skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Wielerbaan Heihut/Juliana, Eindhoven

Omstreeks 1910 legde vereniging Traplust hier een wielerbaan aan, oorspronkelijk van zand. Niemand kon toen voorzien dat deze plek Eindhoven groot zou maken, al was dat met iets heel anders dan wielrennen.

V/h het Gloeilampplantsoen. Foto © Robert van Willigenburg, 1-10-2018

Aan de rechterkant achter het bosje op de foto staan nog drie enorme lindebomen. Die zijn waarschijnlijk al ouder dan 120 jaar. Ze stonden voor boerderij en herberg de Heihut (oorspronkelijk uit 1782) aan de Oirschotsedijk 2, in Woensel.

In 1913 kwam er een houten baan, die ook door landelijke professionals werd bezocht. Rond hetzelfde jaar werden op meer plekken in Eindhoven banen aangelegd, waarvan de locaties niet allemaal terug te vinden zijn.

(Bron: Dommelsekracht.nl)

Het uitgebreide stuk grond aan de Oirschotsedijk, eigendom van de katholieke kerk, werd in 1928 voor 270.000 gulden aan Anton Philips verkocht en die bouwde er zijn gloeilampenfabriek. De omgeving van de Heihut werd herschapen in een gloeilampvormig parkje waar de werknemers op konden uitkijken of konden wandelen. Vanuit de trein kon je het mooi zien liggen tussen de oprukkende industrie. De lindes bleven fier overeind.

Op oude reclameposters en ansichten van Eindhoven vind je het iconische Klokgebouw terug, dat naast het huidige station Strijp aan de Beukenlaan ligt. Dat Klokgebouw werd meestal vanuit het parkje geportretteerd. Nu ligt het struweel er troosteloos bij. Gloeilampen worden hier niet meer gemaakt, en een projectontwikkelaar heeft zijn oog er op laten vallen. Een ecoloog sloeg alarm en wees op de unieke natuur die hier al die tijd min of meer met rust is gelaten, en vooral op de drie oude lindes. Bijna te laat: de projectontwikkelaar liet vrijwel al het groen wegmaaien. Alleen de bomen zijn nog origineel. 

Een patstelling rond het Gloeilampplantsoen. Bebouwen of in ere herstellen? De gemeente wil in ieder geval het oude plantsoen eer aan doen. De soap is nog niet afgelopen, al is met een nieuwe eigenaar de zaak in rustiger vaarwater gekomen. 

Je hoeft geen groot licht te zijn om te begrijpen dat hier iets moet gebeuren. Dit is dubbel erfgoed, en stomtoevallig ligt de geschiedenis van de vorige eeuw hier gewoon nog voor het oprapen.

Update: Inmiddels wordt het Gloeilampplantsoen in oude luister hersteld!

Periode: 1910-1916 | Materiaal: Hout | Lengte: 250 meter

Verder lezen en kijken

Meer over het project en de maker

Koersen op karakter

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen