skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De drie broers Van Katwijk weten allemaal wat winnen is

De fietsende gebroeders Van Katwijk uit Oploo zullen wellicht niet vaak in één adem met iemand als Eddie Merckx of Joop Zoetemelk genoemd worden, maar ze kunnen toch trots verwijzen naar het vooral voor hen opgerichte, 7 meter hoge(!), wielermonument in hun wielergekke geboorteplaats.

Het Wielermonument aan de Deken Schmerlingstraat (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2022)
Wielermonument aan de Deken Schmerlingstraat (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2022)

Oploo is immers bekend van de Ronde om de Gouden Helmtrofee, van de eerste Nederlandse profronde én als meervoudige aankomstplaats van Olympia’s Tour. En dat monument is ook echt wel verdiend, want met zijn drietjes samen hebben ze toch zo’n 800 keer op het erepodium van een wielerwedstrijd gestaan…

De broertjes Van Katwijk, dat zijn Jan (1946), Piet (1949 ) en Fons (1951), die als wielrenner actief waren tussen ongeveer 1965 en 1987. Dan tellen we de jaren dat ze op zelf gefabriceerde crossfietsjes rondjakkerden niet mee, natuurlijk.

Jan

Het echte verhaal begint met Jan, die in zijn profcarrière 28 overwinningen bij elkaar fietst. Al als amateur wint hij de nodige wedstrijden, maar voor de Olympische ploeg van 1968 wordt hij tot zijn ergernis gepasseerd. Mede daarom besluit hij nog datzelfde jaar om dan maar beroeps te worden.

Hij wint daarna onder andere de Acht van Chaam, de Ronde van Drenthe en de Ruta del Sol, maar doet het ook enkele malen prima in hoog aangeschreven koersen als Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en Parijs-Tours. Twee keer ook rijdt hij de Tour de France uit, waarin hij zich een verdienstelijk sprinter toont.

V.l.n.r. Rini Wagtmans, Jan Harings en Jan van Katwijk in de Acht van Chaam, 1969 (foto: Anefo. Bron: Nationaal Archief; CC0)
V.l.n.r. Rini Wagtmans, Jan Harings en Jan van Katwijk in de Acht van Chaam, 1969 (foto: Anefo. Bron: Nationaal Archief 922-6550; CC0)

En ja: In zo’n Tour heb je nu eenmaal kopmannen en helpers. In die van 1970 is bijvoorbeeld Rini Wagtmans zijn kopman, en die kan de 15de etappe vooral winnen door het handige manoeuvreren  van Jan van Katwijk. Je hoeft niet per se zelf als eerste over de streep te denderen om heel nuttig voor je ploeg te zijn…

Piet


foto Helmuth Dekkers

Broer Piet is enkele jaren jonger dan Jan en die mag in 1972 - het tij is kennelijk gekeerd -  wél naar de Olympische Spelen! Daarna wordt ook hij prof en als prof boekt hij vier overwinningen méér dan zijn grote broer: het waren er 32, om precies te zijn. Geteld bij zijn 46 overwinningen als amateur kom je dan toch aan een indrukwekkende 78 overwinningen.

Om ons tot de profcarrière te beperken: ook Piet schrijft, in 1974, de Acht van Chaam op zijn naam, hij wint de Omloop der Vlaamse Ardennen (tegenwoordig bekend als de Driedaagse van West-Vlaanderen) en de Tour of Britain (ook bekend als de Milk Race). Behalve in meerdere etappes en het bergklassement in die Milk Race komt hij ook in etappes in de Rondes van Zwitserland, Oostenrijk, België en Nederland als eerste over de finish. Hij staat enkele malen op het podium van Gent-Wevelgem en doet het prima in onder meer de Waalse Pijl, de Amstel Gold Race, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Etappewinnaar Piet van Katwijk passeert de finish van Olympia's Tour door Nederland, 1971 (foto: Anefo. Bron: Nationaal Archief 924-5496; CC0)
Etappewinnaar Piet van Katwijk passeert de finish van Olympia's Tour door Nederland, 1971 (foto: Anefo. Bron: Nationaal Archief 924-5496; CC0)

Als je het zo op een rijtje zet dan blijkt Piet een prima allrounder die op veel verschillende terreinen goed uit de voeten kon en die veel ploegleiders daarom graag in hun team willen hebben.

Fons

De Benjamin in dit gezelschap tenslotte is broer Fons (1951). Ook Fons, het wordt eentonig…,  wint als amateur de nodige wedstrijden, dus het hoeft niemand te verbazen dat ook hij zich aan een profcarrière waagt. Al meteen in 1971 is het raak als hij de Flèche du Sud (de “Zuiderse Pijl”; een meerdaagse koers in Luxemburg) wint. Jammer genoeg krijgt Fons aanvankelijk een contract bij een wat minder sterke ploeg én hij liep snel een forse blessure op; zaken die zijn carrière niet bevorderen.

Fons van Katwijk, 1976 (foto: Rob Bogaerts / Anefo. Bron: Nationaal Archief 928-6764; CC0)
Fons van Katwijk, 1976
(foto: Rob Bogaerts / Anefo. Bron: Nationaal Archief 928-6764; CC0)

Fons heeft de reputatie vooral sterk te zijn in ééndagskoersen en dan liefst in België. Mooie resultaten in Gent-Wevelgem, tweede plaatsen in de Omloop van Het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne - klassiekers die hoog op de verlanglijst van heel veel renners staan - en de winst in het Kampioenschap van Vlaanderen lijken die reputatie te bevestigen.

Ook zijn opvallende overwinning, samen met teamgenoot André Gevers, bij de klassieke koppeltijdrit Flèche d’Or te Auxerre in 1975 wijst in die richting. 80 Kilometer uit alle macht stoempen tot het je zwart voor de ogen wordt…

Toch vinden wij dat je Fons met deze karakterisering tekort doet. Zijn palmares mag relatief bescheiden in omvang zijn, maar daarop vinden we ook prachtige resultaten in meerdaagse wedstrijden. Wat te denken van klinkende overwinningen in Olympia’s Tour, de Ronde van Aragon, de Ster van Bessèges en de Vuelta?

Wij tellen toch minstens 17 overwinningen in veelal aansprekende wedstrijden…


Foto Helmuth Dekkers

Is het hele verhaal van de broertjes Van Katwijk daarmee verteld?

Niet helemaal: we kunnen er nog aan toevoegen dat Fons de vader is van Nathalie en Ferdi, die beiden verdienstelijke profwielrenners waren. En Jan is de vader van Alain van Katwijk die enige tijd prof is, maar in die korte tijd toch in ieder geval de Ronde van Midden-Brabant, de Ronde van Overijssel én de Omloop van de Kempen wist te winnen…

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.