skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Wielerbaan Rooij Vooruit, Sint-Oedenrode

Hoe vind je een locatie op basis van alleen een naam? Een beetje geluk hebben, en wat helpt is als een familie generaties lang hetzelfde adres behoudt. In een krantenbericht uit 1933 komen we tegen dat de wielerclub Rooij Vooruit in de weide van den heer Jos. de Leijer, midden in de kom der gemeente, een wielerbaan aanlegde (Eindhovens Dagblad, 2 augustus 1933).


Het terrein achter de Borchmolendijk. Foto © Robert van Willigenburg, 1-10-2018

Deze Josephus (Sjef) de Leijer (1901-1992) was niet onbemiddeld. De zoon van een bierbrouwer, inmiddels agent van de Zuidhollandsche Brouwerij, bezat meerdere percelen in Sint-Oedenrode. Door de crisis had hij de eigen brouwerij De Lelie moeten laten vallen. Hij was ook enige tijd eigenaar van het badmeestershuis annex café bij het zwembad. Voor vergunningen moest hij de lokale politiek wel op zijn hand krijgen. Aan notulen te zien was hij misschien ook een tijdje gemeenteraadslid.

De wielerbaan lag op het oorspronkelijke terrein van de vroegere brouwerij achter de Borchmolendijk 16 en daar vind je nu nog steeds De Leijer, Drankenhandel en Partyservice, overigens later bestierd door Sjef’s neef en naamgenoot. Dat op zich is nog steeds geen sluitend bewijs dat de baan daar ook gelegen heeft, tot bleek dat De Leijer vooral een paardenliefhebber was en op die weide rij-instructie gaf en later een oude tramremise kocht en een overdekte manege begon. Zijn zoon Jan verplaatste de manege in de jaren zestig naar Veghel. Die runt zijn kleindochter Marie-José nog altijd en op de website daarvan vonden we de bevestiging dat achter het huis die weide was. Overigens werd de geëmigreerde zoon Harry de Leyer nog beroemd in de Amerikaanse ruitersport.

Groepje te paard

Op een foto in de BHIC-collectie staat Sjef voor een groepje te paard. Die foto is gemaakt vanuit vrijwel het zelfde standpunt als de nieuwe op deze pagina. Het enige verschil is eigenlijk het ontbreken van de schoorsteen van Nutricia in de achtergrond. Het terrein van de voormalige brouwerij is hier aan de rechterkant. De baan kan niet verderop gelegen hebben want daar was altijd al het kerkhof, begrensd door het huidige Leerlooierspad. Een andere vergelijkbare weide vind je niet op oude luchtfoto’s van de dorpskom.

De opening in 1933 werd feestelijk aangepakt, getuige het verslag van 23 september 1933 (Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant):

“WIELERBAAN TE ST. OEDENRODE. Men meldt ons uit St. Oedenrode: Zondag 24 September a.s. zal alhier door de Wielerclub ’Rooij Vooruit’ de officieele opening der nieuwe wielerbaan plaats hebben. Bijeenkomst om 2.30 uur namiddag ln het clublokaal van den heer P. de Beer, waarna een rondgang door het dorp zal worden gemaakt. Na afloop hiervan zal de opening geschieden om 3 uur door den EdelAchtb. heer Jhr. H. van Rijckevorsel van Kessel, Burgemeester dezer Gemeente en door den WelEd. heer J. C. van der Horst, Consul van de Nederlandsche Wielren-Unie te Eindhoven. Hierna zullen de wedstrijden aanvangen die zullen staan onder de reglementen der N.W.U. Voor de verschillende nummers, waarvan dienen te worden vermeld sprint-, afval- en koppel wedstrijden voor nieuwelingen, werden contracten met vooraanstaande renners afgesloten. Tenslotte zal een koppelwedstrijd onder de Rooijsche renners worden verreden. De Fanfare ‘Nos Jungit Apollo’ zal de wedstrijden met hare muziek opluisteren. De omroep op het terrein wordt verzorgd door de Rooijsche Radio-Centrale van den heer D. Rox-Bosmans. De wedstrijden zullen staan onder de bekwame leiding van den bekenden oud-renner Toon van den Bogaerd te Helmond. De entrée-prijzen zijn zoo gesteld, dat ze onder ieders bereik vallen. Bij gunstig weer staat ons een mooie middag te wachten.”

Overigens heeft de wielerbaan (dat was dus een gras- of zandbaan voor amateurs, erkend door de NWU) zeker ook nog in 1934 bestaan, er werd dat jaar nog gedacht over het plaatsen van een tribune maar het is niet bekend of die er ook nog is gekomen.

Periode: 1933- | Materiaal: Zand | Lengte onbekend

Verder lezen en kijken

Meer over het project en de maker

Koersen op karakter

Reacties (2)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 17 juli 2022 om 11:27
5 april 1935 Wordt besloten bij den Heer C van Dongen te Helmond te bestellen 6 platen ‘rijwielbond’, met bouten ad fl. 3,75 per stuk.

Zie ook de 'Jeugdherinneringen 1930-1940' door Gerard Boleij in Heemschild jaargang 47 nr. 1 lente 2013 pag. 1-12

en
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 juli 2022 om 08:36
Mooi Willie! De Heemschild waar het verhaal van Boleij in staat is voor belangstellenden ook in te zien op onze studiezaal:
Toegangsnummer:
1142
Inventarisnummer:
T269.2019

Jeugdherinneringen 1930-1940 : Deel 19 / Gerard Boleij , 2019

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen