skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

Koningskind als burgemeester: Louis de Bourbon, 1908-1975

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 2 november 2009
bijgewerkt op 30 april 2014
In november 1938 werd Louis de Bourbon burgemeester van Escharen. In mei 1941 nam hij al weer ontslag. Hij was daarna even burgemeester van Oss, ging in het verzet, kwam na de oorlog nog terug in Oss, maar besloot in 1946 definitief het openbaar bestuur in te ruilen voor een literaire carrière. Een opmerkelijke stap voor een opmerkelijk man.

Louis (voluit Louis Jean Henri Charles Adelberth) de Bourbon beschouwde zichzelf namelijk als rechtstreekse afstammeling van de laatste Franse koning Lodewijk XVI. Hij voerde dan ook de titels prins van Frankrijk, hertog van Normandië en graaf van Boulogne. Hij baseerde zijn claim op het feit dat hij de rechtstreekse achterkleinzoon was van Carl Wilhelm Naundorff.

Deze Duitse klokkenmaker hield in de eerste helft van de negentiende eeuw vol, dat hij Lodewijk XVII was, de zogenaamd verdwenen zoon van koning Lodewijk XVI. Naundorff werd echter Frankrijk uitgezet, vestigde zich in 1845 in Nederland en kreeg van de Nederlandse staat het recht de familienaam De Bourbon te gaan dragen. Hij overleed datzelfde jaar nog in Delft.

In 1999 heeft modern DNA-onderzoek aangetoond dat de officiële versie over de zoon van Lodewijk XVI historisch juist was: de echte Lodewijk XVII is als 10-jarige jongen in 1795 aan tuberculose overleden in zijn gevangenis, de Parijse Temple. Al eerder was via DNA-onderzoek gebleken dat het onwaarschijnlijk was dat Naundorff werkelijk de zoon van Lodewijk XVI was.

Maar dat was allemaal nog niet zo duidelijk, toen Louis de Bourbon besloot zijn verdere leven aan de literatuur te wijden. Al voordat hij burgemeester van Escharen werd, was hij een aantal jaren als journalist voor De Gelderlander werkzaam geweest. Hij was op 27 december 1908 in Renkum geboren (maar wel op Franse grond: de poten van het kraambed stonden in potten Franse aarde), studeerde rechten in Nijmegen en richtte daar met anderen het tijdschrift Het Venster (1931-1932) op. Daarnaast was hij redacteur van een aantal andere letterkundige tijdschriften van katholieke jongeren, zoals Roeping (van oktober 1932 tot en met augustus 1933), en De Gemeenschap (1934 tot en met 1941).

In 1931 debuteerde hij met de dichtbundel Reisverhalen. De gedichten daarin zijn, net als de gedichten in zijn later bundels Zwerving (1932), In Extremis (1935) en Ballingschap, doortrokken van zijn vermeende afstamming van het Franse koningshuis. De bezorger van zijn verzamelde gedichten (1974) karakteriseerde hem als “de dichter van het levenslange heimwee”.

In 1935 vertrok De Bourbon naar Nederlands-Indië waar hij in dienst trad van Soerabaja’s Handelsblad. Drie jaar later werd hij dus voor korte tijd burgemeester van Escharen.

In die tijd schreef hij twee gedichten onder de titel Zelfportret en een langer gedicht Laus Brabantiae, dat wellicht een goede kandidaat geweest zou zijn voor het Brabantse volkslied als de discussie daarover  wat eerder had plaatsgehad. In Escharen is op het Burg. De Bourbonplein een plaquette in het plaveisel aangebracht, met citaten uit Zelfportret I en Zelfportret II:

Zelfportret I (1938) (1e couplet)

Een Prins van Frankrijk en het zoet Navarre,

heeft blauwe ogen, donker-blonde haren,

maar geen paleizen meer en geen vazallen,

Want heersen doen in deze eeuw barbaren.

Zelfportret II (1941) (2 coupletten)

Iets van een zwerver die een woning zoekt,

iets van een zeeman die zijn boot vervloekt,

iets van een vlieger die te paard wil rijden.

 

Maar dan, als al die dingen van hem glijden,

een zeer eenvoudig man die rookt en lacht,

en die zijn kinders op het schoolplein wacht.

Na de oorlog wijdde hij zijn leven aan de literatuur: tussen 1946 en het jaar van zijn overlijden, 1975, publiceerde hij in totaal 16 verhalen- en dichtbundels. In 1974 verschenen zijn Verzamelde gedichten. Een uitgebreidere biografie is te lezen bij Thuis in Brabant. De Universiteit van Nijmegen heeft een digitale knipselmap over Louis de Bourbon. In 1999 kende het Israëlische Yad Vashem hem posthuum de onderscheiding "Rechtvaardige onder de Volkeren" toe voor zijn verzetswerk tijdens de tweede wereldoorlog.

