skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Wielerbanen Heezerdijk (Bogardeind), Geldrop

Ook bij deze Geldropse wielerbanen nogal wat verwarring: Er hebben twee zandbanen vlakbij elkaar gelegen aan de Heezerdijk, nu Bogardeind.


Achter Bogardeind 132-136. Foto © Robert van Willigenburg, 23-2-2018 


Deze (op de foto) achter nummers 132-136 zou van de nieuwe vereniging Geldrop of van Geldria geweest moeten zijn. Openingsdatum onbekend. De andere baan, achter nr 146 was dan (waarschijnlijk) de nieuwe van ‘Trap met Lust’ bij het Emopad, toen eigenlijk nog op ‘t Hout, en vind je nog terug op plattegronden. Trap met Lust heeft haar oude baan bij Zesgehuchten rond die tijd verlaten.

Bronnen spreken elkaar tegen. Archieven bieden weinig uitsluitsel. Zijn er nog mensen die het precies weten?

Want het kan ook andersom zijn en getuige onderstaand citaat was er misschien nóg eentje aan de toenmalige Heezerweg, nu Geldropseweg waarin Bogardeind en Hout doorlopen:

“Dat ook de wielersport in Geldrop meer en meer vasten voet begint te krijgen bewijst wel de slechts enkele weken geleden in café Jac. v. Wershoven opgerichte wielerclub ‘Geldrop’ welke nu reeds een 25-tal leden telt. Daar de vorige particuliere gebruikers der wielerbaan aan den Heezerweg deze baan door verschillende omstandigheden niet meer in huur kregen, heeft bovengenoemde club besloten dit seizoen deze baan te exploiteeren, echter niet uit winstbejacht doch zuiver uit sportiviteit en om de wielersport ook in Geldrop in te burgeren. Waar de vorige huurders echter zoo onsportief waren om deze baan alvorens ze in andere handen over te geven totaal onbruikbaar te maken is de club thans verplicht de baan eerst weer in goeden staat te brengen. Deze werkzaamheden zijn inmiddels aangevangen en binnen enkele weken zal sportlievend Geldrop weer van de mooie wielersport kunnen genieten.” (Eindhovensch Dagblad, 22 maart 1933)

Het clublokaal moet je dan weer niet verwarren met het adres van de baan. Café van Wershoven zat op Bogardeind 112, vroeger Heezerweg 112 genoemd, nu De Mixx. Van Wershoven zelf was betrokken bij de club Trap met Lust.


1933

De baan Geldria was in ieder geval eigendom van A. Maasakkers (woonadres: Hout 21), werd overgenomen door een Helmondse club en sloot zich in 1936 aan bij de NWB.

De beste Geldropse renners (gebr Maas, Govers, J. van Wershoven) daarentegen waren dan weer lid van de Eindhovense club Wilhelmina. Dat bewijst maar weer dat er veel opleiding en doorstroming van talenten was. 

Periode: 1933- | Materiaal: Zand-gruis | Lengte: 144 meter

Verder lezen en kijken

Meer over het project en de maker

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.