
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
De Duitse Krupp-fabriek heeft een rosmolen ontwikkeld om een dorsmachine door een paard te laten aandrijven. Het was een verticale as met aan de onderkant een groot conisch tandwiel. Aan de bovenkant van de as zat een dikke houten balk van wel drie meter lang waaraan het paard, dat rondjes moest lopen rond de as, bevestigd werd. Onder het grote tandwiel zat een klein conisch tandwiel met daaraan een horizontale as die naar de schuur liep, met aan het uiteinde een poelie die weer met een lange leren riem de hekelkast (dorskast) aandreef.
Ik heb zelf nog als negenjarige jongen de hele dag op de rug van een Belgisch paard moeten zitten en zorgen dat het paard in hetzelfde tempo rond bleef lopen. En als het tempo daalde kreeg ik het te horen, dan moest ik de sporen weer geven. Na zo`n dag had ik ontzettende spierpijn in mijn benen, ik was dat niet gewoon, maar met het paard aan de hand rondlopen was ook wat!
Het eerste dorskastje was een hekelkast: een draaiende trommel met pinnen erop. Die zorgden dat het koren uit de aren gekamd werd. Daarachter zaten enkele schudzeven om het graan te zuiveren. Het nog onzuivere graan moest later nog door de kafmolen en het stro viel op de grond.
De techniek ging vooruit: de kast werd uitgebreid met slaglaten op de trommel, extra zeven en een ventilator. Hij werd aangedreven met een eencilinder diesel watergekoelde gloeikopmotor.
Om nog mobieler te zijn werd er een tractor voorgeplaatst en de dorskast werd weer uitgebreid met een draadpers waar vierkante, met draad gebonden strobalen uitkwamen. De loondorsers gingen hiermee op pad, maar omdat dit werk seizoensgebonden was gingen ze ook nog ploegen, zaaien, hooien en maaien. Loondorsers werden vanaf toen loonwerkers.
Het moest allemaal nog vlugger en met minder mensen! De combine deed zijn intrede. Dit is een machine die maait, dorst en het zuivere graan in een naast rijdende bak blaast, met erachter rijdend een balenpers die het stro perst. Zo kan het graan gemaaid, gedorst en met het stro door twee mensen in de avond binnen zijn!
Deze ontwikkeling heb ik zelf meegemaakt doordat ik bij Heesters landbouwwerktuigenfabriek heb gewerkt en de reparaties en onderhoud van deze machines deed. Behalve aan de tractoren.