i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Periode: 1897 - 1902
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 25 juli 2013 om 11:30 uur

Het Hooghuis in Oss was oorspronkelijk een oude stadspoort, later opgehoogd tot de hoogte van het rondeel. In 1897 verkochten de erfgenamen van notaris Van der Meulen het Hooghuis aan de Vincentiusvereniging, die het inrichtte ‘tot verpleging van achterlijke kinderen’.

Voor de verzorging van de kinderen sloot de vereniging een proefcontract met de Zusters van de H. Carolus Borromeus. Oss, Maria-Theresiaklooster, c. 1900. Foto: Stadarchief Oss, fotonr. BCO010079De zusters, ook wel bekend als de Zusters onder de Bogen, moesten die overeenkomst in 1901 opzeggen, omdat bleek dat het huis aan de Hooghuisstraat ongeschikt was.

Op 1 november 1901 kregen de Broeders Penitenten het huis in beheer. Maar ook voor hen was het huis zeer ‘ondoelmatig’: in 1902 verhuisden ze al weer - met hun patiënten - naar Huize Padua in Boekel. Het gebouw is in 1925 afgebroken.

Oss, Afbraak van het Hoohuis, 1925. Foto: Stadsarchief Oss, fotonr. BCO011831Het oude Hooghuis ontstond door verbouwing van de vroegere Graafse Poort, waarin aan de achterzijde nog een deel van een ronde toren was bewaard. Het was een tweelaags herenhuis op een hoog souterrain en had een neoclassicistisch aandoende, symmetrische gevel. Aan de achterzijde van het huis was tegen het torenfragment een grote houten serre gebouwd.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: