i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vught
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 19 juli 2013 om 10:47 uur

In een park met oude bomen langs de Glorieuxlaan ligt landhuis Roucouleur. Een bedrijfpand, dat vroeger heel andere bewoners had. Maar liefst drie congregaties hadden er hun klooster. Dit landgoed stond vroeger bekend onder de naam Klein Reeburg. De naam Roucouleur is waarschijnlijk afgeleid van het Franse woord roucouler, het koeren van duiven.

Opening dienstbodeninternaat 'Roucouleur' (collectie BHIC)Dat verwijst naar de duiventil boven de achtergevel van het herenhuis.

De Bossche architect L.C. Hezenmans bouwde het pand in 1884 als een soort neogotisch kasteel. Opdrachtgever was de wijnhandelaar en oud-burgemeester A.M.J.T. van Rijckevorsel.

In 1899 kwam het herenhuis in bezit van de zusters Ursulinen, die er een pensionaat en een normaalschool in vestigden. Zij lieten in de gevel boven het balkon een medaillon aanbrengen met de spreuk Sub Tutela Matris.

Aanvankelijk bevond zich de kapel op de eerste verdieping, maar later kwam aan de achterkant een kapel met getrapte luchtbogen. 

De villa werd al snel te klein. Daarom werd het complex uitgebreid met het klooster Mariaoord. Ook de activiteiten werden uitgebreid, met een kweekschool. De villa herbergde daarna vooral de centrale instellingen, als bestuur en administratie. Die laatste werd in 1929 uitgebreid en verplaatst naar de ruimten van het pensionaat in Mariaoord. Het pensionaat werd daartoe gesloten; het aantal pupillen liep toch al terug.

Medaillon in de gevel (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2012)

In november 1941 werd Roucouleur gevorderd door de Duitse bezetter. De zusters kwamen er niet meer terug.

Het huis was van 1945 tot 1953 tijdelijk in gebruik als postulaat en noviciaat van de Zusters van Moerdijk en als huisvesting voor enkele zusters. Zij vertrokken daarna naar Veldhoven.

De Broeders van Dongen, die vanaf 1951 in Mariaoord werkzaam waren, hadden er tot 1969 hun broederhuis. Later werd het in gebruik genomen als bedrijfspand.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Foto's
  1. Opening dienstbodeninternaat 'Roucouleur', 15-11-1938 (collectie BHIC)
  2. Medaillon in de gevel (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2012)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Rini de Groot. zei op 21 juli 2019 om 08:38 uur

Bezit een ansichtkaart met de voorgevel, op de achterzijde de tekst Juvenaat Mariaoord, broederhuis "Roucouleur" Vught. Poststempel 1965.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 juli 2019 om 15:01 uur

Wat mooi Rini, bedankt voor het meesturen van de scan. Wat een imposant gebouw met die torens!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: