i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Liempde
Tags:

Koester het zandpad (voordat het te laat is)

vertelde op 7 november 2019 om 10:01 uur

Een eerbetoon aan de oudste verbindingswegen van Brabant: dat wil de stichting de Brabantse Hoeders. Maar al te vaak dreigen zandpaden te verdwijnen onder asfalt, zoals ook met dit mooie fietspad door het Dommeldal van Liempde naar Olland. Dat werd al verhard in 1989.

Het onverharde fietspad door het Dommeldal van Liempde naar Olland werd verhard in 1989.

Toegegeven, als fietser ga je harder en ondervind je minder ongemakken op een geasfalteerde weg dan dat je ploeterend over dit zandweggetje moet trappen. Maar volgens Paul Spapens van de stichting de Brabantse Hoeders verdwijnt met de komst van het asfalt ook de ziel. Het vernietigt de traagheid en het verhaal van het zandpad dat hier al eeuwen ligt, redeneert hij.

Die geschiedenis moet je koesteren, want op die oude zandpaden liggen de voetstappen van vele generaties vóór ons. De weggetjes zijn door generaties boeren gebruikt om naar de kerk te wandelen bijvoorbeeld. Op sommige plaatsen liggen de voetsporen van hertogin Johanna van Brabant nog, of hebben de Romeinen gelopen. Een historische ondergrond.  

Dat maakt ons nieuwsgierig. Heb jij mooie herinneringen aan zo’n pad? Of ben je stiekem opgelucht dat het pad tussen Liempde en Olland allang verhard is? Wat is jouw herinnering bij het zien van deze foto?

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 15 augustus 2011 om 09:35 uur

De paden op, de lanen in

vertelde op 28 maart 2009 om 15:14 uur

Kerkpaden