skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Kremselen in Boskant

Bos en Varenhout, nu Boskant, lag in oude tijden als een halve cirkel rond Sint Oedenrode en is vermoedelijk de rest van een oude Dommelloop.
Kremselen, Wolvenhoek, de Bril en het Broek

Deze oude Dommelloopbegon ten noord-westen bij de hoeve Ten Laar aan de Nijnselseweg om vervolgens zijn loop voort te zetten via de Hapert, Diependaal, ten Hout, de Sloef, de Broekdijk, de Belders, Kremselen via de Sort naar de Hulst, om daar weer in de Dommel te eindigen. Het gebied tussen de Liempdseweg en Donderdonk noemde men vroeger vaak de ‘Wolvenhoek’.

Behoeftige ingezetenen van Sint-Oedenrode bouwden illegaal hutten op gemeentegrond. In 1791 kwam het besluit om de hutten die op Kremsel stonden over te dragen aan de arme bewoners. O. a aan Helena Oppers, de weduwe van Michiel van der Heijden. Zij woonde in een hut die daar in het Kremsel, op grond van de gemeente, door haar man Giele (Miechiel) van der Heijden sedert de jaren 1766 was gebouwd. De drie huisjes die voorkomen op de kadasterkaart zijn waarschijnlijk een overblijfsel van deze hut.

De hutjes op de kadasterkaart Zoon Cornelis komen we in een notarisakte van 1828 tegen met een schuldbekentenis. Tot waarborg heeft hij o.a. een huis dat bestaat uit drie woningen.
Bij het begin van het kadaster (1832), komen we ze alledrie tegen onder de sectienummers H 486 – 487 – 488 in de laagste klassering 15. Dat zijn woningen van dagloners en armen, deels van vitselstek en stro. Het huis verderop, H 474, stond bekend onder de naam ‘De Bril’; daar woonde de weduwe van Jan Gerard van der Heijden. Het huis viel in klassering 6: cafés en winkels, van goed tot slecht onderhouden.

In 1840 verkoopt Cornelis de drie pandjes aan Christiaan van Os, linnenwever. Christiaan laat de drie huisje rond 1879 verbouwen tot één huis en verkoopt het aan Arnoldus Gijs Habraken, klompenmaker. Het wordt dan beschreven als een huis, erf met aangelag, tuin en bouwland gelegen op het Kremsel. Op zijn beurt verkoopt deze het aan zijn broer Willem, die het huis in tweeën gaat verdelen: Willem in huis (nu) Kremselen 19 en zus Maria (nu) Kremselen 21. Wanneer Maria in 1902 is overleden wordt haar gedeelte verhuurd.

Wilhelmus Habraken, Maria Boudewijns en kinderen

In de volksmond gaat het verhaal dat in het pandje ooit een cafeetje is geweest. Met veel zoeken kwam ik een klein briefje uit 1916 tegen, waarin staat dat het verlof voor Willem Habraken tot verkoop van alcoholhoudende drank, bij besluit van heden, overeenkomstig artikel 65 wordt ingetrokken.

De barakken van de Boskantse school

Er werden in de Boskant en op Kremselen veel kinderen geboren, die ver moesten lopen om de school te bereiken in het dorp. Daarom besloot de boerenbevolking vlak na de bevrijding een eigen lagere school te bouwen. Een houten barak van het Engelse leger werd overgebracht naar een stuk gemeentegrond, midden in het gebied van de huidige parochie Boskant. Op 2 november 1945 startte de school en in 1952 kregen de Boskanters hun eigen permanente stenen gebouw.

Foto’s: collectie M. C. Wolterink, Hein de Koning
Bronnen: BHIC, Archief gemeentebestuur Sint-Oedenrode 1811-1933, toeg.nr. 7634, gemeentebestuur Sint-Oedenrode 1934-1969, BHIC, toeg.nr. 7635.
http://www.henkbeijersarchiefcollectie.nl/

Reacties (8)

Jan Verhoeven zei op 7 januari 2019 om 21:30
Op het Kremselen.
Mijn vader, zijn broers en zussen werden er geboren.
Hij maakte er de oorlog mee en sprak zijn leven lang over gebeurtenissen uit die tijd, met name over zijn ervaringen op het Kremselen.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 8 januari 2019 om 15:43
Bijzonder dat jouw vader daar gewoond heeft. Weet je misschien nog enkele van zijn verhalen na te vertellen? We horen ze namelijk graag.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 13 januari 2019 om 12:35
Tijdens Bevrijdingsdag op vrijdag 5 mei schenkt Omroep Brabant TV in het programma ‘Dichtbij Vrijheid’ aandacht aan het bijzonder herinneringsboek ‘Mein letzer Wille’ van Rooienaar Marinus Johannes Verhoeven. Zijn kinderen hebben dit boek onlangs overgedragen aan het BHIC en het staat nu online.
Zie https://www.bhic.nl/nieuws/oorlogsherinneringen-verzetsman-marinus-verhoeven-online
Willie Damen van de Mosselaer zei op 13 januari 2019 om 21:50
De aandacht aan dit bijzondere herinneringsboek is geweest op 5 mei 2017
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 januari 2019 om 10:05
Bedankt Willie, voor je aanvulling en het linkje!
Jan Verhoeven zei op 14 januari 2019 om 15:23
Ik heb het boek gelezen.
Marinus Verhoeven was de oudste broer van mijn vader.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 15 januari 2019 om 09:57
Wat bijzonder, Jan, dat dit boek over jouw oom gaat. Kwam wat je las een beetje overeen met wat je vader vertelde over de oorlog op het Kremselen? Of hadden jouw oom en jouw vader allebei de oorlog heel anders ervaren?
Jan Verhoeven zei op 15 januari 2019 om 14:32
Ze hadden veel hetzelfde meegemaakt en spraken daar later nog vaak over.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.