i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Valkenswaard
Periode: 1956 - 1962
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 4 januari 2019 om 14:15 uur

In 1956 werd er een klooster van de Augustinessen van St. Monica gevestigd aan de Leenderweg in Valkenswaard.

 
 
Deelners aan het schoolvoetbaltoernooi Lou Wolters trofee op de Leenderweg, 1960. Het grote pand in het midden was het klooster (collectie heemkundekring Weerderheem, fotonr. 24630)
Deelnemers aan het schoolvoetbaltoernooi Lou Wolters trofee op de Leenderweg, 1960. Het grote pand in het midden was het klooster (collectie heemkundekring Weerderheem, fotonr. 24630)

Het klooster werd in vertaling ook wel Mater Dei genoemd. Het was gevestigd in de voormalige sigarenfabriek De Rederijker.

De zusters hielden zich vooral bezig met sociale dienstverlening, zoals clubwerk, huisbezoek en de opname van kinderen uit probleemgezinnen. De benedenverdieping van het klooster kreeg de naam ‘Open Haard’. Voor de jeugd werden hier instuifavonden en danslessen gegeven, maar ze konden er ook kaarten, dammen, tafeltennissen, etc. ’s Middags was de Open Haard beschikbaar voor de ouderen.

Begin jaren zestig raakten de augustinessen in conflict met de parochieleiding. Ze vertrokken in 1962 naar Maastricht.

Wie heeft er nog herinneringen aan deze nonnen?

Bronnen

Databestand Kloosters in Nederland (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven)
Pius Almanak 1959, pp. 391, 523
Zusters van St. Monica, in: C. van den Besselaar e.a. (ed.), Het leven in Valkenswaard vanaf het midden van de negentiende eeuw, deel 10: Geloven en kerk in Valkenswaard, Vianen 2015

Met dank aan Jos Driessen en "Annette" voor de tip en hulp.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Annette zei op 7 januari 2019 om 15:54 uur

Vooral pastoor Renders heeft zich ingezet om voor elkaar te krijgen dat de zusters Augustinessen van Sinte Monica zich vestigden in de Mariaparochie van Valkenswaard. Op 11 oktober 1956 namen twaalf Augustinessen hun intrek in de voormalige sigarenfabriek (klooster "Mater Dei") aan de Leenderweg.

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=213&miadt=1212&milang=nl&mizk_alle=augustinessen%20valkenswaard&miview=ldt

Op 10 september 1962 vestigden twaalf Augustinessen zich in Maastricht. De zusters kwamen van Valkenswaard en vonden in Maastricht tijdelijk onderdak in de oude huishoudschool aan de Lenculenstraat.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 januari 2019 om 14:52 uur

Wel jammer dat ze zo kort na hun vestiging in Valkenswaard alweer wegtrokken naar Maastricht. Heb je zelf nog herinneringen aan het korte verblijf van deze nonnen in Valkenswaard? Of heb je dat niet bewust meegemaakt?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: