i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Michielsgestel
Tags:

Kom van dat dak af!

vertelde op 12 december 2018 om 09:32 uur

Daar zitten ze, ongezekerd en op grote hoogte, bovenop het dak van seminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel. In welk jaar deze foto is gemaakt, is niet helemaal duidelijk maar dat het van ver vóór de arbowetgeving is, da's wel duidelijk.

‘Zwischen Himmel und Erde ist das Schieferdeckers Reich', luidt een gezegde van onze oosterburen. Last van hoogtevrees lijken ze dan ook niet te hebben, deze ervaren dakdekkers. Hun vakmanschap straalt van de foto af. Twee van hen roken rustig hun sigaretje en ook de man links lijkt weinig last te hebben van het feit dat hij op deze hoogte op een smal laddertje staat. De mannen hebben allemaal een zogeheten leihamer in de hand, een handig gereedschap waarmee zowel kan worden gehakt, gaten gemaakt als gehamerd. Belangrijk want leidekkers willen graag met zo min mogelijk materiaal naar boven.

Een goede leidekker verdient rond 1900 20 cent per uur; een metselaar of timmerman blijft steken op 18 cent per uur. Ter vergelijking, een opperman moet genoegen nemen met 12 cent per uur. Dus wie het dak op durft, krijgt daar ook (iets) meer voor betaald.

Zit het beroep van dak- en leidekkers bij jou in de familie? Zat je op Beekvliet (maar niet op het dak ;)? Mogelijk roept deze foto heel andere herinneringen bij je op? Vertel het ons! 

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 september 2015 om 10:45 uur

Beekvliet in beeld

vertelde op 1 oktober 2015 om 11:30 uur

Beekvliet in beweging