i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Helvoirt , Cromvoirt
Tags:

Knokken als traditie

vertelde op 3 april 2019 om 15:28 uur

Het is een opmerkelijke traditie: de woensdag vóór Pasen langs de deuren gaan om paaseieren op te halen. Schooljongens deden dat onder meer in Helvoirt en Cromvoirt. En als je geluk had, werd het knokken.

De oorsprong van deze traditie gaat terug naar de Middeleeuwen. Aanvankelijk ontstaan om de armere bevolking aan eieren te helpen die de rijkeren na de vastentijd tóch over hadden. Waar het gebruik in andere plaatsen verdween, bleef het in Helvoirt en Cromvoirt voortbestaan. Het veranderde wel van karakter; nu waren het de schooljongens die langs de deuren gingen. Die hoopten op een flinke berg eieren én het liefst een knokpartij.

Wout van Mensvoort was één van die jongens die in de jaren zestig vanuit Cromvoirt eieren ging ophalen. Hij kan het zich levendig herinneren. Op Witte Donderdag gingen de jongens - verdeeld over twee groepen - langs de deuren. De ene groep liep richting Vught, de andere richting Helvoirt. Na afloop werden de eieren onderling verdeeld of verkocht. Tenzij je de jongens uit Helvoirt tegenkwam. Dan werd er stevig gevochten en overleefden weinig eieren het. "Met een beetje geluk kon je met je klompen in de mand van de ander gaan staan", vertelt Wout.

Weet jij meer over deze foto? Herken jij één van de mensen die erop staat? Vertel het ons!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 17 december 2009 om 15:15 uur

Hoeder van tradities: Bert Derks

vertelde op 12 juli 2015 om 16:21 uur

Heggenvlechten blijft traditie in Oeffelt