i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Heesch
Tags:

Klus geklaard!

vertelde op 28 januari 2014 om 11:27 uur

Jarenlang zuchtte Heesch onder de lasten van het doorgaand verkeer op de Rijksweg, maar in het voorjaar van 1973 kwam daar (voorlopig!) een eind aan door de opening van de rondweg, die toen nog A50 heette.

Het dorp vierde feest, weliswaar zonder het team van ‘Farce Majeure’, maar daar kwam ‘For Mineur’ voor in de plaats. Ook voor Rijkswaterstaat was er reden tot tevredenheid en dat is aan de gezichten van de mannen-met-hesjes af te zien.

We kennen enkele namen: Jan Verhoeven, Sjaak van den Hoogen, Rien van den Broek en Ad van de Berk. Dat zijn ze zeker niet allemaal, dus we zijn benieuwd of er aanvullingen komen. Ook zou het handig zijn, wanneer we weten op welke plek de foto precies is gemaakt.

Reacties zijn welkom via onderstaande reageerlink. We zijn benieuwd!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

mevr. Van Dinther (telefonisch) zei op 6 februari 2014 om 18:51 uur

Het is niet Jan Verhoeven maar Jan van Dinther. En dat weet ik zeker want Jan is mijn man. De foto is gemaakt aan de Achterste Groes in Heesch, naar aanleiding van de nieuwe weg.

Mijn man was kantonnier bij Rijkswaterstaat en hield zich bezig met de controle op deze weg. Jan is 40 jaar in dienst geweest van Rijkswaterstaat en wij woonden ook langs deze weg, nota bene in het huis dat vroeger diende als kantoor van Rijkswaterstaat. Er kon niets gebeuren aan die weg, zonder dat Jan ervan wist. Dat was echt zíjn weg, zo voelde dat.

Sjaak van den Hoogen zei op 7 februari 2014 om 16:06 uur

De foto is gemaakt tijdens de opening op de splitsing van de oude en de nieuwe weg ter hoogte van de Geffense Barrier. De oude baan is achter de personen nog vaag te zien. Ik ben de middelste van het groepje van 5 ambtenaren van Rijkswaterstaat en specifiek belast met het toezicht op de bouw van de kunstwerken (viadukten en Tunnels)

Marilou Nillesen bhic zei op 9 februari 2014 om 11:26 uur

Dank voor deze aanvullingen, mevrouw Van Dinther en meneer Van den Hoogen. Tot wanneer heeft u dat werk gedaan, meneer Van den Hoogen?

Kim van den Berk zei op 16 september 2014 om 22:34 uur

Wat leuk om deze foto te zien! Mijn vader was Ad van den Berk (als ik hem goed herken aan zijn lach en baard, met de donkere jas en kapuchon op). Hij leeft niet meer, maar ben nog altijd trots als ik bedenk dat hij zich altijd heeft ingezet voor duurzaam bouwen, al lang voordat MVO als reclamewoord werd uitgevonden.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 september 2014 om 20:56 uur

Bedankt Kim, voor je reactie bij deze foto. Sommige mensen zijn hun tijd ver vooruit en daar mag je uiteraard heel trots op zijn!

Wilhelm Ploegmakers zei op 18 januari 2019 om 22:00 uur

Jan van Hasje van Martakes zo kende wij de kantonier. Ja Jan was altijd op z'n fiets langs zijn Rijksweg te vinden. Wij woonden in de Groes. Als ik met de bus mee moest stopte die bij Jan z"n ouders voor. Die woonden in een houten huisje. In de winter riep Hasje mij wel eens naar binnen bij de kachel tot de bus ongeveer kwam. Er was geen bushokje. Dikke eiken bomen werden destijds met een grote bijl door meerdere personen gekapt en dan stond alle verkeer stil op de rijksweg stil tot alles aan de kant getrokken was. Jan was er altijd bij. Bij het huis , Hasjes oude huis, tegenover het cafe van Frans van den Berg lag een grote driehoekige houten sneeuwschuiver zo breed als een rijstrook. Die dan getrokken werd door een voertuig of een paard. Ik heb het over de jaren 1958-64 .

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 22 januari 2019 om 11:14 uur

Bedankt voor het delen van deze herinneringen aan de weg en aan Jan de kantonier. Hij klinkt echt als een zeer betrokken, vriendelijke man. Wat die bomen betreft, ben ik trouwens blij dat het tegenwoordig allemaal een stuk sneller gaat. Je kan het je bijna niet meer voorstellen dat men op de rijksweg met bijlen de bomen zou gaan omhakken om deze daarna met z'n allen van de weg af te slepen...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: