i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Krans

vertelde op 8 oktober 2009 om 08:57 uur

Zeven geestelijke heren rondom een tafel, gezellig aan de wijn en de sigaar. Het lijkt wel een pastoorskrans. Zo werden vroeger de periodieke bijeenkomsten van pastoors in een bepaalde regio genoemd.

Het waren avonden waarop serieuze zaken aan de orde konden komen, maar in ieder geval de gezelligheid onder elkaar centraal stond. Als het goed is, zou hier toch minimaal de pastoor van de Udense Petruskerk bij moeten zitten, maar wij kennen hem niet.

Wie in Uden kent hem nog wél? En hoe staat het met de andere geestelijken? Ook de plaats waar de heren hebben plaatsgenomen, is ons onbekend.

Het zijn geen gemakkelijke vragen, want de foto is van vóór 1940. Maar we hopen desondanks dat iemand een antwoord op onze vragen heeft.

We zijn in ieder geval benieuwd...

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (15)

Rini de Groot. zei op 8 oktober 2009 om 17:18 uur

De Geestelijke geheel vooraan, doe mij denken aan Kapelaan Hettema.

Van de pastoor vóór, de Louw, heb ik geen beeld van, ik ben van 1937.

Marilou Nillesen bhic zei op 9 oktober 2009 om 08:54 uur

Oké, we hebben een begin! Dank Rini daarvoor. Wie maakt het af?

Jan Lange. Nw.Vennep zei op 9 oktober 2009 om 18:35 uur

Aan de pastoorskrans in het voormalige dekenaat Heusden, waarin ik van 1979-1992 regelmatig mocht vertoeven, heb ik dit in de praktijk gerijpte spreekwoord overgehouden:
goede wijn behoeft geen krans, maar deze krans behoeft wel goede wijn !

Marilou Nillesen bhic zei op 11 oktober 2009 om 11:55 uur

Haha, dat kenmerkt ongetwijfeld ook de sfeer bij deze gelegenheden, Jan!

Jan Lange. Nw.Vennep zei op 11 oktober 2009 om 16:43 uur

Om een beeld te geven: om 20 uur 's avonds kwamen de Heren op een van de pastorieen bij elkaar. Geen koffie of andere onnodige, tijdrovende inleidende rituelen: meteen kwam de wijn op tafel, waar men inderdaad à la de bruiloft van Kana de beste wijn tot het laatst bewaarde ! Iedere geestelijke had nl. een wijnkelder om U tegen te zeggen met goede belegen wijnen. Na een half uur kon je de rook in de kamer snijden. Er heerste een amicale collegiale sfeer, die als een weldadige pleister de ongemakken van het celibataire leven duchtig relativeerde. Verhalen over vroegere pastoors, kapelaans en bisschoppen (anecdotisch en/of historisch) gingen over tafel. Tegen elven toog men dan naar huis, terecht hopend dat Hermandad niet in de buurt was.
In vroeger tijden was de krans ook wel overdag; met rijtuig en paard ging men erop uit. Er werd dan soms ook een studieus onderwerp ter hand genomen; de jongste kapelaan werd dan bijv. uitgedaagd op een bepaalde (bij voorkeur een netelige)casus te reageren, waar men dan over disputeerde. In het Utrechtse heette dat een "cura"/pastoorskring, die veelal ook met een copieus maal werd afgesloten. Dit Rijke Roomsche Leven is nu geschiedenis; deze typische Brabantse clericale sfeer proeft men bijv. ook onder het item "een schoon,ouw pastoor" (zie Mill en St. Hubert).

Marilou Nillesen bhic zei op 12 oktober 2009 om 09:44 uur

Mooi verhaal Jan, en erg levendig verteld! Fijn dat je ons zo een open blik gunt in deze wereld van weleer.

Jo de Bie zei op 12 oktober 2009 om 15:16 uur

Foto zeven geestelijke heren
de vierde heer (van links naar rechts)is Pastoor de Raad van de Sint Agathaparochie Boekel

groetjes Jo de Bie Boekel

Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2009 om 09:51 uur

Dank Jo! Langzaam vallen de puzzelstukjes op zijn plaats... Wie helpt nog een handje?

Henk Buijks (nwmens BHIC) zei op 13 oktober 2009 om 14:33 uur

Josephus de Raad, van 1915 tot 1953 pastoor van Boekel, is ook herkend door iemand die het BHIC heeft gebeld

De heer Verbruggen (Veghel; telefonisch) zei op 13 oktober 2009 om 14:55 uur

Leuk, mijn heeroom op deze foto terug te zien. Het is pastoor Verbruggen van De Mortel, helemaal links op de foto, die gemaakt zal zijn in 1935 of 1936. De kransen waaraan mijn heeroom deelnam, werden soms in Mariaheide gehouden. Daar kwamen o.a. de pastoors van Uden, Boekel en Gemert.

Luciƫn Bressers zei op 14 oktober 2009 om 21:01 uur

Helaas ontvang ik nog steeds het Zondagsnieuws niet. Regelmatig wordt me gevraagd "of ik de foto van de week" gezien heb. Zo ook vandaag. Ik herkende de foto en thuisgekomen heb ik hem opgezocht. Volgens ons is de foto genomen achter de pastorie van Volkel. De gastheren zijn Pastoor v.d. Ven (3e van links) en kapelaan Gerrits (2e van links). De 4e van links is inderdaad Pastoor De Raad van Boekel. De anderen zullen uit de omliggende dorpen komen. Ik herken geen Udense geestelijken.

De heer Van Driel (Uden; telefonisch) zei op 15 oktober 2009 om 09:38 uur

De derde priester van rechts zou mijn heeroom kunnen zijn, pater H.Jans. Jans is geboortig van Uden en op 4-jarige leeftijd verhuisd naar Reek. In 1926 werd hij als wereldheer priester gewijd, maar voordat er sprake was van een benoeming in een parochie, trad hij in bij de Witte Paters van Boxtel. voor het noviciaat is hij toen naar Algiers gestuurd. Pater Jans is in Afrika gebleven, na Algerije in Tanzania. Daar is hij in 1983 overleden.
Om meer zekerheid te krijgen of bedoelde persoon inderdaad mijn heeroom is, neem ik nog contact op met zijn zus. U hoort nog van mij!

Marilou Nillesen bhic zei op 18 oktober 2009 om 16:32 uur

Bedankt Lucien, voor de moeite die je hebt genomen om achter de namen van deze heren te komen! En ik kan me voorstellen dat het voor iemand met zo´n uitgebreid foto-archief lastig is als je dan het Zondagnieuws niet ontvangt...

Een tipje; de foto´s zijn ook op deze site te zien.

Jo Geurts, Uden zei op 13 november 2009 om 07:56 uur

Ik kom tot geheel andere gedachten over deze foto. Is volgens mij een opname uit 1915 uit Volkel. De geestelijken zijn volgens mij v.l.n.r. kap. Karsmakers, kap. Ed Kocken, pastoor A. v.d. Ven (Volkel), pastoor Ant. Spierings (Uden), kap. Joh. v.d. Sande, ?????, en kap. Heezemans

Annemarie van Geloven bhic zei op 16 november 2009 om 16:46 uur

Het zal toch niet zo zijn dat de goede wijn... de markante gezichten van deze geestelijken een andere uitdrukking heeft gegeven?
Leuk om al die verschillende reacties te lezen. Maar nog niet alle heren hebben een definitieve naam!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: