i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Dinther
Tags:

Koninklijke bomen

vertelde op 12 april 2010 om 10:11 uur

Een kroning, een nieuw koningskind, een Koninklijk huwelijk: het is een goede traditie om bij belangrijke Koninklijke mijlpalen een boom te planten. En dan liefst een lindeboom, de boom die symbool staat voor liefde, trouw en saamhorigheid. De boom die tevens eeuwenoud kan worden als het symbool voor onverwoestbaar recht.

Nadat de Tweede Wereldoorlog ten einde is, begint men met de wederopbouw van het zwaar getroffen Heeswijk-Dinther. Het koningshuis wordt weer in de harten gesloten en als in 1948 prinses Juliana de koningsstaf van haar moeder overneemt wordt overal uitbundig feest gevierd.

In Dinther wordt op 6 september ter herinnering aan haar inhuldiging op den Dolvert een ‘Julianaboom‘ geplant. Aan de voet van de boom wordt een oorkonde, in een gesloten loden buis, begraven. De oorkonde vermeldt dat de boom geschonken is door Nico van Kampen en geplant door burgemeester Van de Veerdonk, in tegenwoordigheid van de gemeenteraadsleden en het Oranje Comité.

Behalve een Julianaboom kent Dinther ook een Wilhelminaboom, geplant in 1898 toen prinses Wilhelmina Koningin der Nederlanden werd. Ook hier is sprake van een oorkonde, opgeborgen in een gesloten loden koker, die vermeldt dat de lindeboom is geschonken aan het gemeentebestuur door het Loosbroekse schoolhoofd Hendrikus Verhagen.

Deze boom is samen met de loden koker achter de pomp naast het kerkplein geplant. De voorzitter memoreert tijdens de plantplechtigheid dat het nageslacht steeds naar deze Wilhelminaboom zal wijzen als “symbool van onze liefde, gehechtheid en trouw aan onze Koningin”.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

leo. Wagemans@hotmail.com zei op 14 juni 2011 om 21:57 uur

Wie kan mij vertellen of er rond kroning van Wilhelmina ( 1898 ) in Beers ook een boom geplant is of dat er andere festiviteiten plaats vonden?

Marilou Nillesen bhic zei op 28 juni 2011 om 13:58 uur

Dag Leo,

Raar maar waar maar ik kan er zo snel niets van traceren. Wel van de viering van het koningsfeest in 1874 in Beers (die mail ik even naar je persoonlijke mailadres) maar niets van Wilhelmina.

Ik stuur voor de zekerheid een mailtje met deze vraag naar de Historische Kring Land van Cuijk en informeer of zij ons wijzer kunnen maken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 15 december 2009 om 10:15 uur

Jongeren Aktie Groep, 1973

vertelde op 22 januari 2010 om 14:34 uur

De Beatrixboom (Tiglio)

vertelde op 5 februari 2010 om 08:53 uur

De drie kastanjebomen (Aesculus hippocastanum)