i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Grave
Periode: 1858 - 1967
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 22 juli 2013 om 15:09 uur

Toen de Zusters van Liefde van Tilburg zich in Grave hadden gevestigd, zette Mgr. Zwijsen en de weldoeners Mgr. De la Geneste en diens zus Henriƫtte zich in om ook de Fraters van Tilburg naar Grave te halen ten behoeve van de zorg voor verlaten jongens en wezen. Ze stichtten aan de Hoofschestraat een instituut voor blinde jongens.

Grave, Henricusgesticht, 1914. Foto: BHIC, fotonr. GRA0075Dit was het enige katholieke blindeninstituut in ons land en het kreeg de naam van de beide stichters (Henricus en Henriëtte de la Geneste). Frater Antonius Paulusse maakte het bestek en de tekeningen van het gebouw, dat op een terrein naast dat van de Zusters van Tilburg kwam te staan. De opening vond plaats op 25 september 1858, de kapel van het fraterhuis was pas klaar in juli 1860.

In 1876 kwamen er nieuwe schoollokalen met een speelplaats. In 1891 kochten de fraters de wal, het Oranje Bastion, de gracht en nog vijf hectare aangrenzend polderland. Ze sloopten de vestingwerken en betrokken het Oranje Bastion bij hun gebouwen.

Na de brand van het klooster van de Picpus-paters in 1921 kochten de fraters ook dat terrein. Op 8 februari 1928 werd de eerste steen gelegd voor de voorvleugel van een nieuw gebouw, waarin ook de blindenbibliotheek werd ondergebracht. De plannen waren van architect C. Panis uit Tilburg, die ook de nieuwe kapel bouwde. Het geheel werd omsloten door de Hoofschestraat, Trompetterstraat en Bagijnenstraat.

Grave, Henricusgesticht, 1930. Foto: BHIC, fotonr. 1638-001742Na de Tweede Wereldoorlog zijn er jarenlang acties gevoerd om gelden te verwerven voor nieuwbouw. Door een verandering in het blindenwezen ging de bouw niet door en zocht men elders een geschikt terrein voor beide zorginstellingen. De fraters verkochten de gebouwen in 1965 aan de gemeente Grave, die ze in 1966 sloopte. In 1967 verhuisden ze naar nieuwbouw in Nijmegen, die ontworpen was door architect C. Panis.

Het neogotische gebouw uit 1858 had in de gevel nissen met heiligenbeelden. Aan de hoofdbouw grensde aan de linkerzijde een neogotische kapel. Op de nok van het dak een dakruiter met hoge spits. Een bouwdeel haaks op de voorgevel sloot het voorplein af. Ook hier bevond zich een dakruiter.

De nieuwbouw uit 1928 had een brede bakstenen gevel, met Amsterdamse-Schoolelementen, die architect Panis wel meer toepaste. IJzeren hekken tussen penanten, afgedekt met een natuursteen plaat, scheidden het huis van de straat.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's: collectie BHIC

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Rini de Groot. zei op 6 maart 2019 om 21:25 uur

Vrijdagmiddag 27 juli 1952 bezochten we, leerlingen van het eerste lesjaar
van de LTS uit Uden per fiets het Blindeninstituut St. Henricus in Grave.
Vóór de terugtocht werd bij de hoofdingang een groepsfoto gemaakt.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 maart 2019 om 09:07 uur

Wat kun je je herinneren van dit bezoek aan het St. Henricus, Rini? En natuurlijk... heb je die foto nog? ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 28 februari 2011 om 14:19 uur

De Vliegende Hollander

vertelde op 8 februari 2018 om 14:46 uur

Hoog Bezoek: Muzikale blinde jongens in Grave