i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Etten-Leur
Periode: 1820 - 2010
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 14 september 2012 om 13:33 uur

In 1820 betrokken de Zusters van Etten Huize Adama, een kasteeltje in het gehucht Moleneind. Omdat het wit was geschilderd ontstond de naam Withof. Het werd het moederhuis van de congregatie. Het Withof groeide in de negentiende en twintigste eeuw uit van een herenhuis tot een labyrint van aaneengeschakelde gebouwen met binnenplaatsen.

Het oorspronkelijke huis Adama is zeventiende-eeuws maar in de volgende eeuwen is het verbouwd. Aan dit huis werden in 1834 en 1845 vooruitspringende vleugels gebouwd. Architect P. Soffers uit Ginneken bouwde in 1851 een neogotische kapel, die op 4 juli 1853 werd ingezegend.

Foto: L.M. Tangel, 2001. Bron: Rijksdienst Cultureel Erfgoed nr. 337.285 In 1864 is het carré gesloten door de bouw van een ingangsvleugel in neogotische stijl, vermoedelijk ook van architect P. Soffers. Op de verdieping aan de achterkant van het huis bouwde Soffers in 1870 een refter en de brevierkapel (later kapittelzaal).

In het begin van de tachtiger jaren van de vorige eeuw werden de kostschoolvleugels gesloopt. Van de vleugels resteert een toren. De kapel dateert uit 1907 en is gebouwd naar tekeningen van architect P. van Genk uit Leur.

In 1910 bouwde architect W. Oomen een nieuwe vleugel aan het pensionaat, met onder meer een recreatiezaal, een handwerkzaal en een slaapzaal met badruimten. Dezelfde architect maakte in 1937 ook tekeningen voor een nieuwe uitbreiding.

Poort met wapenbord op de binnenplaats (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)In de kloostertuin bouwde hij een jaar later het klooster Mariahof, voor oude en zieke zusters. In 1991 is Mariahof verkocht aan de Stichting San Francesco Kloosterverzorgings- en Verpleeghuis.

Na de oorlog volgden nog diverse uitbreidingen, deels in Bossche School stijl. Zo groeide het klooster uit tot een ingewikkeld gebouwencomplex, het Instituut Sint Jozef. Later werd de naam ’t Withof weer meer gebruikt.

Santa Clara, een nieuw verzorgingshuis voor bejaarde zusters, werd in 1949 eveneens naar plannen van architectenbureau Oomen gebouwd. Het gebouw is door een glazen gang verbonden met Mariahof. In 1991 volgde nieuwbouw door architect A. Oomen.

Eind 2000 is ook dit gebouw verkocht aan de Stichting San Francesco. In 2010 verruilden de laatste zusters 't Withof voor het nieuwe San Francesco.

Alleen al door de bouwgeschiedenis is het Withof van groot belang. De zeventiende-eeuwse gevel van huis Adama op de binnenhof is nog herkenbaar. Diverse aanbouwen zijn intussen weer afgebroken. Wel bewaard bleven de kapellen van P. Soffers en Van Genk.

Alle houten meubilair, eiken deuren met spitsbogen, eiken tronen, altaar met pinakels en banken met spitsboogversiering werd gebeeldhouwd in het atelier van Peeters-Divoort uit Turnhout.

Foto's
  1. Foto: L.M. Tangel, 2001. Bron: Rijksdienst Cultureel Erfgoed nr. 337.285
  2. Poort met wapenbord op de binnenplaats (BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 oktober 2016 om 20:48 uur

Piet van Genk bouwde niet alleen kerken in Etten-Leur

vertelde op 8 maart 2020 om 16:16 uur

Mère Xavier, een klein vrouwke, maar o zo wijs