i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxtel
Tags:

Koude schotel op een warme dag

vertelde op 5 augustus 2019 om 10:41 uur

Een zomerse dag, juni 1962. Hoeveel jongedames zich hier in Boxtel verzamelen tijdens deze bijeenkomst van de Nederlandse Gidsenvereniging, is ons niet bekend. Maar feit is wel dat er veel bolletjes koude schotel klaar staan om alle monden te kunnen voeden. Aan de gezichten te zien, zijn de verwachtingen hooggespannen.

 

foto collectie BHIC:

De benaming gidsen kom je vooral tegen in het zuiden van Nederland, in de rest van Nederland spreekt men doorgaans over padvindsters. De reden daarvoor is dat de kerk begin vorige eeuw geen groot voorstander is van het fenomeen scouting. Zeker voor meisjes wordt dat gauw als ongepast gezien.

De eerste groep die ondanks dat in 1928 van de grond komt, is de Jeanne d'Arc-groep in Breda. Die krijgt een zo neutraal mogelijke naam: patronaatsvereniging de Gidsen. En dat werkt, want andere rooms-katholieke groepen nemen het veelvuldig over.

In de jaren zestig is van die weerstand geen sprake meer. Gidsen ontmoeten elkaar onbevangen naar Boxtel. Maar wat gebeurde er tijdens dergelijke bijeenkomsten? Welke herinneringen komen naar boven bij deze foto?

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 juli 2015 om 16:54 uur

Gidsenkamp in Esch

vertelde op 9 januari 2018 om 12:52 uur

Gidsen maken de kerk van Velp schoon