skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Wielerbaan Sportpark, Oss

Een sportpark met wielerbaan in het hart van de wijk waarin zich de Ossche bende manifesteerde. Met een dubbelleven voor een talentvolle doch ernstig getroubleerde wielrenner.


De huidige plek: steegjes achter Roodborststraat-Vinkenstraat. Foto © Robert van Willigenburg, 1-10-2018.


Het is me een verhaal... Jan Verhoeven, alias Jan Bol, bijgenaamd De Ritssluiting, directeur van het Sportpark aan de Berghemseweg en daarmee ook van de wielerbaan, zat tot over zijn oren in de Ossche misdaadscene. Hij gaf de beruchte Toon ‘de Soep’ Hendriks in 1933 de opdracht om het slecht renderende horecapaviljoen, dat in zijn ogen te ver van de wielerbaan af lag, in de fik te steken. Toon nam er 25 gulden voor aan en zo gebeurde het in de nacht van 3 op 4 juli.

De verzekering betaalde 4000 gulden uit, maar twee jaar later rolde de gemeentepolitie samen met de marechaussee de bende van de nietsontziende Toon de Soep op, en kwam het hele verhaal eruit. 85 Osschenaren werden veroordeeld voor betrokkenheid bij een groot aantal misdrijven.


Bron: NIMH

De zaak kwam onder meer aan het rollen door wat meteen één van de schokkendste onthullingen was. Die kwam van een grote naam uit het Ossche wielrennen. De jonge renner Jan Ceelen, die al op wielerbanen in heel Nederland gewonnen had, leidde jarenlang een dubbelleven. ‘De Ceel’ bekende de moord op vriend en kroegbaas Van der Pas van de Berghemseweg en nog een ‘duizelingwekkende reeks andere misdrijven’, vooral roofovervallen. Ook stak hij de boerderij van de buren in brand, en hakte hij zijn eigen vinger af om de verzekering op te lichten. Hij kreeg achttien jaar gevangenisstraf.

Dat van die ritssluiting, dat kwam door een dronken vechtpartij met de voorzitter van wielerclub Arditi. Verhoeven bezocht hem in een kwaaie bui thuis, waarbij de broer van de voorzitter tussenbeide kwam en Verhoeven met een mes een jaap over zijn wang toebracht. Het litteken herstelde niet goed en zag er afschrikwekkend uit. Toen Verhoeven tot 2 jaar cel was veroordeeld, nam het bestuur van Arditi het directeurschap van de wielerbaan op zich.

De wielerbaan bevond zich ter hoogte van de huidige Vogelbuurt, met name tussen Vinkenstraat-Roodborststraat met de lengterichting langs de Lijsterlaan. Het is niet duidelijk wanneer hij precies is weggehaald. Wie weet meer?

- Overigens was er eerst in 1932 een grasbaan en zijn er in de buurt eerder ook andere gras- en zandbanen geweest, onder anderen in de Molenstraat. Er is in 1934 ook een vermelding van een baan met de naam Vliegende Start achter de fabrieken van Acket aan de Varkensmarkt.

Periode: 1933- | Materiaal: Hout | Lengte onbekend

Verder lezen en kijken

Meer over het project en de maker

Koersen op karakter

 

Reacties (2)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 juli 2022 om 06:55
Kijk, wat interessant om te weten! Hartelijk dank voor deze verwijzing, Petros.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.