i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Periode: 1958 - 2008
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 6 september 2013 om 16:07 uur

In 1958 namen de Broeders Penitenten huize Piusoord in gebruik, hun nieuwe juvenaatsgebouw aan de Bredaseweg 568, het huidige Mariahof. Het gebouw was een ontwerp van J. van Dongen en werd gerealiseerd op grond van de familie Pessers.

Tilburg, Mariahof. Foto: Collectie Jan SmitsTilburg, Mariahof. Foto: Collectie Jan Smits

De broeders bleven tot 1968 de drijvende kracht achter huize Piusoord. In dat jaar werd het bestuur overgedragen aan de Daniël de Brouwerstichting. De broeders bleven wonen in hun klooster Mariahof. In 1971 kwamen er diverse nieuwe gebouwen bij en in 1985 werd het fomeel een kloosterbejaardenoord voor de broeders penitenten, waarmee eigenlijk al in 1974 een begin mee was gemaakt.

Vanaf 1987 woonden de zusters Franciscanessen van de H. Familie uit Nijmegen ook korte tijd op Mariahof, tot ze in 1988 hun eigen klooster Nazareth konden betrekken. Van 1991 tot 1995 bewoonde nog een congregatie, namelijk die van de zusters Franciscanessen Missionarissen van Maria, Mariahof. Aan hun deel gaven ze de naam Regina Pacis.

Na 1993 werkten er op Piusoord geen Broeders Penitenten meer. Tot 2008 voerde de stichting Conventus het beheer over Mariahof als kloosterverzorgingshuis voor bejaarde Fraters van Tilburg. Toen die naar woonzorgcentrum Joannes Zwijsen in de Gasthuisstraat verhuisden, kwamen de Mariahof en de tijdelijke verpleegunits aan de Bredaseweg vrij.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: