skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Klooster Sint Anna, huize Sint Antoine in Breda

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 20 september 2013
bijgewerkt op 30 juni 2021
De oudste kern van huis Ocrum stamt uit de zestiende eeuw. Het zou ooit bewoond zijn door augustinessen en jezuïeten, ook was er tijdlang een kazerne in gehuisvest. Het weeshuis werd in 1849 van Huis van Assendelft naar hier verplaatst. De Franciscanessen Alles voor Allen namen de zorg voor de wezen op zich.

Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Op verzoek van pastoor J.C. Kessels van de Antoniuskerk kwamen de Broeders van Saint Louis in 1846 naar Breda. Het was hun eerste ‘buitenhuis’. Ze begonnen hun werk in een armoedig onderkomen naast de pastorie. Op 1 augustus 1846 konden ze dit huis betrekken, maar de accommodatie was slecht. De broeders hielden het vanwege de barre omstandigheden en problemen met de regenten maar vol tot 19 juli 1852.

Later werd er nogal eens verbouwd. Architect J. Lijdsman bouwde de huidige voorgevel in 1884.

De gasthuiszusters brachten hun internaat voor voogdijkinderen in 1944 tijdelijk onder in dit oude weeshuis, omdat het Sint Anna in Princenhage in de oorlog onherstelbaar beschadigd was.

In 1946 namen de Dominicanessen van Bethanië het internaat over. Het was hier gehuisvest tot 1953, daarna vertrokken ze naar Teteringen. Het gebouw werd later in gebruik genomen door de kunstacademie Sint Joost.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

 

Reacties (6)

Jo Keepers zei op 19 september 2019 om 20:39
Op deze foto zie je het tehuis St.Anna,St.Janstraat,Breda.Dit kindertehuis is de voorloper geweest van Maria Rabboni.Ik was daar geplaatst door de RK.Kinderbescherming,samen met mijn jongste broertje,4 en een half jaar.Ikzelf was 6 jaar en 7 maanden.Het was 17september 1948.Mijn 2 oudere broers zijn in Willebrordusgesticht geplaatst.Mijn oudste broer zat al in Harreveld.Vroeger zaten de meisjes apart zo ook de jongens.Het hele gezin werd uit elkaar gerukt.In St Anna waren 5 groepen.K1-K2-K3-K4-K5.Mijn broertje zag ik dus ook niet elke dag.Ik zat in K-3,niet te verwarren met MeidengroepK-3.Vanaf klas 1 t/m3de klas.We moesten elke morgen naar de kerk,was vlakbij.Opstaan wassen en aankleden,dan naar de kerk.Na de kerk eerst je bed opdekken en dan naar de zaal om te ontbijten.Wij moesten wel zelf de afwas doen,om beurten.In de winter moest ik de kolenkitten vullen.En de asla zeven om eventuele kolen nog te gebruiken.8jaar oud.Daarna naar school in de Nieuwstraat.Mariaschool.Om 12.00 uur was de school uit.Er werd altijd s middags warm gegeten.Elke dag soep vond ik verschrikkelijk. Je moest eerst je soep opeten voor je ander eten kreeg.Ik ben vaak met honger weer naar school gegaan.s Avonds moest je dan eerst de soep van s middags opeten.,koud hoor.Na de afwas gingen we allemaal buiten voor de wc. wachten tot je aan de beurt was.Daarna allemaal naar bed. Ik ga nu even stoppen.Volgende keer weer wat meer.
Joke Keepers zei op 19 september 2019 om 20:51
op deze foto zie je het tehuis St.Anna,St.Janstraat te Breda.Dit kindertehuis is de voorloper geweest van Maria Rabboni.Ik was daar geplaatst door de kinderbescherming te Breda,samen met mijn jongste broertje,4 en een half jaar oud.Ikzelf was 6 jaar en 7 maanden.2 Oudere broers zijn in het Wiilebrordusgesticht geplaatst.Mijn oudste broer zat al in Harreveld.
Jo Keepers zei op 20 september 2019 om 15:00
Mijn verslag is toch doorgekomen.Ik was in de veronderstelling dat het niet door gekomen was.
Johannita Disco zei op 11 juli 2020 om 20:50
Beste Jo,

Ik ben bezig met mijn stamboom en mijn moeder en zussen hebben ook in st. Anna gezeten. Hun achternaam van Hees. Nel, Lenie, Wies en Riet. waarschijnlijk vanaf 1941 maar kan ook 1946 zijn. Helaas kan ik het hen niet meer vragen. Mocht iemand informatie hebben of weten waar ik die kan vinden reageer aub.
Ik ben op zoek naar verhalen en info uit die tijd.
Jo Keepers zei op 12 juli 2020 om 18:02
Beste Johannita,De achternaam -van Hees- is mij wel bekend.Maar ik kan ze niet voor de geest halen.Ik raad je aan om bij de Gemeente waar je moeder is geboren navraag te doen.Archief.Die weten precies waar en wanneer je moeder ergens gewoond heeft.Ik wens je veel succes.
groetjes Jo.
Anna Pieterse zei op 23 juni 2022 om 13:00
Beste mensen,
Mijn moeder Jeanne Govers werd samen met haar zusjes en broers uit de ouderlijke macht gehaald in 1917, ze was 2 jaar.
Haar vader stierf een maand voordat ze werd geboren in Rijsbergen, waar het gezin toen woonden.
Haar moeder verwaarloosde het gezin qua eten, school en...kerk.
Mijn vraag is:
Zijn er meer kinderen van- zoals ik ben- die verhalen hebben over het verblijf van hun ouders daar/ de periode St Anna totdat ze 18 j werden en het tehuis verlieten?
Moeder vertelde er dit over: “ als je je ging hechten aan een zuster, was dat verboden en omgekeerd ook”.
Verder niets.
Ik ben benieuwd.
Vriendelijke groet,
Anna Pieterse
Den Bosch

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!