
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Als jongen van 15 jaar heb ik nog met de vlegel moeten dorsen. Dit was geen pretje, in de avond had ik de blaren in de hand en dat voor 60 cent per dag! Maar ik moest wel, want ik was de kostwinner voor zeven personen. Mijn vader was al vroeg gestorven en dit was een zware tijd voor mij! De andere dag moest ik weer terug, maar toen kreeg ik handschoenen mee. En mijn lieve moeder gaf mij een gebakken ei mee, dat eigenlijk al ingepakt lag om te leveren. Dit zou anders weer 4 centen opgebracht hebben! Maar ze gunde het mij zo, daarom.
Voor het dorsen werd de lemen vloer geveegd en vol gelegd met schoven (korenbundels) uit de schuur. De dorsvlegel werd voor de dag gehaald. Die bestond uit een steel met aan het uiteinden een rond stuk hardhout, verbonden aan de steel met een leren riempje.
Het dorsen gebeurde door met de vlegel op het koren te slaan met een verticale, ronddraaiende beweging. Meestal deed men dat met tweeën in een ritme van: een twee, een twee, een twee! Door het slaan met de vlegel sprong het graan uit de korenaar. Als men vond dat het voldoende was, werd het stro met een hooivork opgeschud en van de dorsvloer afgehaald. Het werd opgeslagen om later te gebruiken als strooisel in de stallen van het vee, huizen mee te bedekken of in een pulling te doen om er op te slapen. In het leger hadden ze vroeger niet anders!
Wat bleef liggen was het graan, kaf, en wat afval van de aar. Om het kaf en afval van het graan te scheiden gebruikte men een kafmolen. Dit is een houten machine met een grote houten ventilator en zeven van gaas. Eerst een grof- en eronder een fijnmazige schudzeef. Hij werd met de hand gedraaid. Het kaf werd eraf geblazen en het koren werd opgevangen in een juten zak als het zuiver was.
Dan werd het graan gemalen bij de molen en werd het gebruikt voor het vee (rogge en haver). Tarwemeel werd gebruikt om brood van te bakken.
Alleen het kaf van de haver werd gebruikt om de kussens van het bed mee te vullen. Als dan met de schoonmaak de bedden weer voorzien waren van nieuw roggestro in de pulling en het kussen goed was gevuld zakte men diep weg in het bed en sliep men als een roos! HEERLIJK, dan waren de nachten te kort!
Meierij, dorschen (uitg. A.C. Verhees, 1927. Bron: Brabants Dorpsleven). Op de achtergrond een kafmolen.
Dit verhaal is aangevuld op 9 januari 2020. Redactie.