i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Periode: 1905 - 2000
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 23 september 2013 om 15:11 uur

Misschien heb je op school gezeten bij de Zusters van J.M.J. uit dit klooster. Weet je daar nog iets van? Haal dan hier je herinneringen op.

Pastoor G. van der Kant was de bouwpastoor van de Leonarduskerk. Hij woonde enkele jaren in het rectoraat op de Mariënburg en bood de congregatie van de Zusters van J.M.J. aan bij zijn kerk op het Emmaplein een meisjesschool te bouwen.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2013

Gevelbeeld aan het Emmaplein (foto: BHIC / Paul Huismans, 2013)J. Dony ontwierp de Leonardusschool, die in 1905 gereed was en in 1907 vestigde er zich een communiteit onder bescherming van de H. Martha. In mei 1907 openden de zusters een meisjespatronaat, dat als model werd geroemd. In 1911 kwam aan de Havensingel een nieuw klooster, dat alleen door de binnenplaats van de scholen gescheiden was van het klooster aan het Emmaplein. Kort na 1925 openden de zusters in het Emmapleincomplex een huishoudschool. In 1929 verplaatsten ze de huishoudschool en kwam het gebouw vrij voor onderwijs aan zwakzinnige kinderen.

Klooster en scholen werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bij de bevrijding totaal verwoest. De scholen zijn in 1949 herbouwd door de architecten Schütz en Nijsten. Het halfvrijstaande gedeelte van dit kloostercomplex aan de Halvemaanstraat, Havensingel en Emmaplein is in 1953 gebouwd door architect St. J. Dings.

De scholen aan het Emmaplein zijn na diverse fusies opgeheven en in 1990 in eigendom overgedragen aan de gemeente. De zusters verlieten het klooster in 2000. Het gebouw werd eigendom van het Lilianefonds.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010 

Foto's: BHIC / Paul Huismans, 2013

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: