skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Fietsen als lange ontsnapping uit een miserabele jeugd: Rini Wagtmans

“Ik zweer bij God en allemachtig dat ik waarschijnlijk een keer de Tour de France had gewonnen. Ik wist precies hoe ik dat moest doen. Voornamelijk door als een kei van de bergen af te vallen en per bocht twee seconden te pakken.” Want dalen, dat kan Rini Wagtmans uit Sint-Willibrord als geen ander. Maar op z’n 26ste maken hartproblemen een abrupt einde aan zijn wielercarrière.


Foto Jo van de Rijdt - Rini Wagtmans in de Ronde van Chaam

Hij is het neefje van Wout Wagtmans en de buurjongen van Wim van Est. Dat Rini (St. Willebrord, 25 december 1947) op de fiets stapt, is niet zo heel verwonderlijk. Maar het wielrennen is voor die eenvoudige jongen uit West-Brabant vooral een manier om te ontsnappen aan het rauwe bestaan van zijn jeugd. Met zijn vader aan de drank, zijn moeder in bed met andere mannen, vol misbruik en armoe.

In 1968 stapt hij voor het eerst als beroeps op de fiets en een jaar later eindigt hij als derde in de Ronde van Spanje. In zijn eerste Tour de France, die van 1969, eindigt hij als zesde in het eindklassement, een jaar later als vijfde. Rini Wagtmans staat bekend als de beste afdaler van het peloton. Hij stort zich op zijn fiets met zulke duivelse snelheden van de berghellingen van de Tour, dat de andere coureurs het amper kunnen aanzien, laat staan dat ze ‘de witte bles’ volgen.

Hartproblemen

Eén dag in de Tour in 1971 draagt hij de gele trui maar kopman Eddy Merckx maakt daar een einde aan. Als hij als jong door hartproblemen moet stoppen, wordt hij ploegleider in het amateurpeloton en ook nog enige tijd bondscoach, onder meer tijdens de Olympische Spelen van Moskou 1980.

Zijn contacten uit de wielersport gebruikt hij daarna voor het opbouwen van een succesvolle zakencarrière. Talloze bedrijven en bedrijfjes houdt hij draaiende. Maar niet alleen gedreven door winst, want Rini staat bekend om zijn sociale kant: mensen helpen met huurschulden, maar ook braderieën en koersen organiseren en de kerk van de ondergang redden. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje- Nassau.

De naam van Wagtmans duikt ook daarna nog veelvuldig op in de krantenkolommen. Bijvoorbeeld omdat hij zich inzet voor de aan lager geraakte oud-bokser Rudi Lubbers, of omdat hij kerst viert in Florida met een nieuwe vriendin. Ook als senior blijft Wagtmans onnavolgbaar.

Koersen op karakter

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.