Reacties (12)

Doctor Monique Bisoux de Mendelovici zei op 16 oktober 2010 om 04:06
Ik heb Louis de Bourbon gekend,ik heb hem nooit gezien,maar we hebben geschreven.Hy wilde dat ik zyn boeken vertalen in het frans,maar ik heb het niet gedaan.Ik had geen tyd,Ik studeerde om dokter te zyn.dan ben ik vertrouwen en naar Venezuela gereisd.Louis de Bourbon heeft myn ouders gekend; hy is naar Hasselt gekomen om het kasteel van Henegau te zien.Hy had daar geleefd als een kind; wy leven daar wanner hy is gekomen.Hy heeft aan myn ouders een copy van het poesie "Weerzien van Henegau" dat hy had geschreven in 1950 om het my te geven.Het origineel is in Belgie gebleven; ik heb nog een copie gevonden,ik wil een schildery maken van het kasteel van Henegau met het poezie van Luis de Bourbon.Wanneer ik zal reisen naar Jerusalem,zal ik zyn naam zoeken in Yad vashem en zal ik herrinneren die tyd wanneer wy schryven: het was vriendschap van myn jeugdige jaren.
Elisabeth zei op 25 juli 2012 om 15:11
Graag zou ik eens iets willen lezen over Frans van Hovell tot Westervlier die 28 jaar een goede en geliefde burgemeester was van Escharen i.p.v. Bourbon die het na enkele jaren alweer voor gezien hield en bovendien leefde onder valse naam en voorwendsels.
Dr.Monique Bisoux de mendelovici zei op 25 juli 2012 om 17:04
Kun je niet een lyst maken van de boeken die hy heeft geschreven e evalueren welke boeken zyn waard om een niewe editie te maken
dr.Monique Bisoux de Mendelovici zei op 26 juli 2012 om 14:18
dank u.Ik zal dat opzoeken
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 27 juli 2012 om 14:33
@Elisabeth, voor informatie over Frans van Hövell tot Westerflier verwijs ik u naar de rubriek <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=0&forum=1&id_discussie=26268&ftv=DESC" target="_blank">Burgemeesters van Escharen</a>. Dit zijn slechts wat feitelijke gegevens uit archieven. Een persoon gaat nog meer leven door verhalen van mensen die hem (via de overlevering) gekend hebben. Mocht u nog mooie verhalen over hem kunnen vertellen, deel ze dan met de geinteresseerde lezer. Het beste kunt u dan vanuit de rubriek burgemeesters van Escharen reageren.
Wouter Siemons zei op 15 december 2023 om 13:58
Mijn moeder (Lya van Latum) had het gisteren nog over "de Bourbon". Zij heeft als (klein) meiske (geb 1934) nog met zijn kinderen Charles, Henri en Amélie bij hen en haar thuis gespeeld. Ze woonden in dezelfde buurt in Oss.
Norah zei op 15 december 2023 om 17:18
Ach, de familie de Bourbon, oftewel Naundorff. Vermakelijke geschiedenis, net als de "Russische tsarendochter.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 december 2023 om 10:30
Dag Wouter en Norah, bedankt voor jullie berichtjes. En ze maken allebei nieuwsgierig ;)

Want Wouter, welke herinneringen heeft je moeder aan de kinderen De Bourbon? Ging het gesprek ook over hun vader of van zijn functie of werd er gewoon fijn gespeeld?

En Norah, ik ken wel het verhaal over zijn vermeende afkomst als Franse koningszoon, maar de Russische tsarendochter? Staat dat ook in connectie met deze familie? Ik ben heel benieuwd!
Wouter Siemons zei op 16 december 2023 om 12:11
Moin Marilou.
Ik ga dat zondag even navragen aan ons mam.
Hij (Louis) zou in ieder geval een gruwelijke hekel aan de nazis hebben gehad en zou ontslagen zijn?
Hoe dan ook, ik kom er op terug.
Norah zei op 16 december 2023 om 13:06
Marilou, misschien wat onduidelijk van mij.
Ik bedoelde Anna Anderson, die pretendeerde een dochter van de laatste Russische tsaar te zijn.
Geen verband met het huis de Bourbon.
Gr.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 december 2023 om 15:37
Dag Wouter, dat klopt ja. Ik ben heel benieuwd of je moeder nog meer herinneringen heeft. Altijd fijn om dat zo uit eerste hand te horen.

En Norah, ah ja - ik snap het: er zitten inderdaad wel overeenkomsten in die verhalen. En allebei prikkelen ze de fantasie :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen