinkoepel (foto: Wies van Leeuwen, collectie BHIC)

Op het terrein van de oude schuurkerk bouwde architect A. Goyarts uit Tilburg een nieuw klooster en gasthuis, dat in 1868 in gebruik werd genomen. Dit gebouw, waarvoor men het oude dak van de schuurkerk gebruikte, vertoonde al snel vele gebreken.

Een reeks reparaties en verbouwingen begon in 1907, toen een nieuwe vleugel werd gerealiseerd. In 1917 verbouwde men opnieuw. Architect Oomen uit Oosterhout tekende in 1928 plannen voor een vleugel in de richting van de Venestraat, met een nieuw ziekenhuis en een refter. En op 17 oktober 1934 kon de nieuwe kapel, ook van Oomen, worden ingewijd.

Er was een boerderij met boomgaard en een grote tuin, waarin de tbc-patiënten konden kuren. Het complex met kapel, zusterklooster, kerkhof, tuin en scholen was gelegen tussen de Koestraat en de Venestraat en kwam in 1935 in bezit van het moederhuis van de zusters.

De zusters hebben de communiteit opgeheven in 1963, toen het Tweede Vaticaans Concilie om inzet van de congregatie in missiegebieden vroeg. De kloostergebouwen kregen sindsdien de naam Streekverpleeghuis Sint Agnes. Tussen 1975 en 1977 is het complex afgebroken voor nieuwbouw.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

Reacties (6)

Beata Rusheleau van Dongen zei op 13 augustus 2018 om 05:13
In 1953 was het Agnes gesticht voor de bejaarden waar my Oma zat.During de watersnood ging my vader naar zyn moeder toe wy woonden aan de venestraat 51Ik ging door de tuin van het agnes gesticht naar school. s'morgens voor school was er een mis in de kapel.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 augustus 2018 om 10:50
Bedankt voor het delen van je herinneringen aan dit gesticht, Beata. Dan woonden jullie vlakbij dit complex. Was dat ook de reden dat je door de tuin mocht om naar school te komen of was dat voor iedereen toegankelijk ?
m.n. de bot peters zei op 23 januari 2020 om 14:01
Dat gesticht bestond uit een bejaardenhuis, ziekenhuis met operatiekamer ( kleine ingrepen) en meisjesinternaat voor schipperskinderen. We moesten door de mooie tuin naar de school waar ook de kinderen van G.Truidenberg naar toe gingen. er was ook een heel mooie kapel aan het klooster verbonden. we hadden een rector als geestelijk leider.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 januari 2020 om 08:57
Bedankt voor deze toevoeging, M.N. de Bot-Peters. Hoe kijk je terug op deze tijd? Wat voor herinneringen heb je er aan?
Harry Pruijsten zei op 20 juni 2020 om 19:47
Mijn oma Wilhelmina Blans, weduwe van Anton van Dongen en wonende op de Stationsweg 27 in Drimmelen, heeft hier haar laatste dagen doorgebracht. Zij is overleden op 23 oktober 1951. Ik was toen nog net geen 4 jaar, maar weet nog heel goed dat ik met mijn moeder bij haar op bezoek ging. Het maakte indruk op mij.
Emma Boon zei op 2 oktober 2020 om 10:56
goedemorgen, ik heb zelf op het internaat op school gegaan, van 1949t/m1953. mijn moeder en haar zussen zijn daar ook op school gegaan . ik heb daar een goeie tijd gehad maar meningen verschillen nog al, toen het internaat opgeheven werd ben ik naar Oegstgeest gegaan naar huize Duinzicht , daar was het wel een beetje anders(Fransen nonnen)gelukkig maar 1 jaar toen kregen we een huis in Rotterdam Pendrecht . de tuin met de grot in het prieeltje zie ik nog zo voor mijn ogen. en in de zomer met een emmer de tuin in voor fruit te plukken. ach je zie dan we aan het oud worden zijn de herinneringen komen terug

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!