skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Wielerbaan Abattoir, Tilburg

Iedereen zei natuurlijk Abattoir, en niet Tilburgse Wielerbaan. Moet je hem ook maar niet naast het slachthuis leggen, bij het café met die naam.

Het terrein aan de Enschotsestraat. Foto © Robert van Willigenburg, 13-4-2016 

Hoewel ook wel ‘De Baon van Van Gelôove’ gezegd werd, naar de uitbater van dat café. Het terrein is ook gebruikt voor de Veeteelttentoonstelling die op initiatief van Antonius van Geloven werd gehouden. Die legde als voorloper van de houten baan eerst een lemen baan van 265 meter aan.

In een tijd dat het uitermate slecht ging met de grote TWEM-baan werden er gewoon nog twee andere opgericht in de stad. Bij De Korenbloem aan de Bredaseweg kwam een jaar later nog de Vitessebaan.

Foto Persbureau Het Zuiden, 26-03-1933 

Het knusse houten baantje (met de latten overdwars), dat in 1934 nog verbeterd is, gedijde goed. De openingswedstrijden op 13 maart 1932 trokken 2300 toeschouwers, een uitverkocht huis. Pijnenburg deed daar niet mee, hij was net teruggekomen uit Amerika met een geblesseerde enkel.

Waar de Vitessebaan meer voor de wielerverenigingen was, werden de grote wedstrijden bij ‘t Abattoir gehouden. De wielerclub TWC had trouwens bij het café haar thuisbasis en werd zelf daarom óók vaak ‘t Abattoir genoemd. Ze hield hier ook clubwedstrijden.

Tijdens de grote staking in 1935 was de wielerbaan een maand lang het toneel van massale aktievergaderingen met de arbeiders. De textielfabrieken lagen plat.

Vanaf mei 1937 drukte Jan Pijnenburg er zijn stempel op: hij nam Café ‘t Abattoir over en liet de baan na een mindere periode weer even draaien. (Bron: 50 jaar TWC Pijnenburg, Van der Heijden e.a.). De onderneming Tilburgse Wielerbaan is overigens blijkens gegevens van de Kamer van Koophandel op 28 juli 1937 officieel opgeheven.

In september 1937 kwamen de Belgen Kaers en Deneef naar ‘t Abattoir, om de Duitse toppers Kilian-Vopel te vervangen. Het was een mooi affiche waar ook Pijnenburg zelf, Wals, Boeijen en Van Egmond op stonden. Een jaar later ging die koers op herhaling, maar dat zou het laatste grote wapenfeit zijn. In juli 1938 had juist Wielerclub Vitesse (!) de stilliggende baan nog gered door er haar clubwedstrijden te houden.

De baan werd in oktober afgebroken. De tribunes kwamen bij een nieuwe kunstijsbaan aan de Elzenlaan. Daar was Van Geloven ook bij betrokken: hij had daar een ijsstavenfabriek die zo haar overcapaciteit in de winter kwijt kon.

In maart 1940 is er nog een vereniging ’Onderlinge Vriendschap’ gevormd die weer een nieuwe baan in Tilburg wilde en al 80 leden had. Het zal er vanwege de oorlog niet van gekomen zijn.

Periode: 1932-1938 | Materiaal: Hout | Lengte: 150 meter

Verder lezen en kijken

Meer over het project en de maker

Koersen op karakter

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen