skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Krot in een kromme steeg

Foto's van vervallen hotels, verlaten fabriekshallen of oude panden hebben vaak een zekere schoonheid. Zo ook deze foto van een 'kromme steeg' in Grave. Of het echt de locatie is die dit plaatje schilderachtig mooi maakt of dat dat vooral de verdienste van de fotograaf is, laten we in het midden. Herken jij deze plek en kun je er iets over vertellen? We zijn benieuwd en hopen op reacties.

Twee verwaarloosde panden in een kromme steeg in Grave (foto: Fotostudio Jean Smeets, 1907-007800)Twee verwaarloosde panden in een kromme steeg in Grave (foto: Fotostudio Jean Smeets, 1907-007800)

Het schaduwspel in de smalle straat en de zon die de verkrotte panden verlicht, terwijl de overzijde donker blijft, geven deze foto nog wel iets sprookjesachtigs moois, maar we kijken hier toch vooral naar vergane glorie. Het pleisterwerk valt van de muren, kozijnen en deuren zijn verzakt, het schilderwerk is afgebladderd en de poort blijft gesloten. De twee mannen, net voorbij de verwaarloosde panden, lijken alweer verder te kijken naar de toekomst.

Kijk naar Toen

Dit plaatje is geschoten in Grave, in een kromme steeg met op de achtergrond een kerktoren. Herken jij deze plek? Heb je een idee wanneer deze foto gemaakt zou kunnen zijn? Zijn de verwaarloosde woningen nog opgeknapt en staan ze nu weer te pronken of waren ze toch echt rijp voor de sloop? Wie kan ons daar meer over vertellen? We hopen op reacties. Deel jouw herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Graafsche Courant, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (7)

Jos van Reen zei op 29 mei 2018 om 16:57
We kijken hier naar twee huizen in de Gasthuisstraat in Grave (nummers 1 en 3), die hier op de foto zijn gezet. Deze huizen liggen direct achter het Catharina Gasthuis, waarvan we op de achtergrond nog de verbindingsbrug zien die op de eerste etage het gasthuis en het klooster hebben verbonden.
De brug en het klooster zijn later afgebroken.
De kerktoren op de achtergrond is de toren van de kapel van de zusters aan de Oliestraat.
De beide huizen die op deze foto in verregaande staatvan verkrotting staan, zijn later afgebroken, toen daar drukkerij Verhaak werd gebouwd; maar ook die is inmiddels afgebroken en vervangen door een rij nieuwbouwhuizen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 mei 2018 om 09:42
Bedankt Jos, voor het beschrijven van deze foto. Als je de staat van deze huizen ziet, verbaast het me niet dat ze inmiddels al afgebroken zijn. Maar ook de volgende bouw is dus blijkbaar ook al weer vervangen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 mei 2018 om 15:54
Via de mail kregen we een foto van Jos van Reen toegestuurd, die ik graag bij deze forumbijdrage wil plaatsen. Met dank aan Jos.

<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/foto-van-jos-van-reen.jpg?4-3-2" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/foto-van-jos-van-reen.jpg?4-3-2" title="Gasthuisstraat" width="500"></a>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
Op deze foto zijn we nog iets verder achteruit gelopen in de Gasthuisstraat en zien we een auto staan voor het pand Gasthuisstraat 5.
In de tweede helft van de 19de eeuw woonde hier Johannes van Reen en in het begin van de 20ste eeuw woonde zijn dochter daar na haar huwelijk met Jan Lamers.
Deze foto is net na de oorlog gemaakt.
De twee verkrotte panden (hier nog net zichtbaar achter de vrachtauto) zijn in het begin van de jaren zestig afgebroken

Met vriendelijke groet,
Jos van Reen.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 1 juni 2018 om 10:08
Via de chat kregen we de volgende reactie op deze foto:
Alles wat op deze foto staat, is weg, behalve het laatste stuk links. Dat is de muur en kastanjeboom van 'Katrien' (die stond op de binnenplaats) en het torentje op de achtergrond.
Arnold Taps (telefonisch) zei op 1 juni 2018 om 10:23
Arnold Taps belde ons ook naar aanleiding van deze foto. Hij werkte bij de sloper die onder andere deze panden en het Catharina gasthuis dat erachter staat, heeft afgebroken rond 1969. Er werd in die tijd veel gesloopt. Als je de oude foto's nu terugziet, is dat achteraf wel heel jammer.
Hij dacht dat drukkerij Verhaag hier ook heeft gezeten. Nu staat er nieuwbouw en is op de plek van het gasthuis een parkeerterrein. Ook staan er flats. De toren staat er nog wel, op de hoek Brugstraat - Oliestraat, bij het oude bejaardentehuis.
De twee mensen op de foto staan voor het ziekenhuis. Bij het muurtje met de boom erachter is de Papengang. En verderop in de straat zie je nog de bovenloop, die ging naar het gasthuis.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 1 juni 2018 om 10:38
En zojuist sprak ik met een mevrouw uit Grave die ook veel kon vertellen bij deze foto. De muur waar je tegenaan kijkt, is de muur van het gasthuis. De toren staat er nog, die is van de kapel in de Oliestraat, een ingang van Wijnberg. De panden - ook die aan de donkere kant van de foto - zijn afgebroken, daar staat nu nieuwbouw. Mevrouw werkte in het gasthuis, in de nachtdienst. De brug die je nog net ziet, verbond het oude gasthuis met het aanvullende stuk. Haar opoe lag daar. 'Kinderen van de voogdij' zijn daar ook ergens geweest. Zenuwarts Barenzs (?) zat daar ook.
Mevrouw Janssen (telefonisch) zei op 5 juni 2018 om 16:53
Ook mevrouw Janssen herkent het torentje van de Wijnberg. Zij heeft daar op school gezeten, van 1964 tot 1974. Overdag hing er een touwtje uit de deur, aan de kant van de gracht, waardoor ze het internaat binnen kon.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen